Değişim çağında yeni medya bile eskiyor

  • GİRİŞ09.10.2013 09:41
  • GÜNCELLEME09.10.2013 09:41

Teknoloji ve internetin hayatımıza etkisi o kadar büyük ki, yeni medya dediğimiz kavram bile hızla değişiyor.

Vikipedi'deki tanımına bakarsak yeni medya, bilgisayarların işlem gücü olmadan oluşturulamayacak veya kullanılamayacak olan ortamlara verilen ad. Bu durumda insan düşünmeden edemiyor; bilgisayarların işlem gücünün kullanılmadığı bir medya ortamı kaldı mı?

Yeni medya araçları nedir diye internette bir arama yaptığınızda ise aralarında CD ve DVD'lerin de olduğu uzun listeler göreceksiniz. Ama son model bazı PC ve Mac bilgisayarlara bile artık DVD sürücüsü konulmuyor. Bilgisayarlar dosya paylaşımlarını Cloud (Bulut) bilişim servisleri üzerinden yapmak üzere tasarlanıyor.

Öylesine büyük bir değişim içindeyiz ki yeni olarak adlandırılan medya çoğumuz için gayet normal bir ortama dönüştü. Yeni olarak adlandırılan medya araçları bile hızla eskimekte...

Bu değişimden en çok etkilenenlerden birisi ise kağıda basılı gazeteler. Wan-Ifra (Dünya Gazeteler ve Haber Yayıncıları Birliği) verilerine göre, 2007 ve 2012 yılları arasında gazetelerin global tirajı yüzde 39 azalmış. Bu, 6 yıl öncesine göre 51 milyar dolardan fazla bir kayıp demek.

Kağıt kullanımı azalırken, mobil erişim hızla artıyor. Dünya haber trafiğinin yüzde 30'dan fazlası artık mobilden gelmekte. Basın yayın kuruluşları da bu yeni duruma adapte olmaya çalışıyor.

ABD'de New York Times dijital aboneliği yayın stratejisinin önemli bir parçası haline getirirken, bazı gazeteler haftanın bir kaç günü kağıt baskı yapmaktan vazgeçiyor. Diğer yandan televizyonlar ve dergiler de yepyeni teknikler uygulama gayretinde.

Aslında stratejiler farklı da olsa konunun uzmanlarının anlaştığı ortak noktalar var. İyi gazeteciliğe yatırım yapmak, okuyucu için anlamı olan güçlü, ilgi çekici içerik üretmek ve farklı platformlar üzerinden okuyuculara ulaşmayı bilmek bunların arasında sayılabilir.

Tüm bunların sonunda is iyi bir marka değeri oluşuyor. Zaten okuyucuyu da, reklam vereni de asıl cezbeden bu marka değeri oluyor. Gerisi sadece birer araç.

Medya Okulu 2013 başlıyor

Medya Derneği ve İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliğiyle düzenlediğimiz Medya Okulu'na bu sene de devam ediyoruz. 8 hafta sürecek olan programın bu yıl ki ana teması “Teknoloji ile değişen medya” olacak.

Medyanın farklı alanlarından çok deneyimli isimlerin eğitmenlik yapacağı programın hedef kitlesi, sektörde çalışmayı arzu eden ama tam olarak nereden başlayacağını bilemeyen gençler. Ayrıca medya sektörüne yeni girmiş ve bu alandaki bilgisini arttırmak isteyen profesyoneller de bu programı kaçırmamalı. Detaylı bilgi için www.medyadernegi.org adresini takip edebilirsiniz. Son kayıt tarihi 21 Ekim. Dersler ise 9 Kasım'da başlıyor.

Deniz Ergürel - Haber 7

Twitter: @medyadernegi

Blog: www.denizergurel.net

E-posta: ergurel.deniz@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat