Katar'da neler oluyor ve olacak?

  • GİRİŞ09.06.2017 10:26
  • GÜNCELLEME09.06.2017 10:26

Katar 1800’lü yılların ortasından beri Al Thani Ailesi tarafından yönetilmekte olan bir ülke. Son 60 yılda da İngilizlerden kurtararak bağımsız ülke olmayı becermiş, likit doğalgaz ve petrol üretimi ile yaşayan bir ülke. Şu andakinden önceki lider Emir Hamad bin Khalifa, kendi babasını 1995'te görevden uzaklaştırmış, sonra da 2013'te kendisi kenara çekilerek, 33 yaşındaki kendi oğlu Emir TAMİM bin Hamad’a emirliği ve de işleri devretmiş. Bugün genç Emir Tamim iş başında! Fakat 2014'te Bahreyn, Suudi Arabistan ve de B.A. Emirlikleri ile Katar arasında sürtüşme gerçekleşmiş. Bugünkü gelişme o sürtüşmenin, ABD Başkanı Trump’ın kışkırtmasıyla yeniden gündeme gelmesidir.Gerilimin detaylarına aşağıda bakacağız.

Katar, sorunlara rağmen, sağlık sistemini, eğitim sistemini ve ülkenin altyapısını oldukça geliştirmiş bir ülke. 2022 yılında da Dünya Futbol Şampiyonası'nı gerçekleştirecek.

Küçücük Katar’ın karayla ilşkisi Suudi Arabistan ile olan 87 kilometrelik huduttur. Katar 563 kilometrelik bir deniz sahiline de sahiptir. Doğal kaynakları doğal gaz, petrol ve balıktır. Ekilebilir alanı da çok azdır, 130 kilometrekaredir. Çok sınırlı su kaynağı olan Katar su sorununu da 'desalinasyon' ile çözmektedir.

2016 yılında nüfusu 2.26 milyon kişi olan Katar’da, nüfusun yüzde 88 kadarı Katar dışındandır. Ülkede Arapça ve de İngilizce konuşulur. Nüfusun yüzde 68 kadarı Müslüman, yüzde 14 kadarı Hristiyan, yüzde 13 kadarı Hindu kökenlidir. Nüfusun yüzde 99.2 kadarı, yani neredeyse hepsi, kentsel alanda yaşamaktadır. Ülkenin Başkenti Doha’da 2015 seçimlerine göre 718 bin kişi yaşar. Nüfusun ortalama hayat beklentisi 79 yıl kadardır. Halkın çok yüksek bir oranı, yani yüzde 97.3 kadarı eğitimli insanlardır. Ülkenin siyasi rejimi ise krallıktır. Ülkede vatandaş olmak için kişinin babasının vatandaş olması şartı vardır. Bu şart 1971 yılında ülke bağımsız olduğunda konmuş bir vatandaş olma şartıdır.

Biraz ekonomiye dönersek, ülkenin GSYİH sayısı 2016 yılında 334.5 milyar dolardır. Bu rakam satın alma gücü paritesi rakamıdır. Gerçek resmi kurla bakılırsa da GSYİH 156.6 milyar dolardır. Ülkenin reel büyümesi 2016 yılında 2.6 düzeyine gerilemişti. Ülkenin vatandaşları zengindir. Kişi başına, satın alma gücü paritesiyle gelir, 2016 yılında 130 bin dolar kadardı.

Yarın Katar’ın ekonomik yapı detaylarını ve bugünkü siyasi durumunu aktaracağız. Bu hafta başlayan krizin neden ve detayları da yorumlanacak!

Akşam

Yorumlar1

  • yorgun yorumcu 6 yıl önce Şikayet Et
    esasında körfez ülkeleri eskimolar gibi buzdan İGLO şeklinde kurulmuş ülkeler ve şehirler, doğabşlecek güneşe karşı yada küresel ısınmaya karşı en ufak savunmaları yok,cam kadeh gibidirler en ufak darbede domino etkisiyle bütü arap yarımadasını tuz buz etmek mümkün, buda yetmez miş gibi amerikalı kurtlarla dans yapmaya kalkıyorlar, birkere en başında arabistan ve mısırın konumu sağlam değil, her an bir darneye uprayabilecekken daha birde katillerine yardı ediyorlar, yahu 72 buçuk parçaya bölünmüşün, daha birde düşmanla anlaşıp dostu vuruyon allah araba akıl versin
    Cevapla Toplam 4 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat