Katar neden dışlandı?

  • GİRİŞ14.06.2017 09:05
  • GÜNCELLEME15.06.2017 07:35

Arap ülkelerinde spor geleneği dendiği zaman avcılık gündeme gelir. Bu yüzlerce yıllık bir gelenektir. Arap ülkelerindeki zengin şeyhler de avcılık için her türlü fedekarlığı göze alırlar ve şahin kovalarlar ki, 'houbara' denen özel bir yerel kuşu yakalayabilsinler. Houbara’nın eti afrodisiak olarak değerlendirilir, ancak bu kuş avlana avlana artık Arap ülkelerinde pek bulunamaz hale gelmiştir. Bu nedenle risk alınır ve Irak, İran, Afganistan ve de Pakistan’da da kuş avlanmaya gidilir.

Basra Körfezi'nde aslında iki büyük ülke vardır. Doğusunda Suudi Arabistan ve batısında İran. Bu iki ülkenin, bir de temel din farklılığı bulunur. Din farkı önemlidir. Hepsi Müslümandır ama Suudi Arabistan Sünni ve de İran Şii’dir.

Basra Körfezi'nde bir de küçücük bir ülke vardır: Katar! Ancak Katar 1970’li yıllardan başlayarak bağımsız ülke olup, global doğalgazın da üçte birini ürettiğinden nerede ise bölgenin en zengin ülkesi durumuna gelmiştir.

Katar ülkenin servetini mesela İngiltere’de Londra’da 'Canary Wharf' hissesi alarak, Fransa’da Paris'te 'Paris Saint German' futbol kulübü, Almanya’da 'Volkswagen' firmasında büyük ortaklık gibi alanlara yatırmıştır. Sadece İngiltere’de, Katar’ın mevcut yatırımı 40 milyar dolar kadardır. Arap bölgesinin en önemli televizyon ve habercilik kuruluşu olan 'Al Jazeera da, Katar’a aittir. Katar zenginleştikçe de Suudi Arabistan’a bağlı olmaktan kaçınıp, siyaseten bağımsız bir ülke olmaya çalışmıştır. Katar’da, bir de halen 10 bin kişilik ABD askeri üssü vardır. Şimdi de var! Katar 2022'de Dünya Futbol Şampiyonası'nı da yapacaktır.

Ama 2015'te Katar Emirliği'nin ailesinden 26 kişi ve 50 kadar da emekçi av için Irak’ın güneyine gitmişler. Fakat başlarına bir felaket gelmiş ve İran tarafından desteklenen bir Şii milis kuvveti tarafından Irak’ta esir alınmışlar. Tam detayı bilinmiyor ama İran tarafından desteklenen bir Şii milis gücü ve de Suriyeli bir Şii cihadi grubu tarafından Aralık 2015'ten başlayarak tam 16 ay esir tutulmuşlar. Katar sonunda kabaca bir milyar dolar kadar para vererek, insanlarını 2017'de, yani son dönemde geri almış. Tabii paranın yarısı da teröristlere gitmiş olmuş. Grupta tam 9 kişi Katar’daki Al Thani Kraliyet ailesinden kişilermiş.

Katar parayı Şii tarafının milislerine yani S.Arabistan tabiriyle 'terörist düşmanlara' verdiğinden, Suudi Arabistan ve de Bileşik Arap Emirlikleri, düşmanlarına para veren Katar’a bir ders vermeye kalmışlar. İş Katar’ın dışlanıp kıpırdanamaz hale getirilmesine kadar gitmiş.

Şimdi Katar, ABD ve Trump’ın kendisine yardım etmesini bekliyor. Türkiye, Katar’ın gıda, ekmek, su gereksinmesini halleder, zaten de Katar’da büyük bir üs de kuruyor da, Katar’ın siyasi sonu ne olacak, şu anda belli değil!

Yorumlar2

  • Ömerfaruk 6 yıl önce Şikayet Et
    Katar Mısırdaki kardeşler, Filistin'deki Hamas a destek vermekle suçlanıyor.
    Cevapla
  • huseyin 6 yıl önce Şikayet Et
    hocam yapmayin ya bal gibi de cia dendi onlar
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat