Eski ortak Schulz Merkel’i kurtarıyor!

  • GİRİŞ26.11.2017 09:57
  • GÜNCELLEME26.11.2017 09:57

Angela Merkel‘in ikinci bir seçimden kurtulması ve de dördüncü defa Almanya Başkanı olarak göreve gelmesi, cuma günü gece geç saatlere, hatta sabaha kadar devam eden pazarlıklardan sonra bir kere daha gündeme geldi.

Merkel’in eski sosyal demokrat ortakları SDP, eylül ayındaki seçimden sonra, ortaklıktan geri çekilmişti ama bir gün önce, yani cuma sabahı bir kere daha ortak olmaya razı oldular galiba. Yeni durum Financial Times Gazetesi’nde cumartesi günü yer aldı ve Merkel’i de çok sevindirdi.

Sosyal Demokrat Parti’nin lideri Martin Schulz altı gün evvel koalisyonu reddettiği gibi, çözüm olarak bir kere daha seçim yapılsın demişti. Fakat cumartesi günü Schulz bir kere daha karar değiştirdi, bir kere daha partisinin mensuplarına durumu anlatacağını açıkladı ve parti ortaklarına Merkel ile koalisyonu tekrar kurmak için anlaştığını gündeme getirdi.

Schulz sonra da 8 saat kadar süren bir pazarlıktan sonra yeniden Merkel ile ortak olmaya karar verdiğini de kendi parti mensuplarına açıkladı. ‘Free Demokrats’ adındaki küçük liberal parti, Merkel ile koalisyon konusundaki görüşmelerden sonra bir gün evvel koalisyon fikrinden vazgeçmiş seçim sorununu ortaya çıkarmıştı.

Schulz, ağır baskı altına girmiş ve Almanya’nın çok zorluğa gireceğini düşünerek yeniden Merkel ile ortak olmayı kabul etti. Schulz Almanya’ya ve de Avrupa’ya karşı sorumlulukları olduğunu da, temel fikir değiştirme nedeni olarak ortaya attı.

Almanya’daki yatırımcılar bu haberin cuma sabahı gündeme gelmesinden sonra çok rahatladı. Euro bu haberin duyulmasından dakikalar sonra hemen 0.75 değer kazanarak 1.194 dolara geldi.

Bay Schulz, önceleri Merkel’in bir azınlık hükümeti kurması veya da bir kere daha ortaklık yapmalarını ve ortaklıkla hükümeti kurmalarını Berlin’de açıkça değerlendirdiklerini söyledi.

Eylül seçiminde Merkel’in partisi en çok oy alan parti olmasına rağmen zayıflamıştı ve de aşırı sol Linke partisi ve de aşırı sağ parti, yani Alternatif Parti adlı sağcılar çok kuvvetlenmişti.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, perşembe günü koalisyon fikri tartışıldıktan sonra kenara çekilen partilerle toplantı yapmış ve yeniden Merkel ile ortaklık üzerine kurulacak koalisyonu ısrarla gündeme getirmişti.

Steinmayer partililerle önümüzdeki hafta da bir toplantı yapmayı kabul etti. Toplantıda Steinmayer, Schulz, Merkel ve de CSU lideri Horst Seehofer olacak.

Artık Merkel bir kere daha paçayı kurtardı denilebilir.

Akşam

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat