ABD’de faiz artışı sonrası neler olacak?

  • GİRİŞ22.03.2018 09:12
  • GÜNCELLEME22.03.2018 09:12

Faizleri sıkı izleyenler, ABD Merkez Bankası’nın yeni başkanı Jay Powell’in faiz artışından sonra neler yapılacağını daha çok merak ediyor. ABD Merkez Bankası bu yıl ekonominin fazla ‘ısınmasına’ izin vermeyeceğini de söylüyor. Çünkü Kongre büyük fiskal artışa yol açmış durumda ve de işgücü piyasası da oldukça hareketli.

Merak edilen de Powell ve ekibi piyasaların sinirlerini bozacak mı, yoksa normal ve makul faiz artışı mı yapacak. Bazıları da enflasyon oldukça düşük duruyorken faiz artırmak gerekli mi diye soruyorlar.

Şu anda esas merak edilen de, gelecekte ne olacağı konusundaki tahminler.

Aralıkta FED bu yılın ABD büyümesinin yüzde 2.5 olacağını gündeme getirmişti. 2019’da yüzde 2.1 ve de 2020’de de sadece yüzde 2 büyüme tahmini ortalıkta dolaşıyor. İşsizlik ise bu yıl yüzde 3.9 olacak ve gelecek yıl da yüzde 4 civarında gerçekleşecek deniyor. Önemli bir gelişme de vergi indiriminin ful detayları da ortaya çıkmış olacak. Vergi indirimi, ünlü Lael Brainard tarafından, bu yıl ve gelecek yıl yüzde yarım kadar peş peşe indirim yapar tezi şeklinde konuşuluyor. Kongre tarafından kamu harcaması yapılması da, GDP artışının yüzde 0.4 artışı tahminini de gündeme getiriyor.

Atlanta FED ise ilk çeyrekte yüzde 0.4 büyüme ilavesi de gerçekleşir iddiasında. Atlanta FED ilk çeyrekte yüzde 1.8 büyüme geleceği iddiasında da. Ancak bu tahminlerin daha da yükseltilmesi olasılığı da küçük değil.

FED’in bu yıl için gündeme getirdiği politika hamlesi 2018’de üç faiz artışı ve de gelecek yıl sadece iki faiz artışı olarak konuşulmakta. 2020’de ise büyüme yüzde 3.1 bile olabilir de deniyor. Ama esas merak edilen faiz artışının dört defa yapılması gündeme gelir mi sorusu! Bu tahminler optimistik de sayılabilir. FED içinde faiz artışı sayısını artırmak isteyenler olduğu gibi, durun gelişmelere bakalım diyenler de mevcut.

FED’in yeni yöneticileri, görevden ayrılmış olan Janet Yellen’in tedbirli ve sürekli politika yaklaşımını önemli gören kişiler. Enflasyon yıllarca hedefin altında seyretmişti. Şimdi FED’in arzu edilen artışı yapmasını da bekleyenler az değil. Yeni başkan Powell, doğal olarak uluslararası ticaret kapışmaları ve de finanasal piyasaların fazla sorunlu olup olmayacağı gibi konuları merak edilenlere de hitap edecek! Faiz ayarlanması da yeni yönetim tarafından, daha öncekiler gibi tedbirli olarak yapılıyor da deniyor.

Akşam

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat