Trump tuş olabilir!

  • GİRİŞ29.07.2018 09:03
  • GÜNCELLEME29.07.2018 09:03

Donald Trump, ABD Başkanı olarak göreve geldiğinden bu yana, onu çok yakından ve tüm dünya medyasından izlemekteydim. Trump’ı bir süre izledikten sonra oldukça ‘nylon’ olduğunu kısa bir sürede anladım.

Parayla kadın tavlayan biri, ülke başkanı olabilir mi? Ülke başkanı parayı resmi avukatıyla gönderir ve gazetelere düşer mi? Sonra da parayı kendi cebinden veren avukatını işten atar mı?

Donald Trump oldukça kaba ve zengin bir tüccar. Trump’ın ailesi aslında üç kuşak evvel Avrupa’dan ABD’ye geçmişler. Ama Trump başkan seçilince, geçmişlerini inceleyen bir ABD yazarı, incelemesi sonucu Trump ailesinin Alman orijinli olduğunu öğrenmiş ve basına açıklamıştı. Bir de kitap yazmıştı.

Başkan Trump, geçtiğimiz aylarda ABD’nin AB, Çin ve diğer birçok ülkeye sattığı alüminyum, demir ve çelik ve de otomotivde, yüksek gümrük tarifeleri uygulamaya kalkmıştı. Hatta gümrük vergileri bazı ürünlerde yüzde 25 düzeyine çıkarıldı. Ancak gümrük tarifeleri dev boyuta çıkınca, AB uzmanları devreye girdi, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Trump ile görüşmek üzere geçen hafta Washington’a gönderildi. Sonunda kritik görüşme şimdilik anlaşmaya bağlandı ve de Trump’ın yaratmaya çalıştığı sistem şimdilik frenlendi. Çünkü Trump, Juncker ile konuştuktan sonra en çok ABD’nin, tarım sektöründe ziyan edeceğinin farkına varmış oldu.

Badem fiyatları bu yılın mart ayında en yüksek fiyata geldikten sonra yüzde 14 değer kaybetmişti. Önemli ithalatçılar ise Çin ve Türkiye idi ve de bu iki ülke de ABD tarafından artırılan demir ve çelik vergi fiyatları nedeniyle zaten zorda idiler. Böylece ABDli tarım yetiştiricileri hemen hemen her tarım ürününde talep azalması bekliyorlardı.

Özellikle çiftçiler Brüksel Hükümeti’nin, yani Avrupa’nın hükümetlerinin, soya fasulyası fiyatlarının düşürmüş olmasının, badem fiyatlarını da düşüreceğini düşünüyorlardı. Çünkü mesela soyada Brezilya gibi birkaç büyük ülke vardı ama badem piyasası fiyatlarının düşmesi en çok salt ABD tarımcılarını etkiliyordu. ABD tarımcıları Çin’in bu kavga arasında hiç badem almayacağını düşünmekte idiler. Bu nedenle Trump, geçtiğimiz günlerde 12 milyar dolarlık bir yardım fonu yaratıp, tüm tarımı desteklemek zorunda kaldı. Avrupa ve Çin ile olan itiş kakış şimdilik durabilir ama ileride ne olacak bilinemiyor!

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat