Hem değer kazanıyor hem de kaybediyor

  • GİRİŞ19.08.2018 09:33
  • GÜNCELLEME19.08.2018 09:55

Dolar kriz başladığından bu yana değer kazandı ama, Cuma günü ise değer de kaybetti. New York’ta Perşembe akşamından sonra dolar değer kaybetti, sonra da değer kazandı.

New York’taki alış satışta dolar Meksika pesosuna karşı %0.8 değer kaybetmişti, sonra da Kore Won’una karşı 0.6 değer kaybetti, ama sonra da hafifçe değer kazanmaya başladı. Ama daha birçok paraya karşı da, az da olsa değer kaybetti. Bu süreçte dolar bir ara TL karşısında yüzde 2.7 değer de kaybetti.

 

 

Geçen hafta TL dolara karşı değer kaybederek başlamıştı, sonra üç gün peşpeşe TL değerlendi, hafta sonu ne olduğu da önümüzdeki pazartesi belli olur. Özet yapılırsa da dolar 16 ayrı para cinsinden oluşturulan sepete karşı yüzde 0.2 değer kaybı yaşadı.

Tabii incelenmesi gereken bir şey de petrol fiyatı. Global ekonomik sorunlar sakinleştikten sonra petrol fiyatı da arttı, Ham petrolün New York’taki gelecek varil fiyatı yüzde 7 arttı ve de 65.46 dolara geldi. Brent ham petrolü ise Londra’da fiyatı %0.9 artarak varili 71.43 dolara geldi.

ABD ham petrol fiyatları ise Londra’da hala yüzde 3 azalmış bulunuyor. Ancak ABD ve Çin iki ay fiyat konusunda anlaşamadıktan sonra yeniden ticarete başlamak için görüşme yaptılar. Zayıflayan dolar ve de Qatar’ın Türk ekonomisine 15 milyar dolarlık borç katkı yapması, doların Wall Street Journal’ da dolar endeksinin Perşembe günü 0.2 düşmesine neden oldu.

Geçen hafta Uluslararası Enerji Ajansı, petrol talebinin 2018 içinde yüzde günde 1.4 milyon fıçıya çıkacağını vurguladı.

Diğer taraftan bir evvelki yıl 1.5 milyon varil günlük talep olmuştu. Ancak bir yandan miktarlar artmakta, ama diğer taraftan da fiyatlar artmakta ! Enerji Enformasyon İdaresi Çarşamba günü arzın arttığını ama bunun fiyatları da arttırabileceğini zaten söylemişti.

AKŞAM

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat