Paris’te son moda sarı gömlekler mi?

  • GİRİŞ20.01.2019 09:48
  • GÜNCELLEME20.01.2019 09:48

Tam 9 haftasonu, Fransa’da, Başkan Emanuel Macron ve de başkanın ekonomik politikaları, ‘sarı gömlek politikası’ denen yaklaşımla, 10 yılı aşkın bir zamanın sonuncu yılında, iyice eleştirildi. Özellikle lüks eşya sektörü ve de Paris’te arabayla turizm çok çok eleştirildi ve de hırpalandı. Hatta butikler soyguna bile uğradı! Ve sinirli alışverişçilerse uzakta durmayı tercih etti. Tabii bu gelişmeler moda takvimini de değiştirdi.

Bu hafta Paris’te erkek moda yaklaşımı da başladı. Tabii bu yaklaşım sokak ve caddelerin bloke edilmesine ve tıkanmasına da yol açtı, polisler ve şikayetçiler de sokaklarda itiş katış ortamındaydılar. Varyete, domino etkisi en şöhretli modacıyla başladı, tabii ki Dior! Moet Hennessy de Louis Vuitton da, protestocular tarafından eşitsizlik ve de elitizm unsuru olarak eleştirildi.

25 Kasım’da gösteriş yapmaya çalışanlar da Champ Elysees üstündeki Dior mağazasının ürünlerine saldırmış ve de 1 milyon euro kadar da tahribat yapılmıştı. Dior cumartesi günü Kim Jones’un erkekler show’u yapacaklarını da ilan etti. Thom Browne ise ‘Federation de la Haute Couture et de la Mode’ tavsiyelerine göre, Fransız moda sektörünü yaptı. Loewe ise fiyaka yaptı. Ralph Toledano adlı federasyon başkanı, Paris polisiyle beraber çalıştıklarını söylüyordu ve bazı yer ve zaman konulu tavsiyelerde de bulunmuşlardı. Tabii medya da, bu saatleri sorumlu bir şekilde izledik de diyordu.

Sonuç ise, önümüzdeki hafta bazı değişiklikler olmazsa, cumartesi sabahında da yapılacak çok erken Browne Show’la Hermes arasında da epey zaman olacaktı. Tabii bazı kişiler de bu program değişikliklerini pek eleştirmeyecekti.

Ama tabii protestoların yapılabilmesi için, Fransa’daki çeşitli kentlerde de petrol fiyatlarına zam yapılması da gerçekleşiyordu. Tabii ki protestolar için sonuç da kolay gelmiyordu. Ama show için maliyetlerin artıyor olması, gelir eşitsizlikleri olması ve de taleplerin listelerinin de geniş olması pek sorun yapılmıyordu.

Sarı gömlekler ise eskiden bina ve de yol yapımında kullanılırdı. Ve Fransa’da tur atılırken de arabalarda taşınırdı. Ama şimdi ise sarı gömlekler, en şık giyecek statüsü!

AKŞAM GAZETESİ

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat