ABD ve Çin tam anlaşamıyor galiba

  • GİRİŞ19.02.2019 10:05
  • GÜNCELLEME19.02.2019 10:05

Xi Jinping ve ABD temsilcileri, geçen hafta yeni bir anlaşma yaptılar. Daha önce Washington’da da pek anlaşamayan ABD ve Çin, son dönemde Pekin’de altı defalık görüşmelerde de pek sonuç alamayınca, ABD ve Çin arasında yeniden bir kere daha dış ticaret pazarlığı yapmaya soyundular. Donald Trump, dünyanın en büyük iki ekonomisinin yapısal reformlarda anlaşamaması sonucu, görüşmelerin durdurulmaması gerektiğini gündeme getirdi. Bay Xi’nin tezleri ise Çin’in Xinhua Haber Ajansı tarafından açıklandı ve Bay Trump da, Çin’in en üst ekonomik uzmanı Liu He ile geçen ay Washington’da da görüştü.

Bay Xi, Çin ve ABD birbirinden ayrılamaz diyordu. Ya ikisi de kazanır ya da ikisinin de anlaşmazlığa girmesi gerekir diyordu. Beyaz Saray ticaret uzmanı Robert Lighthizer ile Hazine Bakanı Steven Mnuchin ise önemli konularda çözüm bulunduğunu ama daha çok çok emek vermek gerektiğini söylüyorlardı. Anlaşma olamamasının sonucu ise Bay Trump’ın, Bay Xi ile fiyat anlaşmalarının 2 Mart’ta son bir toplanmada yeniden incelenmesi olacaktı. Eğer sonunda 1 Mart’ta anlaşma olamazsa da, Trump 200 milyarlık Çin ithalatını yüzde 10 yerine yüzde 25 vergi düzeyine çıkaracaktı. Görüşmelerdeki her iki taraf elemanları ise, sorunların aşılmasının mümkün olduğu kadar çabuk bir ölçüde gerçekleştirilmesinin gündeme gelmesini düşünüyorlardı.

Bu arada Bay Lighthizer ve Bay Liu, ocakta son görüşmelerini yaptıklarında bir kağıda özet yazmamışlardı. Çin temsilcileri son günlerde merkezi ve de local kamu desteklerini, Dünya Ticaret Organizasyonu raporu kuralı gereği olarak açıklanmıştı. Diğer taraftan da destekler Dünya Ticaret Organizasyonu’nun kurallarına da uygun olacaktı. Bu arada Bay Lighthizer’in ekibi bu tür anlaşmalardan çekinmekteydi. Çünkü Çin tarafı kendi sisteminin opak olduğunu iddia ediyordu ve de eksiklik olmadığını söylüyordu. Bu arada ABD uzmanları tarafından, Bay Xi’nin nisandaki konuşmasından sonra, finans ve de otomotiv sektörlerinde küçük boyutta da olsa liberalleştirme yapılmıştı. ABD dış ticaret temsilcileri ve de Beyaz Saray uzmanları bazı konuları el altından almışlardı ve takvimi 60 gün daha uzatma yaklaşımı gelmekteydi.

Pekin ise, yine de ticaret anlaşması gerçekleşmesi için ve Çin’in ABD ihracatını alması için, öne çıkarılan zor reformları da reddetmeleri de gündeme getirilmişti. 

AKŞAM

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat