Yunanistan'ın hangi ülke ve kuruma ne kadar borcu var?
- GİRİŞ02.05.2010 08:08
- GÜNCELLEME02.05.2010 08:08
Toplam Yunanistan kamu borcunun yüzde 26 veya 77 milyar euroluk kısmını Yunan kurum ve vatandaşları elde tutmakta. Bunun 42 milyar euroluk kısmı bankaların, 29 milyar euroluk kısmı ise bankaların dışında emeklilik kurumları ve fonlar tarafından tutulmakta.
Özetle birinci önemli gözlem, Yunanistan'ın kamu borcunun büyük çapta ülkenin kendisi dışındaki kişi ve kurumlara olduğu. Dolayısı ile geniş bir alacaklı yapısı var ve iflas halinde borcun etkileri çok yaygın olacak.
Yunanistan'ın toplam kamu borcunun yüzde 74 civarındaki bir kısmı ise, yani 218 milyar euroluk bölümü Yunanistan dışı kişi ve kurumlar tarafından tutulmakta. Bankalar bu miktarın 83 milyar euroluk kısmını tutuyor, sigortalar ise 49 milyar euro ve emeklilik kurumları ve fonlar ise 47 milyar euroluk bölümünü. Merkez Bankaları ise 33 milyar euoluk kısmını taşımakta.
Ancak dikkat edilmesi gereken neden AB ve Euro Bölgesi ülkelerinin, Yunanistan'ı kurtarmaya mecbur oldukları.
Yunanistan hariç, Euro Bölgesi ise Yunanistan kamu borcunun yüzde 56 kadarını yani 164 milyar euroluk kısmının taşımakta.
Bunun 72 milyar eurosu bankalar, 44 milyar eurosu sigortalar, 33 milyar eurosu emeklilik kurumları ve fonlar, 9 milyar eurosu Merkez Bankaları tarafından taşınmakta.
Özetle Yunanasitan, borç nedeni ile iflas eder ve Arjantin gibi davranırsa, bundan en çok etkilenecek olan bölge AB ve Euro Bölgesi ülkeleridir. Dolayısı ile Yunanaistan'a yardım etmemek Euro Bölgesi için intihar anlamına gelir. Bu bizim ihracatımız için de küçük de olsa bir risktir. İhracattaki en büyük müşterimiz olan AB 'de sorun, Türkiye için de, minimal da olsa bir risk demektir.
Yüksek oranlı alacaklı ülkelere dönülürse Fransa, Yunanistan'ın borcunun ülke olarak en büyük alacaklısıdır.
Fransa, Yunanistan borcunun yüzde 17 kadarını taşıyor. Yani 50 milyar euro. Bu miktarın 18 milyar euroluk kısmı bankalar, 20 milyar euroluk kısmı sigortalar, 3 milyar euroluk kısmı emeklilik kurumları ve fonlar,7 milyar eurosu ise Merkez Bankaları tarafından taşınmakta.
Diğer büyük alacaklı ülke ise Almanya. Almanya, Yunanistan'ın borcunun yüzde 10 kadarına yani 28 milyar eueroya sahip. Bunun 19 milyar euroluk kısmı bankaların alacağı, 6 milyar euroluk kısmı sigortaların alacağı, 2 milyar euroluk kısımı ise emeklilik kurumları ve fonların alacakları.
Yani Sarkozy ve Merkel ne kadar 'yanar döner' takılırlarsa takılsınlar; Yunanistan'ın kurtarılmasında önemli rol oynamak zorundalar.
İtalya, borcun yüzde 7 veya 20 milyar euroluk kısmına, Belçika borcun yüzde 6 veya ve 17 milyar euroluk kısmına, Hollanda yüzde 5 veya 15 milyar euroluk kısmına, Lüksemburg yüzde 5 veya 15 milyar euroluk kısmına, diğer geriye kalan Euro Bölgesi ise borcun yüzde 6 veya 19 milyar euro kadarına sahipler.
Yazının devamına bu linkten ulaşabilirsiniz
Deniz GÖKÇE / Akşam
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol