Para piyasalarından güncellemeler

  • GİRİŞ23.07.2009 10:12
  • GÜNCELLEME23.07.2009 10:12

Yaşanan kayıpların ardından toparlanma çabasında kalmaya devam eden Amerikan doları Avrupa ve gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında toparlanma çabasında iken altın ve petrol gibi emtialar karşısında güç kaybetmesi karmaşa yaratıyor. FED (ABD Merkez Bankası) başkanı Bernanke nin dün senato karşısına çıkması ve yaptığı açıklamalarda ekonomide istikrar sinyallerinin başladığını belirtmesi dolara güveni orta vade içerisinde artırabilir. Altın fiyatları incelendiğinde 955$ seviyelerini zorlamaya devam etse de yaşanan hareketlerin dönemsel olduğu düşüncesi ve yaşanan alımların fonlar tarafından kısa vadeli olduğu tahminleri satış baskısını hemen ortaya koymakta. Teknik olarak tarihsel baktığımızda 2008 in Ağustos ayında emtia fiyatlarında ki sert düşüş zamanına yaklaşılması yatırımcıları tedirgin ederek alım pozisyonlarını kapatmasına neden olmakta. ABD piyasalarından gelen haberlerde ekonomistlerin çift dip endişesine karşın yönetim kısmında toparlanma sinyalleri açıklamaları kafa karıştırıyor. FOREX (para piyasası) piyasaları da gelen bu açıklamalar ışığında fiyatlanmalarında geniş bir dalgalanma yaşıyor. Fiyatların teknik analiz ışığında yapabileceği hareketlerin şu günlerde daha doğru sonuç verdiği gözlemleniyor.

Kotasyonlarda (Çapraz kur) hafta sonuna kadar olan beklentilerimiz doların güç kazanacağı yönünde olmaya devam ediyor. EURUSD yükseliş trendini korumaya devam edebilir. Fakat trend hareketlerinde tepki noktasının 1,4050 seviyelerinden yaşanabileceğini paritenin bu noktaya kadar indikten sonra yükseliş yapabileceğini tahmin ediyoruz. Ara destek olarak da 1,4135 noktasının olabileceğini söyleyebiliriz. Yükseliş anında ise sırası ile 1,4340/ 1,4420 ve 1,4550 li seviler kendini göstermekte. Altın ve petrolde paralel bir eğilim izlemekteyiz. Kıymetli madenlerde yaşanan hareketler pariteleride etkilemeye ve belirleyici unsur olmaya devam edebilir. Altın da 955$ önem arz ettiğini buradan satış hacmini yükseldiğini gözlemlemekteyiz. Bu seviyenin kırılması halinde ilk hedefinin 960$ seviyeleri olacağını ve yeni bir yükseliş trendini desteklemek amaçlı çabaya girebileceğini düşünüyoruz. Satış baskısının devam etmesi halinde hedef fiyatlarının 940$ ile 920$ aralığında yatay hareket ederek yeni yönünü tayin etme çabasında olacağını düşünüyoruz.

Türk lirasına gelince hareketlerinde iç piyasalardan gelen olumsuz verilere karşın dış piyasalardaki dolar hareketlerine daha çok tepki verdiği gözlemlenmekte. Dolar fiyatları MB açıklamaları ile düşüş yönünde eğilimini sürdürse de önümüzdeki günlerde tekrar 1,5200 li seviyelere çıkabilir. Bu seviyenin kırılması halinde 1,5420 seviyeleri en yakın direnç olarak görülmekte. Düşüş anında ise 1,4935 seviyesi önemli destek olarak algılanabilir. Buranın kırılması halinde 1,4200 seviyelerine doğru harekete devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Yorumlar2

  • BURAK BAŞARAN 14 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada ve Türkiyede kriz yavaş yavaş aşılıyor. Bu sebeple altın ve dövizde fazla bir dalgalanma beklemiyorum. Borsa ise gelişmelere paralel olarak bir miktar yükseleceğini düşünüyorum hisse bazlı hareketler olabilir düşüncesindeyim. onun için borsada işlem yapanlar endeksle birlikte hisse bazlı hareket etmelerinde fayda var. Doların yıl sonu itibariyle 1,57 yi geçeceğini sanmıyorum, altın ise bu yıl içinde 1000 doların altında kalacağını tahmin ediyorum. Geçenlerde çıkan bir haberde altının 4 e katlanacağı yazıyordu tamamen spekülatif bir haber.
    Cevapla
  • Şeyhmus DURMAZ 14 yıl önce Şikayet Et
    Para piyasalarında çok hareketli bir döneme girebiliriz. euro/usd çaprazının kısa ve orta vade de yükseleceği kanaatini taşıyorum. Tl bazında düşüşün kısa süreceği ve hemen akabinde dirençlerin peyderpey kırılacağı ve doların 1.550, euronunda 2.200 seviyelerinde belli bir süre tutunacağını düşünüyorum. Altın piyasasının yükşelişle birlikte tl bazında usd ve eurodan daha karlı olabilir düşüncesindeyim. Unutmayalım ki pozisyonları yerinde ve zamanında değerlendirmek en doğru olanıdır. Kar tatminliğinin belli bir dozajı olması lazım, yoksa hırsın zarar getirme ihtimali gayet yüksektir.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat