Yeni belirleyici etken petrol olabilir!

  • GİRİŞ21.10.2009 17:50
  • GÜNCELLEME21.10.2009 17:50

Altın fiyatalrından sonra beklentiler petrol fiyatlarında ki güçlenmeye döndü. Hareketlerinde spekülatif düşünceleri uyandırsada petrol fiyatlarının altın karşısında çok düşük seğir izlemesi gerek hedge fonların gerekse enerji kuruluşlarının alımlarını arttırması ile 80$ seviyelerine ulaştı. hafta boyunca petrol fiyatlarında 75$/ 79$ üzeri arasında dalgalanma yaratmasına karşın 82$ seviyesini aşması halinde petrolde orta vade 100$ seviyelerine düzenli çıkışına devam edeceğinin göstergesi olduğu düşüncesini korumaktayız.

 Petrol fiyatları yaşanan kriz ortamından çıkışın göstergesi olmaktan çok emtia kanadında yükse risk iştahını bir daha tetikleyebilir ve pariteler üzerinde ciddi bir dalgalanma yaratabilir. Geçtiğimiz hafta ardı ardına gelen alımlara OPEC kanadından müdahale gelsede iniş yaratmaması hareketin anlık olmadıgının habercisi olabilir ve öncelikli hedefi olan 82$ seviyelerini yakın vade de görebiliriz. Bu durumda paritelerde stış baskısı olsa bile destekleme alımları devam edebilir. Altın fiyalarında 1070$ seviyelerinin çalışması da yeni etken olarak karşımıza çıkıyor. Yakın zamanda akaryakıt ve enerji fiyatlarında yeni zamları görmeye devam edebiliriz.

EURUSD de bu hafta 1,5080 seviyeleri görülse bile yatay konuma geçiş yaşanabilir buda yatırımcıya bir süre nefes aldıracak ve anlık işlemlerini kolaylaştıracaktır. Yaşanabilecek düşüşlerde 1,4750 seviyesi önem arz ederken yukarıda 1,5080 seviyeleri dikkat çekecek. Uygun yatay konumun 1,4820 ile 1,5000 seviyeler olabileceğini düşünüyoruz. GBPUSD (sterlin) kanadında ise İngiltere verilerinden çok petrol fiyatları ile korelasyon yaşayarak toparlanması dikkat çekici. İngiltere de dünyanın en güçlü petrol piyasalarının hareket etmesi ve bu durumun sterline yöneliş yapmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Çünkü EURUSD paritesinde yükseliş yaşarken sterlinde ciddi kayıplar görünmesi petrol fiyatlarına göre fiyat oluşumlarını daha belirgin ortaya koydu. Bu kanatta da yakın vade de yukarıda 1,6550 seviyeleri öne çıkarken aşağıda 1,6250 seviyesi önem arz ediyor.

Altın fiyatlarında da bu hafta yatay konum da kalmaya devam edebilir. Bu durum EURUSD paritesinde de yatay konuma geçişi ortaya koyarken petrol fiyatlarında da durulma yaratabilir.hareketlerinde günlük 20$ ortalamasını koruyan kıymetli madenin 1040$ seviyelerine kadar gevşeme ihtimali olduğunu yukarıda da 1070$ seviyesinin önemini koruduğunu tahmin ediyoruz. Ana etkenin çok yüksek pozisyonda kalan kurumların olduğu aşikar ve bu konum spekülatif fiyat hareketlerini düşündürmekte. Bununla beraber ana etkenin metal piyasalarındaki diğer rekorlar olduğu ve FED in zayıf dolar politikasına devam etmesinin olduğunu görmekteyiz.

Türk Lirasında ise görünüm nötr olarak kalmaya devam ediyor. Hareketlerinde kısıtlılık izlenirken Merkez Bankasının müdahaleye bile gereksinimi piyasalar tarafında hissedilmiyor. global piyasalarda doların değer kaybetmeye devam etmesi ile bizde de aynı tepkilerin işlevde kalması uygulanan politikada sorun yaşanmamasının ve güveni tazeleyici etki yaratması önem arz etmekte. Kotasyonun önümüzdeki günlerde yükseliş yaşamasının ihracatçılara destek amaçlı olacağını fakat seviyenin maksimum 1.5200 noktasında tıkanabileceğini düşünüyoruz. Yatırımcıların 1.5200 seviyesini aşması halinde alıma geçerek yakın vade içinde 1.6000 seviyelerine kadar pozisyon yaratabileceğini öngörüyoruz.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat