Dolar artık ne yapacağını şaşırdı

  • GİRİŞ03.03.2010 13:46
  • GÜNCELLEME03.03.2010 13:46

OBAMA İLE BERNANKE ÇATIŞMASI

Yeni haftaya başlarken herkes 1.5500 seviyesine gelen dolar TL nin yükselmeye devam edip etmeyeceğini konuşuyor. Bunun iç sorunlarla bağdaştırılması da kriz ortamı yaratarak hızlı alımların oluşmasını sağlamak olduğuna inanıyoruz.

Artık sadece dolar çıktı kriz var konuşmalarının yetinilmeyeceği bir dönemdeyiz. Doları bırakın içeriyi dışarıda takip ederek ve buna göre alıma yada satıma geçilmesi gerektiğini sürekli olarak vurgulamaya devam edeceğiz.

Dolar değerlendi çünkü Avrupa karşısında üstün geldi. Ocak ayının ortalarından beri bu böyle olmakta. Bununla beraber uygun koşullarda dolar alımına geçilen Asya piyasalarında dolar güçsüz konumda, bu yüzden Avrupa ve Türkiye para birimleri üzerinden dolar alımı yaşanması çok normal.

Obama ABD prestijini ve ekonomik gücünü yeniden ortaya koymak için hangi hamleyi yapsa Bernanke hemen tam tersi yönünde hamle yapıyor.

Bu hafta iki defa açıklama yapan MB başkanı her açıklamasında sanki dolar çöksün yönünde tavrı varmışcasına konuşmalar sergiledi.

Bu durum Obama nın bir kez daha sert açıklamalarda bulunabileceğini ortaya koyabilir. ABD dolarının prestijini yeninden ortaya koymak için her hamle yapılabilir.

Şimdi gelgelelim bu hafta neler olacak?

Önce altın fiyatları ile başlar isek; dolar para birimlerinde güç kazanma çabasında olmaya devam etsin kıymetli maden hala yükselmeye çalışıyor.

Bundaki ana neden geçtiğimiz hafta borsalardan kaçış ve altın daki güvenli liman psikolojisi olduğuna inanıyoruz. Bu durum bu haftada devam edecektir.

Çift dip söylentileri arttıkça altında satış hacmi güçlenebilir. Hafta boyunca görebileceğimiz destek ve direnç seviyelerine teknik yorumla bakar isek: yukarıda 1145$/ 1165$ seviyeleri önemli iken aşağıda en önemli noktalar: 1083$ ve ana trend seviyesi olan 1045$ kendini göstermekte.

Euro kanadında durum toparlanma şeklinde algılanabilir. Fakat bu toparlanma sınırlı kalabilir. Almanya ve Eurzone bölgesinde sorunlar devam ediyor.

Hele Yunanistan olayı bunda oldukça etkin rolde ve diğer ülkelerinde aynı sorunla karşılaşabileceği düşüncesi etkin görünüyor. Bununla beraber Bernanke nin Euro güvenilir para birimidir söylemleri de alımları beraberinde getirmekte.

Euro için Teknik öngörümüzde düşüş trendi korunacak ve yapacağı hareketin üst bantda sınırlı kalacağı yönünde yaşanacağını düşünüyoruz. 1.3650/ 1.3760 seviyeleri ara direnç olarak görülürken 1.3840 ana direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.

Düşüş esnasında ise 1.3500/ 13440/ 1.3320 seviyeleri önem taşıyor. Eurusd paritesinde yükseliş yaşanabilir.

Dolar TL kotasyonunda ise realizasyon devam edebilir. Parite 1.5600 sınırından geri dönüş yaşadı. Hareketlenme 1.5700 seviyelerini sınır olarak algılanması ile gerçekleşti.

Düşüş eğiliminde 1.5200 seviyesi öenm taşıyor burada hafif salınımlar ile yatay band hareketi yaşanabilir. Ciddi bir dalgalanma beklemiyoruz.

Fakat altından ciddi bir çıkış yaşanması halinde bunun TL ye de yansıyacağını ve ancak bu şekilde 1.5700 seviylerin üzerinde hareket edebileceğini düşünüyorum.

Hepinize bol kazançlı haftalar dilerim……

Deniz LENGER
TeleTRADE Türkiye Danışmanı

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat