15 Mart Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü

  • GİRİŞ14.03.2023 08:26
  • GÜNCELLEME14.03.2023 08:26

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu geçtiğimiz yıl oy birliği ile aldığı bir kararla 15 Mart gününü Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü ilan etti.

Fransa, Hindistan ve AB temsilcileri yaptıkları konuşmalarda alınan karara aynı gerekçelerle şerh düştüler.

Bu temsilcilere göre tüm dinlere karşı yapılan ayrımcılıklarla beraber mücadele edilmeliymiş, tek bir dine karşı yapılan ayrımcılığı öne çıkarmak doğru değilmiş.

Fransa ve AB temsilcilerinin Müslümanların sokaklarda linç edildiği Hindistan temsilcileri ile ağız birliği etmişçesine aynı argümanları kullanmaları İslam düşmanlığının geldiği boyutu göstermek açısından düşündürücü.

Buna rağmen Fransa, AB ve Hindistan temsilcileri de tüm dünya karşısında yalnız kalmamak adına karara imza atmış gözüküyorlar.

Malumunuz 15 Mart 51 Müslüman'ın şehit edildiği 40 Müslüman'ın da yaralandığı Yeni Zelanda Christchurch İslamofobik terör saldırılarının yıl dönümü.

Bundan dolayı bu tarihin BM Genel Kurulu tarafından Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü olarak ilan edilmesi sembolik bir önemi haiz.

Bunun da ötesinde bu karar küresel düzlemde İslamofobi ile mücadelede tarihi bir dönüm noktası olarak görülmeli.

Bu şekilde ilk defa BM Genel Kurulu’nda alınan bir kararla İslam düşmanlığı sorunu siyasi olarak tanınmış oldu.

Bu karar her ne kadar bağlayıcı olmasa da İslamofobi sorununun küresel olarak tanınması, anlaşılması ve bu sorunla mücadele için bir milattır.

Zira aralarında AB üyesi devletlerin de olduğu birçok ülke bu sorunu ısrarla inkâr etmekte, hatta bu ülkelerin liderleri İslamofobi kelimesini dahi ağızlarına almamaktadırlar.

Aynı şekilde AB, AGİT ve Avrupa Konseyi gibi uluslararası kuruluşlar da Müslüman karşıtı ırkçılıkla mücadele için oluşturdukları koordinatörlüklerin isimlerinde bazı üye devletlerin muhalefetleri nedeniyle İslamofobi kelimesini kullanmaktan ısrarla hâlâ kaçınıyorlar.

Bundan dolayı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Müslüman karşıtı hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele özel temsilcisi, Avrupa Birliği Komisyonu Müslüman karşıtı nefretle mücadele koordinatörü, Avrupa Konseyi ise Antisemitizm ve Müslüman karşıtı nefret ve nefret suçları özel temsilcilikleri oluşturmuş durumda.

Uluslararası İslamofobi ile Mücadele Günü, Müslüman karşıtı ırkçılık olarak tanımladığımız İslamofobi sorununun küresel düzlemde siyasi olarak tanınması açısından Müslüman STK’ler ve kuruluşlar tarafından iyi değerlendirilirse İslamofobi ile mücadeleyi yeni bir boyuta taşıyacaktır.

DİRİLİŞ POSTASI

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat