Altında düşüş süreci bitti mi?

  • GİRİŞ16.05.2025 09:26
  • GÜNCELLEME16.05.2025 09:26

Altın bu haftaya belirgin bir satış baskısı ile başladı. Bu satış baskısı ile Perşembe günü %8’e varan düşüşle ons altın 3200 dolar kuvvetli desteğini bile aşağı yönde kırarken, gram altında 3990 TL altına sarktı. Peki bu hafta başında ne oldu da altında satış baskısı arttı? En önemli neden ABD ile Çin’in tarifeler konusunda 90 günlüğüne de olsa anlaşmış olması. Dünyanın en büyük ekonomisi arasındaki geçici de olsa anlaşmaya varılmış olması, piyasalarda belirsizliği azaltarak rahatlama etkisi yarattı. Hatırlayalım sene başından bu yana altını yükselten en önemli itici güç Trump ve tarifeleri oldu, ki özellikle de Çin’e uyguladığı yüksek oranlı tarifelerdi. Altın fiyatlarını baskılayan bir diğer önemli haber akışı da Putin’in 15 Mayıs’ta Zelenski ile İstanbul’da bir araya gelerek müzakerelere yeniden başlamak istemesiydi. Bu haber de Rusya-Ukrayna barışına dair umutları artırarak jeopolitik risk fiyatlamasının azalması ile altını baskılayan bir diğer etmen oldu. Hafta sonu Hindistan ile Pakistan arasındaki tam ateşkeste güvenli liman ihtiyacını azaltan üçüncü neden olunca altın fiyatlarında baskının arttığına şahit olduk.

Fakat dün yani Perşembe günü öğleden sonra altının kayıplarını azaltarak yeniden yükselişe geçtiğini gördük. Bu yükselişle ons altın yeniden kritik direnci 3200 dolar üzerine çıkarken, gram altın da 4000 TL önemli eşiğini aşarak belirgin bir yükseliş gösterdi. Peki bu kez Perşembe öğleden sonra ne oldu da altın yeniden yönünü yukarı çevirdi? Bunun da iki nedeni olduğu anlaşılıyor. İlki 15 Mayıs’ta yapılması planlanan ve yapılamayarak 16 Mayıs’a ertelenen zirveye Putin’in katılmamasının açıklanmasının yanısıra, müzakereler için belirlenen Rus heyetinin de düşük profilli bulunması piyasa nezdinde bu görüşmelerden barışa dair güçlü olumlu sonuçlar çıkmayabileceği fiyatlamasını gündeme getirerek jeopolitik risk fiyatlamasını güçlendirdi. Altını Perşembe öğleden sonra yükselten bir diğer neden de ABD’de açıklanan makro verilerdi. ABD’nin Nisan ayı ÜFE enflasyon verisinin sürpriz yaparak düşüş kaydetmesinin yanı sıra ABD ekonomisi için güçlü öncü gösterge olan perakende satışların da Nisan’da düşmesi ABD için resesyon kaygılarını güçlendirince güvenli liman olan altına talep yarattı. Bu gerekçelerle Perşembe akşamı bu yazıyı kaleme aldığı sıralarda ons altın 3237 dolardan işlem görürken, gram altın da 4030 TL’ye kadar yükselmişti.

Gelelim asıl kritik soruya; altında düşüş bitti mi? Bu sorunun cevabı için bugün yani 16 Mayıs’ta İstanbul’da yapılacak olan Rusya-Ukrayna barış görüşmeleri çok önemli olacak. Olur da bu görüşmeler yarıda kalır veya olumlu sonuç çıkmaz ise bu durumda altın tarafında bir miktar daha yükseliş mümkündür. Fakat görüşmeler olumlu geçmese bile yakın vadede altın tarafında çok güçlü ralli formasyonunda bir yükseliş de beklemem açıkçası. Çünkü ABD ile Çin arasındaki tarife savaşındaki yumuşama altını bir süre daha baskılamaya aday görünüyor. Olur da bugün Rusya-Ukrayna görüşmelerinden piyasanın beklediğinden çok daha iyi kazanımlar elde edilirse bu durumda altın fiyatlarında baskı artabilir. Böylesi bir senaryoda ons altının 3200 doların altına ve gram altının da 4000 TL altına sarkması beni şaşırtmaz. Ama yakın vadede altında bir baskı olsa bile bunun çok sert ve trend değiştiren bir düşüş olacağını düşünmüyorum. 3200 dolar altına inen ons altın için bir diğer güçlü direnç 3100 dolar olacaktır. Satış baskısı olması durumunda 3100 dolar ve hatta benim için kısa vadeli ana destek 2950 dolara kadar gerileme makul kabul edilebilir. Ama olur da 2950 dolar altına sarkma görür isek işte o zaman satış baskısı daha fazla derinleşebilir. Yine gram altında da 3900 TL sonrasında 3870 bir diğer önemli güçlü destek, bu seviye altına sarkmalarda 3740’a kadar geri çekilme makul karşılanabilir, bu seviye altında çok daha güçlü düşüş söz konusu olabilir. Yakın vade için ons altında 3000 dolar altında tutunma beklemediğim gibi 3500 dolar üstü seviyelerde zor görünüyor. Yine gram altında en kötü senaryo da 3750 altını beklemediğim gibi en iyi senaryoda da 4305 TL üstü yakın vade için görülemeyebilir. Bu nedenle altın tarafında yakın vadede yatay bir bant hareketi ile dinlenme güçlü olasılık, bu nedenle altın yatırımcısını birkaç ay zorlu ve sıkıcı bir süreç bekliyor.

Haliyle altın yatırımı için bu hafta için bugünkü müzakereleri ve bununla ilgili önümüzdeki haftaya sarkan açıklamaları takip etmek gerekiyor. Şimdilik alım yapmadan izle ve gör yapmak ve aynı zamanda var olan pozisyonların da satılmadan aynen korunması bu hafta için en doğru strateji olacak kanımca.

Filiz Eryılmaz / Haber7

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat