Altında Düşüş Devam Edecek mi?

  • GİRİŞ01.07.2025 09:20
  • GÜNCELLEME01.07.2025 09:20

Geçen hafta İran-İsrail çatışmasının ateşkesle sonuçlanmasının ardından jeopolitik risk fiyatlamasının azalması ile altında satış baskısının yakın vadeye göre arttığını gördük. Tabi geçen hafta altını baskılayan başka gelişmelerde vardı. Örneğin ABD’nin Çin ile çok kapsamlı olmasa da bir ticaret anlaşması imzalamış olması altını baskılayan bir diğer önemli gelişmeydi. Ayrıca Gazze’ye yönelik ateşkes haberlerinin yanı sıra Putin’in İstanbul’da barış görüşmelerinin 3. turuna katılabileceğine dair söylemleri de altını düşüren bir diğer etmen oldu. Bu gelişmelerle sarı metal geçen hafta 3300 dolar kritik desteğinin altına gerilerken, gram altında 4233 TL desteğinin altına geriledi. Bu seviyeler altında altında satış baskısının devamı beklenebilir. Hele ki ons altında 3245 dolar altına düşüşlerde ve gramda da 4137 TL altına gerilemede ons tarafında 3150 dolar gram altında da 4040 TL’ye kadar düşüşler beni şaşırtmaz.

Gelelim yakın vade için altında yön beklentime. Tıpkı son iki aylık sürede olduğu gibi altında yatay seyrin bir süre daha devam etmesini bekliyorum. Her ne kadar yakın vadede bir baskı olsa da altında büyük bir çöküş beklentim de yok. Temmuz ayı içerisinde altında yön belirleyecek en önemli gelişme Trump’ın tarife anlaşmaları olacak. Bildiğimiz gibi 9 Temmuz’da Trump’ın ülkelere tarife anlaşmaları ile ilgili verdiği 90 günlük süre doluyor. Bu sürede başta AB ve Japonya olmak üzere büyük ülkelerle ılımlı diyebileceğimiz bir tarife anlaşması imzalanabilecek mi önemli. Büyük ülkeler diyorum çünkü anlaşılan o ki küçük ülkelerle anlaşma yapmaya zaman yetmeyecek. Anlaşılan o ki Trump büyük ülkelerle anlaşma yapıp küçük ülkelere de mektup göndererek tarifeleri deklere edecek. Veya bir diğer seçenekte 9 Temmuz geldiğinde ülkelere verilen sürenin yeniden uzatılması olabilir. Eğer süre uzatılırsa piyasa bunu da olumlu algılayıp, Trump’ın tarifeler konusunda daha olumlu ve ılımlı olduğu şeklinde yorumlayabilir. Ezcümle Temmuz ayında tarifeler konusunda daha ılımlı bir seyir altını baskılayabilecekken, tarifeler konusundaki belirtisiz ve olumsuz tablo ise altına güç vermeye devam edecektir. Ayrıca yakın vadede FED’in faiz indirimine haliyle dolar endeksi ve ABD 10 yıllık fiyatlamalarında da görülecek sürpriz gelişmeler altın için önemli olacak.

Böylesi bir konjonktürde ne yapmak gerekir, altın alınmalı mı yoksa satılmalı mı? Yakın vade için hem kısa hem de uzun vadeli yatırımcıların altın almasını önermiyorum. Orta ve uzun vadeli yatırımcılar altınlarını satmayabilirler. Ama özellikle kısa vadeli altın yatırımcıları belirli destekler kırılmadan portföylerinin bir kısmını satarak kar alımı yapabilirler. Elinde altın sertifikası yani altın S1 bulunduran yatırımcılar da altın fiyatları düşemeye devam ettiğinde kademeli olarak 46 TL, 45 TL ve hele ki 44TL seviyelerinİN altına düşüşlerde kademeli kar alımı yapabilirler. Çünkü ons altın ve gram altın düştüğünde altın S1’deki düşüşler çok daha hızlı oluyor. 47 TL üstü tutunduğu sürece S1 pozisyonları devam ettirilebilir. Uzun vadeli altın yatırımcısının ise yakın vadede altın S1 almasını önermiyorum, onun yerine uzun vadeli yatırımcının fiziki altın alması veya online altın hesabı açması daha uygun olur. Çünkü altın S1 şu an gram altından %12 daha pahalı. Altın S1 fiyatı gram fiyatının %10’unun geçmeye başladığı seviye kar alımının başladığı seviyelerdir.

Her ne kadar yakın vade için altın alımını önermesem de gümüş tarafında daha olumlu olduğumu söyleyebilirim. Altın bu yılın ilk yarısında çok güçlü yükselirken gümüş altına eşlik edememişti, sebebi Trump tarifeleri kaynaklı resesyon kaygılarıydı. Yakın vadede altın gümüş rasyosunun 107’den 90’a kadar gerilemesi ile gümüş altın ile aradaki farkı kapatarak geçen ay son 13 yılın zirvesine kadar yükseldi. Yakın vadede altında yatay beklentim olsa da, gümüşte 40-43 dolarların görüleceğini düşünüyorum. Gümüş piyasası altın piyasası kadar derin olmadığından ve manipülasyonların da daha yoğun olması nedeniyle hareketleri hem yükseliş hem de düşüş anlamında daha agresif olabiliyor. O nedenle yakın vadede ilk etapta 38.5 dolar sonrasında da 41 ve 43 dolar seviyeleri hedef diye düşünüyorum. Portföyünde hiç gümüş bulundurmayanlar bir miktar gümüşe yer verebilirler. Riski düşük yatırımcı 36.2 dolar üstü tutunan gümüş gördüğü sürece riski yüksek yatırımcı da 34.7 dolar üstünde tutunan gümüş olması durumunda gümüşü portföylerine ekleyebilirler.

FİLİZ ERYILMAZ / Haber7

Yorumlar4

  • Misafir 4 saat önce Şikayet Et
    Düşse de millet düğününü bol bol altınlı yapsa.Kızların kadınların yüzü gülse.
    Cevapla
  • Hanbeyli 8 saat önce Şikayet Et
    Altının işi bitti Ne kadar uğraşsanız boşuna
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Murat ata 5 saat önce Şikayet Et
    3.dünya savaşına kadar düşüş ve yatay seyir sonra gene çıkar
  • Ülkem 5 saat önce Şikayet Et
    altın altındır unutma borsa borsada çoğu hisse %100 200 aşağıda ama altın hep artıda unutma
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat