Kıbrıs’ta güneyde kazan kuzeyde harca!

  • GİRİŞ02.09.2022 08:15
  • GÜNCELLEME02.09.2022 08:15

Küresel çapta patlak veren ekonomik krizin etkileri tüm yönleriyle Kıbrıs’ta da görülüyor. Bilhassa krizle birlikte döviz kurunun Türk Lirası karşısında değer kazanması, akaryakıt tedarikinden gündelik ihtiyaçların karşılanmasına kadar Rumlara ciddi fırsatlar sunuyor. Daha açık bir ifadeyle Rum tarafı pahalılaştı, Türk tarafı ucuzladı.  

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) akaryakıt fiyatları Türkiye’yle neredeyse aynı. Buna mukabil Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) litre başına fiyatlar 2 avroya yakın. Hal böyle olunca fırsatını bulan Rumlar, benzin veya mazot alımı için adanın kuzeyine koşuyor. GKRY Benzinciler Birliğinin verdiği rakamlara göre adanın kuzeyinden akaryakıt tedarik edenlerin oranı yüzde 30’a yaklaşmak üzere.

İş sadece akaryakıtla sınırlı değil. Adanın kuzeyindeki tüm mal ve hizmetlere yönelik ciddi bir talep söz konusu. Güney Kıbrıs Esnaf ve Zanaatkârlar Örgütü (POVEK) Genel Sekreteri Stefanos Kursaris yaptığı bir açıklamada, adanın kuzeyinden yapılan alışveriş miktarının hızla arttığını ve bu durumun endişe verici boyutlara ulaştığını söylüyor.

Bu, bir abartı değil. Adanın kuzeyindeki Rum yoğunluğunu gözlemlemek oldukça mümkün. Tahminlere göre 2022 yılının ilk altı ayında adanın güneyinden kuzeyine geçiş yapanların sayısı bir buçuk milyonu aşmış vaziyette.

Rumlar, Avrupa Birliği üyesi oldukları için para birimleri avro. Türk parası değer kaybettikçe avronun alım gücü yükseliyor. Dolayısıyla avroyu Türk parasına çevirip KKTC’de harcamak büyük bir avantaj. Bu nedenle Rumlara yapılan dini ve siyasi baskılara rağmen marketler, lokantalar, mağazalar, oteller Rum kaynıyor. Bir Rum’un, “bizdeki tost fiyatına burada balık yiyoruz” sözü, aslında her şeyi özetlemeye yetiyor.

Dahası Rum tarafında geçim sıkıntısı çeken ailelerin, öğrencilerin ve yabancı işçilerin uygun kira fiyatları ve diğer yaşam koşullarından dolayı geçiş kapılarına yakın semtlere yerleşmeye başladıkları görülüyor. Ekonomik koşullar böyle devam ettiği müddetçe güneyde çalışıp kuzeyde yaşayan bu kitlenin giderek büyüyeceği çok açık. Zira sınır kapılarından günübirlik geçişler oldukça kolay ve maliyetsiz. Bir kişi rahatlıkla kuzeyde yaşayıp güneydeki işlerini halledebilir. Mesafeler buna müsait.

Ortaya çıkan yeni koşullardan KKTC esnafının kazançlı çıktığı gün gibi ortada. Ancak aynı durum, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan insanlar için geçerli değil. Onlar daha pahalı şartlarla yaşamak zorunda. Nitekim fiyatların avroya göre ayarlanmış hali gözlerden kaçmıyor.

Ayrıca esnafın gözü, Rum ve diğer turistlerde. İşin can sıkıcı yanı, bu vaziyetin adanın kuzeyindeki tüm köşe bucağa yayılmış olması. Neredeyse her yer turistik mekân pahalılığında!

DİRİLİŞ POSTASI

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat