La Fontaine’den masallar

.

  • GİRİŞ01.02.2023 08:42
  • GÜNCELLEME01.02.2023 10:47

Jean de La Fontaine... Zengin bir ailenin çocuğu, kolejlerde okuyor, başarılı bir öğrenci değil ve düzensiz bir hayata sahip. Bir şekilde bilim insanları ve yazarlarla tanışıyor. Onlardan esinlendiği bilgilerle fabl türünde masallar yazmaya başlıyor. Çalışmalarında en temel özelliği önce kötü göstermek akabinde de iyinin ne olduğuna vurgu yapmaktır. 

La Fontaine’in aksine bu topraklar Dede Korkut ile yoğurulmuştur. Bir kere Dede Korkut hikayeleri Besmele ile başlar. Kökü Oğuz’a dayanır. Kahramanın ağzından deyişler ve atasözlerini nesillere nakleder, öğütler verir. Öyle lafı da çok dolandırmaz, akla uygun ve nettir. Kısacası Dede Korkut; bizi anlatır, bizdendir, bizdir.

Türkiye’de siyasi iklim La Fontaine ve Dede Korkut’u anımsatıyor. Bir kısım siyasetçiler bir vesile Dede Korkut ile tanışmış, onun yetiştirdiği kimseler olsa da La Fontaine ile olmayı tercih ediyor. Dede Korkut’u kötülüyor ve buradan siyasi bir rant devşirmeye çalışıyor. Oysa bu coğrafyanın okuyucu kitlesi neleri okumayı sever onu bile kavrayabilmiş değiller. Bir kısım siyasetçiler ise La Fontaine ile çok erken yaşta haşır neşir olmuşlar, kendilerinden bir parça olduğunu inkâr da etmiyorlar. Halbuki uzun yıllardır Dede Korkut okurları, dinleyicileri tarafından neden sevilir biliyor musunuz? Çünkü Dede Korkut’un kendisi de anlattıkları da onu sevenler de onun okurları da sahicidir ve vardır, gerçeğin ta kendisidir.

Birkaç gün önce Altılı Masa “Ortak Mutabakat Metni” yayınladı. Biz de bir iktisatçı olarak haliyle metnin ekonomi ile ilgili kısmını okumaya ve anlamaya çalıştık. Açıklandığını duyduğumda açık söyleyeyim heyecanlanmadım değil. Zira “Erdoğan Gitsin de...” dışında maslahatgüzar üzere buluştukları ortak bir nokta var mı diye merak etmedim değil.

Metnin başını okuduğumda bir anda Altılı Masanın “Türkiye Ekonomi Modeli” sempatizanı olduğu duygusuna kapıldım. Zira yatırım, istihdam, verimlilik ve teknoloji eksenli bir dönüşüm ile büyüme, ihracat gibi bazı hedeflere öncelik vermekte. Ama daha sonra kendileri tarafından itibarsızlaştırılma girişimi ve algısına uğratılan devlet kurumlarına itibarın aynı zümre tarafından verileceğinin hedeflendiğini okuduğumda kendime geldim. Zira bir ara hızını alamayan Mutabakat Metni; Varlık Fonu’nu kapatıyor, TMSF’ye -ne demek ise artık- asli fonksiyonunu veriyor, yine kendilerince linç edilen TÜİK’e de ayar veriyor. Benzer şekilde geçtiğimiz iki yıl boyunca her gün alaşağı etmeye çalıştıkları TCMB’ye de algı ile yaptıkları itibarsızlaştırmayı yine bu metin ile itibar vereceklerini iddia ediyorlar.

Okumaya devam ettim. Tekrar acaba mı dedim. Yani acaba Altılı Masa gerçekten Türkiye Ekonomi Modeli’ni destekliyor da bunu dile mi getiremiyorlar diye içimden geçirdim. Metin enflasyonla mücadeleyi desteklemek için maliye politikası bileşimi vurgusu yapıyor. Yani enflasyonla mücadelede para politikasının tek başına yeterli olmadığını söylüyor. İki yıldır hükümetin uyguladığı bu politikayı uygulayacaklarını söylüyorlar. Şaka gibi. Tasarrufun ehemmiyeti, tüketim yapısı gibi ifadeleri okuyunca artık kesin kanaat getirdim. Gizliden gizliye Türkiye Ekonomi Modeli’ni kesin destekliyorlar dedim. Ama kamu bütçesi ve kamunun faiz yükü ile alakalı olarak Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir başarı gösterilmesine rağmen bu konuda ortaya konan ifadeler beni yine kendime getirdi.

Tabi bir de sanırım biraz alel acele hazırlanmış olmalı ki İstanbul Finans Merkezi, girişim sermayesi, start-up, melek yatırımcıların desteklenmesi, SPK ve BDDK için ortaya atılan hedefler gibi mevcut hükümetin birçok projesi yeni bir hedef olarak metinde kendine yer bulmuş. Yahu insan 2023 Sanayi ve Teknoloji Strateji Belgesi’ni de mi görmez. Acaba bunu yapmışlar mı diye internete soracak kadar da mı vaktiniz olmadı? İşsizliğin yapısal sorunlarını çözeceğinizi iddia ederken gençlerin teknoloji ve yazılıma yönlendirileceklerini vurgularken biriniz dahi 1 milyon yazılımcı projesini duymadı mı? Mesleki eğitim, staj bunlara hiç girmiyorum bile…

İstihdamda yerel yönetimlerin daha yoğun katkı sağlaması gerektiğini söylerken Türkiye’de Belediyelerin İstihdam Ofisleri ve İŞ-KUR iş birliği ile neler yaptığını duymadınız mı? Çankaya’ya taşımayı planladığınız Cumhurbaşkanlığı Kariyer Kapısı faaliyetlerinden de haberiniz yok mu? Yoksa bu cümleler size peçeteye yazılı şekilde Altılı Masa’nın gayrimeşru yancısı tarafından istek parça olarak mı verildi? Zira malum siyasi parti ve terör örgütü üyelerinin bazı yerel yönetimlerde istihdamında gelinen son noktaya ancak bu kadar dikkat çekilebilirdi.

Metin; (1) 5 yıl sonrası için kişi başına geliri dolar cinsinden 2 katına çıkarmayı hedefliyor. Bu ne kadar gerçekçi bakmak lazım. Dört ana husus bu konuda belirleyici. Kur, nüfus, enflasyon ve büyüme. Bu dördü ile çeşitlik varyasyonlar çalışılabilir. Fakat 5 yıl sonra kişi başı gelirin 2 katına çıkması için kabaca yıllık %15 büyümek gerekir ki bunun mucize olduğunu sağır sultan bilir. Peki imkânsız mıdır? Hayır. Ancak TL aşırı değer kazanırsa (Dolar ciddi düşerse yani astronomik bir yabancı sermaye girişi olursa) bu mümkün olabilir. Mutabakat metni aynı zamanda (2) 5 yılda ortalama %5 üzeri büyümeyi hedefliyor ve (3) enflasyonu iki yılda tek haneye indirme hedefine dikkat çekiyor. Metin (4) 5 yılda ihracatı 600 milyar dolar seviyesine çıkaracağız diyor.

Şimdi siz bir taraftan astronomik düzeyde yabancı sermaye çekeceksiniz (faizi yükselteceksiniz), bir taraftan enflasyonu tek haneye getireceksiniz (2 yıldır faiz arttıran ülkeler enflasyon konusunda 1 arpa boyu yol alamadılar), bir taraftan da enflasyonu düşürmek uğruna faiz artışları ile ümüğüne çökmeyi hedeflediğiniz ekonomiyi 5 yılda ortalama %5 üzerinde büyüteceksiniz. Metin aşırı değerli bir TL’yi hedefliyor. İhracatın ithalat bağımlısı olduğunu söylüyor. Hem ciddi bir rezerv artışı hedefliyor hem de ihracatı 600 milyar dolara çıkaracağız diyor. TL aşırı değerlenince ithalat daha pahalı olmayacak mı? Rekabet gücü düşmeyecek mi? Yatırımlar düşmeyecek mi? Büyüme düşmeyecek mi? İşte biz ALTILI MASA(L)’nın bu açıkladığı metne LA FONTAINE’den MASALLAR diyoruz.

Şimdi diyeceksiniz ki Hocam Türkiye ekonomisi dört başı mamur mu. Değil, pek tabi sorunları var. Dünya ekonomisinin de kritik sorunları var.  Mevcut küresel ekonomik sorunlar bitse bile artık neo-liberal ekonomi politikalarının; bugün yaşanan ve gelecekte yaşanacak sorunlara çözüm üretebileceğine olan inanç hiç bu kadar zayıf olmamıştı. Dünya bir çıkış yolu arıyor. Mutlu bir azınlığın refahına refah ekleyen ekonomik bakışın modası da tahammül haddi de geçti. Yeni dünya düzeninde yeni bir ekonomik anlayış ortaya çıkıyor. Türkiye ise Daha Makul bir Dünya’nın adil bir oyuncusu olmaya aday. Kendi ülke dinamiklerinize uygun bir yol haritasına sahip değilseniz, düzenin size dikte ettiği kaidelerin dışına çıkmanız mümkün olmaz. O zaman yapmanız gereken şey çok açık: “Yerli ve Milli Ekonomi İnşa Etmek”.

20 yıldır iktidar olamayanların; dünyadaki bu değişim ve dönüşümü anlayacaklarını düşünmüyoruz. Bir kapıdan 6+1 kişi geçmeye çalışanların Türkiye’nin geldiği noktayı kavramalarını da beklemiyoruz. Dolayısıyla genetiğinde Dede Korkut olan bir millete “Mutabakat Metni” adı altında “La Fontaine” okumaya kalkanların masaldan öteye geçemeyeceğini de belirtmeden geçemiyoruz.

Bu yazı siz kıymetli okuyucuların takdirine sunduğumuz ilk yazımız. Rahmetli Teoman Duralı Hocamızın ifadesi ile “Mükemmel’in ana-örneği Allah’tır”. Dolayısıyla yazımızın hataları, yanlışları bizim, var ise iltifatı Haber 7 ve değerli okurlarınındır. Görüş, öneri ve eleştirilerinizi bekleriz. Faydalı olmak ümidiyle…

Doç. Dr. Yüksel OKŞAK

@yukseloksak

yukseloksak16@gmail.com

Yorumlar67

  • Şakir 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu olacak bu olacak ama nasıl olacak orasını yazmamışlar. Nasıl kısmını kendilerine saklıyorlar herhalde tabi varsa.
    Cevapla
  • Beşir ersoy 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir analiz devamını dileriz inşallah
    Cevapla
  • Kaan 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel ve açık bir yazı
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Aks15 1 yıl önce Şikayet Et
    Altılı masal cuk oturmuş.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaleminize sağlık teşekkürler...
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat