Asrın Seçiminde Uzatmalar

  • GİRİŞ24.05.2023 09:10
  • GÜNCELLEME27.05.2023 10:00

Türkiye,14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan ve tarafların yüklediği anlam itibariyle “asrın seçimi”ne dönüşen Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimleri için sandık başına gitti. TBMM’nin 600 üyesinin belirlendiği milletvekili seçimlerinde iki ana ittifaktan Cumhur İttifakı %49,5 oy ile 323 sandalye ve Millet İttifakı ise %35 ile 212 sandalye kazandı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ise adaylar geçerli oyların %50’sini geçemediği için ikinci tura kalmış ve futbol deyimiyle uzatmalara gitmiştir.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde sayısı, kullanılan oy, geçerli oy ve adayların aldıkları oy sayılarının yer aldığı Tablo 1’e göre 64 Milyonu aşan seçmenden 55,8 Milyonu oy kullanmıştır. Kullanılan oyların 54,8 Milyonu geçerli ve 1 Milyonu aşan oy ise geçersizdir.



Tablo: 1 Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Seçmen, Kullanılan Oy ve Geçerli Oy Sayısı

Yurt içinde seçime katılım oranı %89’a ve yurt dışındaki katılım oranı ise %54’e yaklaşmıştır. Geçersiz oy oranı yurt içinde %1,9 ve yurt dışında ise %0,9’dur.

Cumhurbaşkanlığı seçimine katılan dört adayın yurt içi ve yurt dışı seçmenlere göre aldıkları oylar Tablo 2’de yer almaktadır.



Tablo: 2 Cumhurbaşkanlığı Seçiminde Adayların Oy Dağılımı

Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip ERDOĞAN yurt içi geçerli oyların %49,24’ünü, yurt dışı geçerli oyların %57,47’sini ve toplam geçerli oyların %49,52’sini almıştır. Millet İttifakı adayı Kemal KILIÇDAROĞLU yurt içi geçerli oyların %45,07’sini, yurt dışı geçerli oyların %39,57’sini ve toplam geçerli oyların %44,88’ini almıştır. Seçime katılan adaylardan hiç biri %50+1 oy sayısını geçemediği için en çok oy alan iki aday Recep Tayyip ERDOĞAN ve Kemal KILIÇDAROĞLU 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak ikinci turda yeniden yarışacaktır. 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri futbol terimiyle uzatmalara kaldı.

Futbol maçı ve seçim sonuçları, sürprizlere açık olma özelliğiyle benzerlik içermektedir. Hem futbolu hem de seçimleri çok iyi bilenlerin kabulüne göre; 1) “Hiçbir futbol maçı sahada oynanmadan masa başında kazanılmaz. Maçı hakemin bitiş düdüğüne kadar oyun disiplininden kopmadan aynı ciddiyetle oynamak gerekir” ve 2)“Hiçbir seçim saha çalışması yapılmadan kazanılmaz. Süreci; seçimin ilanından, propaganda dönemine, seçim günü sandık kuruluna üye vermekten, seçmenlerin güvenli ve adil bir şekilde oy kullanmalarının sağlanmasına, sandıkların açılmasından, oyların hakkıyla sayılmasına, sonuçların yazıldığı tutanakların (mazbatalar) yazımına, sandık üyelerinin tamamının ıslak imzalarının yer aldığı tutanağın parti görevlilerine teslimine, tutanakların ilçe seçim kuruluna intikaline, tutanakların önce ilçe seçim kurulunda, ardından il seçim kurulunda ve nihayetinde yüksek seçim kurulunda sisteme girilmesine kadar olan sürecin sonlanmasına bir başka ifadeyle Yüksek seçim Kurulu’nun bitiş düdüğünü çalmasına (resmi sonuçları ilan ettiği) ana kadar seçim disiplininden uzaklaşmadan aynı ciddiyetle sürdürmek gerekir. Seçim sürecinin tamamında yorgunluk, rehavet, ciddiyet kaybı ve performans düşüşüne asla ve kat’a yer yoktur.

Futbolda, hakem son düdüğü çalana oyun disiplininden kopmadan aynı ciddiyetle oynamak gerekir .Seçimlerde, Yüksek Seçim Kurulu sonuçları ilan edene kadar seçim disiplininden taviz vermeden, rehavete düşmeden ve aynı ciddiyetle süreci tamamlamak gerekir

İlk tur sonuçlarına göre Recep Tayyip ERDOĞAN 27.133.849 oy, Kemal KILIÇDAROĞLU 24.595.178, Sinan OĞAN 2.831.239 ve adaylıktan çekilen Muharrem İNCE ise 235.783 oy almıştır. Seçim sonuçlarına göre ilk sırada yer alan Recep Tayyip ERDOĞAN ile ikinci sıradaki Kemal KILIÇDAROĞLU arasında 2.538.671 oy farkı bulunmaktadır.

Milletvekili seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın 323 milletvekili çoğunluğunu tartışmasız bir şekilde kazanması, Millet İttifakının kazandığı 212 milletvekili ile ittifakın ana dinamiği olan “Parlementer Sisteme Dönüş” hedefinin imkânsız hale gelmesi, Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal KILIÇDAROĞLU arasındaki 2,5 Milyonu aşan ve 5 puana yaklaşan oy farkı seçimin iddialı taraflarında psikolojik   atmosferi değiştirmiştir. Seçimlerde oy kullanmayan seçmen sayısının 7,7 Milyona yaklaşması ve geçersiz oy sayısının 1 Milyonu aşması psikolojik atmosferdeki heyecanı daha da yukarıya taşımıştır.

Öte yandan seçimlerde sürpriz yaparak üçüncü sırada yer alan Sinan OĞAN’ın aldığı 2.831.329 oyun ilk iki sıradaki aday arasındaki oy farkından daha fazla olması dikkatleri kendisine çevirmiştir. Sinan OĞAN ve adayı olduğu Ata İttifakını oluşturan partilerin ikinci turda kimi destekleyecekleri kamuoyunda tartışılmaya başlanmıştır. Sinan OĞAN’ın ikinci turda Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip ERDOĞAN’ı destekleme kararı alması, Ata İttifakının en çok oy alan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit ÖZDAĞ’ın ikinci tur için görüşmelerini sürdürmesi kamuoyundaki beklentilerin farklı yönlere evrilmesine neden olmuştur.

İlk tur seçimleri öncesindeki yazımızda cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adayı Recep Tayip ERDOĞAN’a oy vereceğimi beyan etmiştim. Bu bölümde ikinci tura birkaç gün kalan Cumhur İttifakı seçmenleri yönünden değerlendirmelerimi yine futbol terimleriyle paylaşacağım. 

-Maçın normal süresinde ve seçimin ilk turunda hiçbir taraf galibiyeti elde edememiş, maç uzatmalara ve seçim ikinci tura taşınmıştır.

-Uzatmalar ve seçimin ikinci turu başlarken tabelada 0-0 yani beraberlik yazmaktadır. 

-İlk turda Recep Tayyip ERDOĞAN ve Kemal KILIÇDAROĞLU arasındaki 2,5 Milyonu aşan ve 5 puana yaklaşan oy farkı sadece oyun üstünlüğü ve moral motivasyonu açından psikolojik bir anlam ifade etmekte, nihai sonuca yönelik bir etki üretmemektedir.

-Bu durumu en iyi analiz edenlerin başında, açık ara ile hem futbolu hem de seçim sürecini en iyi bilenlerden biri olan Recep Tayyip ERDOĞAN gelmektedir.

-Cumhur İttifakını oluşturan partiler seçimin ikinci turunda yapılması gerekenleri bildiklerini kabul ediyor ve gereğini yapacaklarına inanıyoruz.

-Türkiye’nin istiklali ve istikbali açısından kader seçiminde bizlere düşen görevler; 1) İlk turda olduğu gibi firesiz ikinci tur için sandığa gitmek, 2) İlk turda oy kullanmaya gitmeyenleri veya boş oy atanları oy vermeye ikna etmek ve 3) Aynı yönde oy kullanacak yeni seçmenler bulmaktır. 

28 Mayıs 2023 seçimleri ülkemiz, İslam ve Türk Dünyası ile insanlık alemi için hayırlı neticeler üretir inşallah

 

Yorumlar9

  • Adem Ali Karoğlu 11 ay önce Şikayet Et
    Örneklemelerle süreç o kadar net anlatıldı ki, Sn Yazar’ ın kalemine sağlık.. Son üç maddede yer alan dikkat edilecek ve uygulanması elzem hususlar Türk Yüzyılı için oy kullanacak herkesin Rotası olmalıdır. Cumhur irtifakı bu üç madde etrafında tabanı konsolide etmelidir. Zira skor 0:0 ve 90+ da düşülecek rehavetin, yapılacak hatanın maliyeti direkt küme düşmektir. Mahafazanallah!
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Niyazi kahraman 11 ay önce Şikayet Et
    milletimiz ve memleketimiz için hayırlısını ddilerim
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Şentürk 11 ay önce Şikayet Et
    Amin amin amin
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • SOS 11 ay önce Şikayet Et
    Kesinlikle oyunuzu kullanin! Benim oyumami kalmis deme. Bir oy binlerce insanin kaderini belirleyecek.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • hmd 11 ay önce Şikayet Et
    14 mayısta Pendikte bir sandık görevlisine birisi, seçmen zarfları yapıştırılacak mı diye sorduğunda, yapıştırsanız iyi olur demişti, sonradan öğrendik ki, yapışan zarflar açılırken yırtılıyor ve geçersiz oluyor, aman dikkat......
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat