Merkez Bankası ne yapmaya çalışıyor?

  • GİRİŞ05.08.2011 13:54
  • GÜNCELLEME05.08.2011 13:54

Para Politikası Kurulu (PPK)’nun dün ve bugün arka arkaya aldığı kararlar ekonomi çevrelerinde çok ciddi yankı uyandırdı. Aldığı kararlarla önceki tedbirlerin ve beklentilerin aksine bir görüntü çizen Merkez Bankası (MB) önceliklerini de açıkça ifade etmiş oldu.

Merkez Bankasının En’leri

Son kararlardan anlaşıldı ki, MB’nın en önemli kaygısı Avrupa ve Amerika kökenli olası bir durgunluğun Türkiye Ekonomisi’ni etkilemesi. Yani ekonomide durgunluk olması kaygısı.

Bu kaygısını politika araçlarını kullanarak  kontrol almayı amaçlıyor. Bu araçlar da gecelik borçlanma faiz oranları ve politika faiz oranı. Fakat bunu yaparken de sıcak para ve ona bağlı olarak döviz fiyatını da kontrol etmek istiyor.

Tabi bir de baş belası cari açık var. Her an ortaya çıkabileceği sinyallerini veren Enflasyon da cabası...

Bir koltukta 4 karpuz taşınmaz

PPK’nın aldığı kararları ve bize göre sebeplerini birlikte yorumlayalım;

1-      Politika faizi yüzde 6,25’ten 5,75’e çekildi.

Avrupa kaynıyor, Amerika tehlike sinyalleri veriyor ve yabancı ekonomi otoritelerinin Türkiye’yi uyarı bildirileri ardı ardına geliyor. Böyle bir ortamda harcama yanarsın diyen MB, beyandaki hatasını icraatla telafi etmek istedi ve aman içeride daralma olmasın diye piyasayı canlandırmak için politika faizini düşürdü.

2-      Gecelik borçlanma faizi yüzde 1,5’ten 5’e çıkarıldı. Kısa vadeli faizlerde oluşabilecek aşağı yönlü oynaklığı azaltmak için gecelik borçlanma faizi arttırılıp faiz koridoru daraltıldı.

Cari açık dedik dedik MB’nı kızdırdık, sıcak parayı kovdurduk. Fakat baktık papuç pahalı, faizler yükselecek, yok kardeşim dedik, sıcak para sen gel başımızın üstünde yerin var çünkü ben bu üretim yapısı ve anlayışı ile sensiz tüketemem vesselam. 

3-      Döviz satım ihalelerine başlanma kararı alındı. Döviz likiditesi sağlanması için gerek görülmesi durumunda 5 Ağustos’tan itibaren döviz satım ihaleleri yapılacak.

4-      Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada dün yapılan Para Politikası Kurulu toplantısında belirlenen strateji çerçevesinde yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vadeler için 0.5 puan azaltıldı.

Şimdi, sıcak parayı çağırıyoruz ama bu sefer de dövize olan talebin fiyatını yükselmesi ihtimaline karşılık piyasayı fonlama ve yabancı para likiditesini artırma tedbirini de almış olduk.

       Anlaşılıyor ki MB günü kurtarmaya, geçtiğimiz haftalarda verdiği çelişkili kararlar ve açıklamalarla bozulan dengeleri düzeltmeye çalışıyor. Önceliğinde durgunluğu engelleme ve dövizi kontrol altında tutmak var. Önümüzdeki hafta yaşanacak gelişmeleri merakla bekliyoruz.

Dr. Murat Çemberci - Haber 7
ogeday88@hotmail.com

Yorumlar5

  • Hüdaverdi Hicgülmez 12 yıl önce Şikayet Et
    Bencede bu Merkezbankası başkanı acilen değişmeli. ne yaptığı günü gününe tutmuyor.aldığı tetbirler yetersiz
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Sarcan 12 yıl önce Şikayet Et
    Dünya ülkeleri isteseler de istemeseler de faizsiz ekonomiye gidiyor...... Merkez Bankası faizleri düşürdü çünkü, son açtığı 7,1 milyarlık ihaleye 43 milyar liralık teklif geldi. Niye faizleri düşürmesinler? Merkez Bankası döviz satıyor, bir bakıma iyi de yapıyor. Döviz oldukça yükseldi. Önümüdeki dönemde ABD'nin yeni para basacağı belli. AB Yunanistan'ı kurtarırken Yunanistan'dan alacaklılara bugün git 15-20 yıl sonranın çarşambasına gel dedi. İspanya ve İtalya'yı kurtarırken böyle söyleyebileği pek mümkün gözükmüyor. Onlardan sonra kurtarılmayı bekleyen başka AB ülkeleri de var. Yani onlar da AB Merkez Bankası matbaalarını çalıştıracaklar. Başka çareleri gözükmüyor. Yada AB fesholup herkes kendi yoluna denilip her ülke kendi parasını basacak. ABD ile AB'nin durumu bu halde iken ve artık Ruble, Dinar, Yuan, Tl. gibi paralar ile de dış ticretin yolu açılmışken Merkez Bankasının kasalarının ağzına kadar ABD ve AB paraları ile dolu durmasının bir manası var mı? Merkez sattığı dövizlerin yerine altın alır koyar inşaallah.
    Cevapla
  • Hasan 12 yıl önce Şikayet Et
    EKONOMI'YE DOPINK ETKISI YAPAR BU.... Dunya ekonomik krizle bogusurken biz bunu tam tersine cevirebiliriz! T.C. gercekten dunya'nin gipte ile bakilacak bir ulke yapilabilir! Askeriyede yapilacak buyuk bir reform ile profesyonel orduya gecilir ve asker sayisi hizla 150 - 200 bin'e indirilir. Zorunlu askerlik kaldirilir ve sehir merkezinde bulunan askeri tesislerin derhal sehir disina tasinmasi ve bu degerli arazilerden 100 milyar $ kazanilir. Nasil ki 2B'den 25 milyar dolar kazanacaksak. Bu tesislerin yerinde daha modern ve buyuk tesisler insa edilir. Ozellikle buyuk sehirlerdeki ve denize sifir tesislerden milyar dolarlik gelir icten bile degildir! Bu paralar'i ithal ettigimiz pahali urunlerin ulke icinde yapilmasi icin tesislerin yapiminda kullanilir.
    Cevapla
  • Mustafa Karaca 12 yıl önce Şikayet Et
    Bu MB başkanı ile bu iş yürümez!!!. Şu an MB ne yaptığını bilmiyor, sözleri ile icraatları ters!!! bir ülkenin guvarnörü böyle çuvallıyorsa ona efendi gibi istifa edip gitmek düşer!!!
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • levent 12 yıl önce Şikayet Et
    Baska care yok. Cari acigin 90 milyar a dogru gittigini gorunce - bunu engellemek icin bankalarin kredi musluklarini kismalarini saglayamayinca son care olarak kur silahini cekti - Merkez simdi kontrollu devaluasyonun enflasyonu arttirmadan ithalati azaltip ihracati artttirip arttirmayacagini kontrol ediyor - bunun icin elinde yeterli rezerv ve acil durum icin faiz arttirim imkani var - bunu doviz in en bol oldugu yaz aylarinda yapmasi eylul ekim de yapmasindan iyi - yazin enflasyon da dusuk gidiyor
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat