MB döviz rezervlerini eritiyor!

  • GİRİŞ29.09.2011 10:00
  • GÜNCELLEME29.09.2011 10:00

Eylül başında kaleme aldığımız “Merkez Bankası’nın dövize müdahalesi ne işe yarar ?” başlıklı yazımızda, dövizdeki hareketliliğin bizim iç dinamiklerimizin dışında bir takım sebeplerden kaynaklandığını, dolayısıyla müdahalenin rezerv eritmekten başka bir işe yaramadığını ifade etmiştik. Nitekim,  MBbu hafta başında, pazartesi günü 140 milyon dolarlık döviz tanzim satışı ihalesi yaptı.

Bankalardan 304 milyon dolarlık talep geldi. Salı günü MB döviz tanzim satışında 280 milyon dolarlık ihale açtı. Bankalardan 509 milyon dolarlık istek geldi. Yine de dolar fiyatı aşağıya inmedi. Yani bu satışlar işe yaramadı. MB’nın döviz satışlarını mantıklı bulan bir görüş var. MB döviz rezervini neden biriktirdi, bugün bu rezervi kullanmayacak ise ne gün kullanacak diyorlar. Diğer tarafta da bu rezervlerin kolay birikmediğini, kolay eritilmemesi gerektiğini savunanlar da var tabi. MB’ nın rezervlerine baktığımızda, 12 Ağustos’ta 90.8 milyar dolar olan brüt döviz rezervi,   Eylül’de 87.2 milyar dolara indi. 8 Temmuz’da 93.9 milyar dolara kadar çıkmıştı. Buradan anlaşılıyorki, MB döviz satış ihaleleri ile rezervlerini eritiyor. Bu satışların doların ateşini söndürmeye yaramadığı ortada. Tekrarda fayda vardır diyerek, dövizin artış sebebine gelelim. Doların uzun yıllar 1,50 TL civarında gezinmesi aslında normal değildi. Bu oranın 1,75 TL civarında olması hep piysaları rahatlatacak hem de cari açığı belirli bir noktaya getirecekti. Nitekim öyle oldu ve ilk başta gecikmiş bir düzeltme diyebileceğimiz 1,75 TL’lik rakamlara gelindi. Bu normaldi. Normal olmayan dolar fiyatının kısa sürede 1,75 TL’nin üzerine çıkmasıdır. Bunun sebebi ise tamam yurt dışı kaynaklıdır, yurtdışında yaşanan ekonomik gelişmelerin bir sonucudur. Bu ayın başında da belirttiğimiz gibi biraz daha sakin bir şekilde, bekleyip görerek hareket etmek mantıklı olacaktır.

Altının akıbeti krize bağlı

Altın fiyatlarının 1900 dolar/ons düzeyine ulaşması beklentileri 2000 dolar/ons fiyatının da üzerine çıkardı. Fakat, bu yılın Temmuz ayının ortalarında altın fiyatlarının Eylül-Ekim gibi düşüşe geçeceğini söylemiştik. Nitekim, geçtiğimiz hafta altında sert bir düşüş yaşandı ve 1600 dolar/ons fiyatına kadar geriledi. Bu gerilemenin en önmeli sebebi Amerika Merkez Bankası’nın ekonomide ileriye yönelik kötümser açıklmaları oldu. Her dönemde en güvenli liman olarak bilinen altın bu sefer olası bir daralmada nakte olacak ihtiyaç nedeni ile insanların altınlarını nakite çevirmeleri sonucunda düşüşe geçti. Peki bundan sonra ne olur derseniz, bunu biraz da önümüzdeki süreçte ekonomilerin krize girip girmeyeceği belirleyecek. Gelişme yolundaki ekonomiler krizi atlatarak yola devam ederlerse altın fiyatlarında artış olabilir.  

Dr. Murat Cemberci - Haber 7
Muratcemberci@unkar.com

Yorumlar5

  • sadi toprak 12 yıl önce Şikayet Et
    düzeltme. yazdığım ilk yorumda 312,500,000 yazacaktım sehven 312,500 yazmışım. düzeltiyorum.
    Cevapla
  • levent 12 yıl önce Şikayet Et
    Rezervlere alinan para. Bu aralar 2 yillik amerikan hazine bonolarinin getirisi %0.2 yani binde 2 yillik yani 1000 doalrini 1 yil tutsa 2 dolar faiz aliyorsun - alman bonolari biraz daha yuksek %2 - merkez ne yapip ne edip elindeki rezervin hic olmazsa 20-30 milyar i ni tl ye cevirmeli 1.80-1.85 kurundan - yakinda abd 3. parasal genisleme aciklayinca avrupada yunanistan i kurtarinca ortalikta dolar euro dan gecilmeyecek - o zaman ihracatciyi desteklemek icin bu defa alim yapmak zorunda kalacak - Avrupalilar istiyorki merkez mudahale etmesin onlarda ellrindeki dolar euro yu 2 - 2.5 kurundan tl ye cevirsinler - sonra kur 1.60 a dusunce geri alip koseyi donecekler - merkez buna musaade etmemeli - bu donemin kar i Merkez bankasinda kalmali
    Cevapla
  • Sarcan 12 yıl önce Şikayet Et
    Merkez Bankası rezervleri nerede tutulur? Niye?. Merkez bankası rezervleri niye Avrupa'da uluslararası bankalarda tutuluyor? Rezervler Türk banklarında tutulsa döviz açısından biraz rahatlamazlar mı? Türk bankaları, Merkez bankasının rezervlerini yatırdığı Avrupalı bankalardan kredi almak zorunda kalıyor belki de. Allah bilir Türk bankalarının Avrupalı bankalara ödediği faiz oranı, Merkez bankasının uluslararası bankalardan rezervler için aldığı faiz oranından yüksektir. Cebinde hazır parasını %5 faiz ile x bankasına yatırıp da, para lazım oldu diye gidip y bankasından %7 faiz ile para satın alan adama ne derler? Fransız veya İngiliz Merkez Bankaları rezervlerinden bir kısmını, Türk bankalarında tutuyor mu acaba? Türkiye her yıl dünya kadar faiz ödüyor. Öde öde bitmiyor bir türlü. Faiz ödenecek diye dünyanın en pahalı benzin ve mazotunu kullanmak zorunda kalıyor. Yazık değil mi bu millete?
    Cevapla
  • levent 12 yıl önce Şikayet Et
    Unutmusmu kotu niyetli mi. Hatirlarsaniz doviz dustugunde merkezin rezerv almasini - piyasaya tl veriliyor - sonrada bu tl ye yuksek faiz odeniyor diye elestiriyorlardi - O donemde 1.50-1.60 araliginda alinan rezerv simdi 1.80-1.85 araliginda satiliyor - arada merkezin 20 krs kari var - 3 milyar dolarda kar 600 milyon tl - ayrica piyasaya geri aldigi tl icin faiz odemiyor - zaten bankalari kac zamandir haftalik 60 milyar tl fonluyor - yani geri aldigi tl ye %9 faiz aliyor merkez bankasi - rezervler 90 milyardan 80-70 milyar a kadar duserse sorun olmaz - zaten 3. parasal genisleme aciklaninca dolar tepetaklak - euro nun hali zaten icler acisi herifler 2 trilyon euro basmaya hazirlaniyorlar
    Cevapla
  • sadi toprak 12 yıl önce Şikayet Et
    düşünce alır. nasıl olsa dolar 1.6 lara düşecek. merkez bankası da 1.85 lerden bozdurduğu dolarları 1.6 lardan alır ve de çok karlı çıkar. diyelim 2 milyar doları 1,85 ten bozdurdu. 1.6 dan aldığında kasasına fazladan 312,500 dolar gibi bir miktar girer.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat