El insaf!

  • GİRİŞ28.12.2011 10:57
  • GÜNCELLEME28.12.2011 10:57

Son günlerde ülkemizde çok ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmeleri ilginç kılan da; kriz tellalığı yapılarak halka sıkı para ve maliye politikaları dayatılırken, kıdemli ücretlilerimizin gelir durumlarının son derece önemsenmesi ve bu konuda çözüm üretilmesidir. Malumunuz 22 Aralık gecesi TBMM’de görüşülen, ilaçta katılım paylarını düzenleyen yasaya son anda ekleme yapılarak, milletvekillerinin emeklilik maaşlarının 5.300 TL‘den 7.700 TL‘ye çıkarıldığına hep birlikte şahit olduk. Yaklaşık % 75’e denk gelen bu artışla ve yapılan değişikliklerle birlikte bir milletvekilinin, milletvekilliği bittikten sonra işsiz kalırsa 4 yıl boyunca sigorta primlerinin Meclis bütçesinden ödeneceği, vekillikten sonra bir iş bulursa sigorta prim farkını da Meclis’in karşılayacağı da karar bağlandı. Yapılan düzenlemeyle memurluktan milletvekilliğine geçenler gibi hiç Emekli Sandığı ile bağlantısı olmayan milletvekillerinin de yaş ve prim günlerini doldurmak şartıyla 2 yıl milletvekilliği yaparak milletvekili emeklisi olabilecekler.

Bugün Türkiye’de asgari ücretlilere yüzde 10, SSK ve BAĞKUR emeklilerine yüzde 4, kamu çalışanlarına yüzde 3 artı 3 gibi komik artışlar yapılırken, milletvekillerine bu oranda zam yapılmasını kimse açıklayamaz. Halen işsizlik rakamlarının açıklandığı, asgari ücretin asgari yaşama ücreti olmadığı bir ülkede, emekli vekillerin maaşlarına bu kadar yüksek oranda zam yapılması, adalet ve hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Toplu sözleşme yasası 15 aydır meclise gönderilemedi. 666 Sayılı Kararname ile memurların kazanılmış hakları geri alındı. Bunlara rağmen memurun oylarıyla meclise girenler kendi emekli maaşlarına % 61 zam yaptı.

Hekim dışı sağlık çalışanlarının 1300 TL, emeklilerinin ortalama 800 TL, asgari ücretin ise 650 TL civarında bulunduğu bir ülkede vekillere yapılan zamla oluşan eşitsizlik gelir dağılımını da son derece olumsuz etkilemektedir. Eğer 75 milyonluk ülkenin 15 milyonu 800 TL ve altında maaşa talim ederken, 8 bin TL emekli maaşı çifte standarttan başka birşey değildir. Toplumsal adalet, huzur ve hatta barış adına bu yanlıştan derhal dönülmelidir.

Dr. Murat Çemberci - Haber 7
murat.cemberci@cemberci.org
www.cemberci.org

Yorumlar6

  • haydar zulfikar 12 yıl önce Şikayet Et
    AKP bu yasayı çıkarmakla kendi ayağına kurşunu sıktı.. AKP harakiri yaptı denebilir. Memurların emeklilerin durumunu düzelteceğim dedi ama memur ve mekli mahvoldu. Bu son dönemde ne yeni anayasa ne bir memurun drumunudüzeltme, küpleri doldurup gitmenin derdine düştüler. Tez zamanda akıllarını başlarına almalılar. Başbanakan derhal sağlığına kavuşup bu berbat gidişe durdemeli. Öğretmen, memur ve emeklinin durumu düzeltilmeli
    Cevapla
  • Mehmet YÜCEm 12 yıl önce Şikayet Et
    AKP Bel vermeye başladı mı?. Vekillerimizden(tabiki şike ve vekil maaşları ile ilgili) bir vatandaş olarak ve 3 dönemdir de AKP li olarak hayel kırıklığı yaşamaya başladım. Bu iki yasada imzası olan bütün vekilleri kınıyorum vede Cemil Çiçek'i iki kere kınıyorum.Bizim vekillerimiz bizlerden değilmi? Uzaydan mı geldiler. Dün daha oraya gönderdik.Gözümüz,kulağımız kısacası özümüz olun dedik. Sessiz yığınların sesi iken;sesli azılıkların sesi olmaya başlıyorsunuz. Saygılar. Mehmet YÜCE
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Hüsnü ŞAHİN 12 yıl önce Şikayet Et
    Milletvekileri emekli maaşları. İnsaf olsa bu milletin oyu ile gelenler kendileri ayrı tabaka oluşturmazdı.Ne diyeyim kendilerinden başkasını düşünmeyenlere milet vekili diyemeyeceğim.Onlar cep vekili olur ancak.Ben 30 yıl dirsek çürüteceğim ve şu an 1400 lira ile geçineceğim.Emekli olusam 800 lira ya ay sonunu getireceğim.Ben sıkıntısız yaşayacağım.Ama onlar yaşadıkları sürece huzur bulamayacaklar.Eğer huzur bulacaklarsa kusura bakmasın kimse müslüman olduklarını söylemek çok zor olacak.Komşusu aç iken ,tok yatan bizden değildir,Peygamber efendimiz buyurmuştur.Bir kez daha hatırlatırım.Bu milletin ahı tutar kardeşim.Tekrar oy alabilirsiniz itirazım yok.Ama akşam uyuyabilmeniz çok zor olacak.
    Cevapla
  • gercek posta 12 yıl önce Şikayet Et
    yuh olsun.... haram zıkkım zehir olsun!!!
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Yusuf KURBAN 12 yıl önce Şikayet Et
    9 yıllık müşteri.. Valla AKP nin 9 yıllık müşterisiyim.Ama Cemi Çiçek in konuşmasından sonra bırakmayı düşünüyorum.Hakkımı helal etmiyorum sayın çiçek haberiniz olsun.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat