HP bu duruma nasıl düştü?

  • GİRİŞ28.08.2011 09:31
  • GÜNCELLEME28.08.2011 09:31

HP, Palm'i satın alırken mobil işletim sistemi olan WebOS ile ilgili birçok planları vardı. Yeni nesil tablet ve akıllı telefon ürünlerinde bu işletim sistemini kullanmak istiyordu. Apple'in iOS ile olan başarısını bu işletim sistemi ile yakalamak istiyordu. Fakat evdeki hesap çarşıya uymadı. 

Büyük bir hayal kırıklığı yaşayan HP, WebOS işletim sistemli cihazların hepsinin satışlarını durdurdu. Bu esasında oldukça önemli bir durum. Çünkü akıllı telefon ve tablet ürünlerinden vazgeçmek aynı zamanda da PC ve benzer cihazların satışından sorumlu olan PSG (Personal System Group) olarak adlandırılan birimden vazgeçmek anlamına geliyor.

Oysa WebOS ilk zamanlarda oldukça ilgi çekmişti. Piyasayı heyecanlandırmıştı. Fakat ürünün gelişimi yavaş olması ve rakiplerin çok güçlü olması beklentileri zayıflattı. WebOS, resmen iOS ve Google'ın Android işletim sisteminin kurbanı oldu.

WebOS'da Yapılan Hatalar

WebOS'u ilk geliştiren Palm idi. Palm bu işletim sistemine oldukça fazla güveniyordu. Öyle ki bu işletim sistemi, şirketi kurtaracak potansiyele sahipti.  Yazılımın arkasında eski bir Apple çalışanı ve bir zamanlar Steve Jobs'un sağ kolu olan John Rubinstein yer alıyordu.

kullan

2009'da tanıtılan WebOS bu yüzden oldukça ilgi çekmişti. Hatta bazı kaynaklar bu ürün için "iPhone Killer" bile diyorlardı. 

 Fakat Palm istediği başarıyı elde edemedi. Çok iyi bir başlangıç yapan WebOS, inanılmaz stratejik hatalar yaptı. Ürünün lansmanı Ocak ayında yapılmasına karşın, Haziran ayında piyasada bulunabildi. Meraklıları bekleten Palm, ilk hatayı o zaman yaptı. Ardından ürünü kendisi pazarlamak istedi. Televizyon reklamlarında ürünün güçlü yanlarını anlatmayan Palm, kafa karışıklıklara neden oldu.

Oysa WebOS oldukça sağlan bir temele sahipti. Ne yazık ki, Palm Pre ve Pixi modellerinde kullanılan bu işletim sistemi gerçek gücünü kullanıcılara gösteremiyordu. Ürünlerin en büyük sorunu kullanıcılarda bir ucuzluk  hissi yaratmasıydı. Apple iPhone, donanım birleşenlerinde cimrilik etmemişti ve bu da kullanıcıları sevindirmişti.

 GSM operatörleri yine de Palm'in yeni ürünlerine ilgi gösteriyorlardı. Fakat hiçbiri ürünü tam pazarlayamamıştı. Verizon,  bu ürünleri kadınlara yönelik olduğunu düşünüp, televizyon reklamlarını ona göre hazırlamıştı.

 En büyük hata ise Rubinstein'ın Apple'ın App Store uygulamasını ciddiye almamasıydı. Palm Pre, özellikler bakımından iPhone'dan üstündü, ama hiçbir geliştirici tarafından tercih edilmiyordu. Oysa Apple özellikle yazılım geliştiricilere oynuyordu. Durum böyle olunca WebOS, uygulama alanında fazlasıyla fakir kaldı ve bu yüzden de kendi sonunu hazırladı.

kullan

 

İkinci Bir Şans

 WebOS son günlerini yaşıyorken HP, Palm şirketini 1.2 Milyar dolar'a satın aldı. HP bu satın alma ile WebOS'u tekrar canlandırmak ve bu işletim sistemini kendi ürünlerinde kullanmak istiyordu. WebOS, HP marka bilgisayarları ve yazıcıları akıllı telefon ve Tabletler arasında bir köprü görevi görecekti. Tüm cihazlar bu işletim sistemi sayesinde haberleşecekti. En azından HP'nin yenilikçi stratejisi bu yöndeydi. 

 Fakat buradaki hesap da çarşıya uymadı. İlk ürün olan Veer, her ne kadar akıllı telefon kategorisine girse bile, hiç ilgi görmedi. Oyuncağa benzetilen bu ürün, üzerinde bulunan WebOS işletim sistemi ile herhangi bir etki yaratamadı. 

O dönemde Tablet pazarı büyük ilgi görmüştü. Üreticiler birer birer iPad benzeri ürünlerini piyasaya sürdüler. HP bu boşluğu iyi gördü ve Tablet pazarına WebOS ile girmeye çalıştı. Daha doğrusu TouchPad adlı ürünün duyurusunu yaptı. Fakat bu ürünün de piyasaya çok geç girmesi, beklentileri karşılayamadı. TouchPad, neredeyse hiç satılmadı. BestBuy depolarında bekleyen 200 000 TouchPad ile tek başına kaldı. Sonra ne mi oldu? Best Buy bu ürünü 100 Dolar'dan satışa çıkardı.

HP, yinede bu işletim sistemini kurtarmaya çalıştı. John Rubinstein pazarlama bölümüne kaydırıldı. HP'nin PC bölümünde çalışan Stephen DeWitt, WebOS platformun başına getirildi.   Ardından da Pre3 adlı bir ürün geliştirildi. Bu ürün ilk olarak Avrupa pazarında ortaya çıktı. GSM operatörlerinin WebOS'dan ümitlerini kesmeleri bu ürünün de satılmamasına neden oldu.

 kullan

WebOS'u Kim Alacak?

HP, günümüzde bu işletim sistemini canlandırmak için piyasa araştırması yapıyor. Söylenenlere göre WebOS'u tamamen bırakmayan HP, bu ürünü başkalarına lisanslamak istiyor. Bu yüzden de kapalı kapılar ardında HTC ve Samsung ile görüşüyor.

Pazar payının %2'sine sahip olan bu işletim sistemini lisanslamak ya da satmak oldukça zor. Kaldı ki WebOS birçok başarısızlıklar yaşamış bir ürün. Böyle bir ürüne birçok kişi sahip olmak istemez. Yinede HP, Çinli üreticilerden umudunu kesmiş değil. Huawei ya da ZTE gibi firmaların bu ürün ile ilgilenebileceğini düşünüyor.

Akıllı telefon pazarına baktığımızda iki markanın çok güçlü olduğunu görüyoruz. Apple iOS ve Google Android çok yüksek pazar paylarına sahip ve rakiplerine korkulu anlar yaşatıyorlar. RIM (Blackberry) yeni işletim sistemi ile bocalıyor. Nokia, Symbian'ı bırakıyor. Microsoft'da Windows Phone ile ilgi çekmeye çalışıyor.

Durum böyle olunca WebOS'un tekrar canlanması oldukça zor. Canlansa bile rakipleri çok güçlü ve burada yaşanacak olan savaştan galip gelmesi mümkün değil.

Ecevit BIKTIM - Haber 7
ecevit@scroll.com.tr
http://twitter.com/#!/ecevitBIKTIM

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat