Bu Teknolojiler Hayatımızı Değiştirecek

  • GİRİŞ18.09.2011 16:48
  • GÜNCELLEME18.09.2011 16:48

Yakın gelecekte tanışacağımız IT teknolojilerle birlikte özellikle sosyal sorumluluk projeleri büyük ilgi çekti.

Intel her sene yaptığı ve yakın gelecekteki teknolojileri tanıtan IDF etkinliği yine birçok ilginç konularla damgasını vurdu. Tablet sistemlerine karşı geliştirilen Ultrabook ürünleri büyük sükse topladılar. Oldukça ince olan ve düşük güç tüketen bu ürünler yüksek performansları ile ilgi odağı oldular.

Hackerlara karşı sağlanan donanım güvenliğinden tutun, düşük güç tüketen eDP panelleri ya da güneş enerjisi ile çalışan PC sistemleri. Tüm dünyanın gözü bu etkinlikteydi.

Fakat bu senenin en önemli konularından biri kuşkusuz doğal felaketlerde kullanılan teknolojiler oldu. Volkan ve Tsunmai ile boğuşan Endonezya, ciddi bir deprem felaketi yaşayan Haiti, Japonya depremi ve ardından gelen dev Tsunami dalgaları ve en son New York’u vuran Tornado. Intel, özel olarak yaptığı bir sunumda, bu gibi felaketlerde teknolojinin nasıl kullanılabileceğini ve bu sayede de nasıl hayat kurtarılabileceğini gözler önüne serdi.

kullan

Bizim de yer aldığımız bu özel toplantıda, günümüzün teknolojileri kullanarak simülasyonlar ve sensorlar yardımıyla erken uyarı sistemlerinin demoları yapıldı. IT teknolojisinin insan hayatı kurtarması temalı bu toplantıda çeşitli uzmanlar çalıştıkları teknolojiler de gösterdiler.

Felaket senaryolarına karşın, simülasyonlar sayesinde doğal felaketler önceden belirlenip önlem alınabileceği gibi, gerçek zamanlı trafik bilgisi sensoru, kimyasal partikül ölçen, yangına karşı ısı ve hava yoğunluğunu ölçen ve su kalitesini de test eden sensorlar ile ilgili tanıtımlar yapıldı.

 kullan

Doğal felakette trafik sıkışıklığını önleyen akıllı GPS sensoru bu teknolojilerden biriydi. Bu akıllı GPS verilerini bir sunucuya aktarıyor. Bu sunucu da diğer verileri alıp işleyip kullanıcıya güncel trafik yoğunluk haritasını sunuyor. Bu sayede özellikle doğal felaketlerde trafik sorununa ciddi bir çözüm oluşturulmuş oluyor.

İlgimizi çeken diğer bir teknoloji ise depremi önceden size söyleyen bir sistem. Deneme aşamasında olan bu sitemde deprem sensorların verileri bir sunucuya aktarılıyor. Bu sunucu herhangi bir tehlikeli durumda, bu teknolojiyi destekleyen bilgisayar sistemlerine uyarı mesajı atıyor. Bilgisayar kapalı olsa bile, bir sinyal sayesinde açılır hale getiriliyor ve kullanıcılar Deprem için uyarılıyor.

Doğal felaketlerde önemli bir sorun haberleşme. Böyle durumlarda hatlar genelde meşgul oluyor ve insanlar kimseye ulaşamıyor. Geliştirilen bir yonga sayesinde 3D ve W-Lan teknolojileri sürekli kontrol ediliyor . Kullanıcı her zaman en iyi sinyal kalitesi ile bağlanmış oluyor. Tabi burada kullanılan baz istasyonlar güneş enerjisi ile çalışıyor.

kullan

Yangına karşı geliştirilen ve Fireball olarak adlandırılan bir cihaz yangını önceden haber verebiliyor. Isı değişimlerini ve havadaki oksijen oranını ölçen bu ürün, tehlike anında insanları uyarıyor. Benzer bir ürün havadaki molekül oranını ölçüyor. Etrafta bulunan gazları ölçen bu cihaz, ortamdaki zehirli gazları anında bildiriyor.

Simülasyonlar yardımıyla hava durumları önceden belirleniyor. Sensorlar yardımıyla toplanan bilgiler bir sunucuya aktarılıyor ve havanın karakteristiği çıkarılıyor. Bu sayede yaklaşan bir felaket önceden haber veriliyor.

kullan

Son olarak suyun kirlilik oranını ölçen bir cihazdan bahsetmeden olmaz. Bu cihaz hemen hemen her ortamda çalışabiliyor. Yaptığı iş, suyu analiz edip içinde bulunan birleşenleri kullanıcıya aktarmak. Bu sayede suyun temiz olup olmadığını, içilip içilemediğini anında öğrenebiliyorsunuz.

Yorumlar1

  • mehmet ali bayraktar 12 yıl önce Şikayet Et
    BİLGİ ve TEKNOLOJİ. hayranıyım bu iki kavrama...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat