Bir CEO gitti diğeri geldi

  • GİRİŞ25.09.2011 23:38
  • GÜNCELLEME25.09.2011 23:38

Tüm dünya Léo Apotheker’i konuşuyor. HP’nin CEO görevini yürüten Apotheker, verdiği yanış kararlar yüzünden yönetim kurulu ile olan güvenini tazeleyemedi. Yapıda ciddi değişikliklere giden Léo Apotheker, yatırımcıları da kızdırdı. Öyle ki, yaptığı görev süresince HP’nin hisse senetleri %40 düştü.

Apotheker’in bir dezavantajı, yönetim kurulunda Meg Whitman’ın yer almasıydı. Ebay’den atılan Meg Whitman, Apotheker’in işini alabilmek için fırsat kolluyordu.

HP’nin CEO’sunun karalarına baktığımızda, akıllı telefon ve tablet ürünlerinden çıkma fikri, çok da yanlış olmadığını söylemeliyiz. WebOS, Linux bazlı bir işletim sistemi. Bu tür işletim sistemleri piyasada fazlaca bulunuyor. Android’in yanı sıra Meego, Bada, Blackberry QNX ve Apple iOS oldukça güçlü rakipler. WebOS’un bu rakiplere karşı fazla bir şansı olmadığını söylemek mümkün.

kullan

HP, Touchpad ve akıllı telefonu olan HP Veer’i pazara sürdüğünde, treni kaçırdığını fark etti. Google, Apple ve RIM çok önce davrandı ve piyasaya ürünlerini sürdü. Hatta RIM, Google ve Apple’ın başarısına bakarak, havlu atmayı bile düşündü. Dolaysıyla HP’nin bu pazardan geri çekilmesi esasında doğru bir karar. Yanlış olan, Apotheker’in bu kararı yanlış yorumlaması.

LéoApotheker, mobil donanımdan vazgeçmek ve WebOS’u elinde tutmak istiyordu. Oysa birçok iş çevresi, donanımı elde tutmak ve yazılımı bırakmanın daha doğru olacağını düşünüyordu. Sonuçta HP, mobil cihazlarında Android işletim sistemini kullanabilirdi. HP, burada HTC Sense’i örnek alabilirdi ve piyasaya sürdüğü üstün donanım özellikli mobil cihazlar sayesinde çok da başarılı olabilirdi.

kullan

HP Touchpad Yok Sattı

HP, akıllı telefon ve tablet işinden çekildiğini duyurur duyurmaz, WebOS işletim sistemli cihazlarını çok uygun fiyatlara satışa çıkardı. 16 GByte kapasiteli bir Touchpad 99 dolardan satılması büyük bir etki yarattı. HP’nin bu alandaki tüm ürünleri 2 saat içinde tükendi. Ertesi gün de bu ürünler 399 dolardan Ebay’de satılmaya başlandı. HP, böyle bir tepki beklemiyordu. Bu ürünleri çok ucuza sattığını sonradan fark etti. 

Touchpad’leri bulamayan kişiler HP’nin sitelerine hücum etti. Durum böyle olunca HP sunucuları bu yoğun talep patlamasına yetişemedi ve sistemler çöktü. Bu, HP için çok büyük bir dezavantaj. Çünkü bulut bilişim destekli üst seviye sunucu pazarında söz sahibi olmak isteyen HP, bu sayede çok büyük puan kaybetti. Kendisini bu altyapıya düzgün entegre edemeyen HP’nin, başkalarına nasıl bu hizmeti sunacağı merak konusu oldu.

Tüm bunlara rağmen HP yeni bir açıklama yaptı. Touchpad’ı yok satan HP, önümüzdeki dönemde bu ürünleri üreteceğini ve satacağını söyledi. Elbette bir fiyattan bahsedilmedi. Söylenenlere göre bu ürünlerin tekrardan 99 dolardan satılması imkânsız. HP, bu ürünleri üretirken Çinli üreticilerle sözleşmeler imzalamış. Sözleşmelerdeki maddeleri uymak için bu ürünleri üretmesi gerekiyor.

Apotheker, bu krizi iyi yönetemedi. Bu olaydan sonra yönetim kuruluna karşı ciddi puan kaybetti.

kullan

Kâr Ettiğin İşi Asla Boş Bırakma

HP’nin bilgisayar işini bırakması en anlaşılmaz nokta oldu. Tahminlere göre, Apotheker bu alanda bir gelecek görmedi ve IBM’in yıllar önce yaptığını yapmak istedi. Hatırlayanlar bilir. IBM, bilgisayar bölümünü Lenovo’ya satmıştı.

Burada yapılan yanlış, IBM’ın bir türlü son kullanıcıya ulaşamaması. Oysa HP, bu alanda epey güçlü. İş yapan ve kâr getiren bir bölümü kapatmak gerçekten görülmemiş bir olay.

Neyse ki yönetim kurulu Apotheker ile aynı fikirde değildi ve elbette bu olayı onaylamadılar. HP, ardından Apotheker’in yanlış anlaşıldığını bir basın duyurusu ile duyurdu.

HP’nin bu dengesiz davranışları piyasanın ilgisini çekti. Yönetim kurulu ile yakın çalışmayan ve kimsenin onayını almayan bir CEO’nun bu alanda fazla yaşayamayacağı kesin. Ayrıca yönetim kurulu ile anlaşmak da zor.

HP’nin bir önceki CEO’su olan Mark Hurd’un stratejilerini beğenmeyen yönetim kurulu kendisi ile yollarını ayırmıştı. Aynı yönetim kurulunun Apotheker’i CEO olarak ataması herkesi şaşırtmıştı.

SAP, o zamanlarda Apotheker ile olan bağlarını koparmıştı. Apotheker’e firmayı yeniden şekillendirme görevi veren SAP, istediğini alamadı. Apotheker bu işi bir türlü becerememişti ve sonrasında da işine son verildi.

kullan

Meg Whitman, HP’de Fark Yaratacak mı?

Şimdi top eski Ebay CEO’su Meg Whitman’da. Meg Whitman, Ebay’e geldiğinde patron koltuğunun bir kişiye 10 yıldan fazla verilmemesini savunması büyük ilgi çekmişti. Fakat patron koltuğunda 10. yıla yaklaşırken fikrini değiştirmesi büyük tepkilere yol açtı.

Ebay, 2008 yılında Meg Whitman ile olan yollarını ayırdı. Skype’ı satın alarak büyük zararlar elde eden Ebay, bu zararın faturasını Meg Whitman’a kesiyor. Ebay’in söylediğine göre ciddi bir stratejik hata yapılmış. Bu satın alma ile liderliği Amazon’a kaptırmışlar.

Söylenenlere göre HP’nin önümüzdeki dönemlerde istediği başarıyı elde etmesi oldukça zor. Umarız ki Apotheker ile verilen yanlış kararlar yeni dönemde de yapılmaz.

Ecevit BIKTIM - Haber 7
ecevit@scroll.com.tr
http://twitter.com/#!/ecevitBIKTIM

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat