Google Motorola'yı neden satın aldı?

  • GİRİŞ03.10.2011 10:01
  • GÜNCELLEME03.10.2011 10:01

Google, Motorola Mobility’ye 12.5 milyar dolar karşılığında sahip oldu. Rekabet kurulundan onaylanacak olan bu satın alma sayesinde IT endüstrisine ciddi bir yön verecek duruma geldi. Öyle ki bu satın alma ile birlikte 15.000 patentinin de sahibi oldu. Bunun en büyük avantajı Android platformunu ciddi bir şekilde güçlendirmesi ve gelecekteki patent davalarını engellemesi. Uzmanlara göre Google’ın ödediği değer 15 000 patent için çok yüksek. O halde Google, Motorola Mobile’ı neden satın aldı? Bu işin arkasında birçoğunun bilmediği bir şeyler mi var? Google bu parayı boşuna harcamaz…

Sorunun cevabı esasında açık ve net ortada. Google, Motorola Mobile’ı sadece elinde bulundurduğu patentler yüzünden almadı. Bu satın alma ile birlikte birçok firma ile rahatlıkla rekabet edebileceği gibi, resmi makamlarda kısıtlamaların kalkması ve mobil pazarda da söz sahibi olmayı garantiledi.  

Daha da önemlisi Google-Motorola işbirliği, Google’a akıllı telefonların çok daha ötesine bakma olanağı tanıyacak.

kullan

Satın Almalar Artacak

Uzmanlara göre Google, gelecekte benzer büyüklükteki firmaları satın alabilir. Uzun süredir piyasada araştırma yapan Google, özellikle İnternet firmalarına göz dikti. Twitter’dan tutun, müzik servisi Spotify ve video portali Hulu’ya kadar Google’ın takibi altında.

 ABD rekabet kurulu FTC bu yüzden olsa gerek Google’ı yakından takip ediyor. Oldukça konuşulan Google-Motorola anlaşmasından sonra, FTC işi sıkı tutuyor.   Tabi bu Google’ı olumsuz yönde etkiliyor. Bu yüzden de üstü üste şirket satın alamıyor. Kısıtlanan Google, herhangi bir sorun yaşamamak için Hulu satın almasını bekletiyor. Google’ın Hulu’yu bekletmesinin diğer bir sebebi de,  Hulu sayesinde online video pazarının büyük bir kısmına sahip olacağı için ilgi çekmek istememesi. En azından FTC’ye karşı.

kullan

Google TV Güçlendi  

Google uzun süre önce Google TV servisini tanıtmıştı. Oldukça ilgi çeken bu servis ne yazık ki beklenen talebi görmedi. Hatta şu sıralar kimse Google TV hakkında konuşmuyor, Uygulamalarının yetersiz olduğunu kimse söylemiyor.  Durum böyle olunca servisin ve ürünlerin satışı gerçekten yetersiz kaldı. Google, Motorola sayesinde bu işin önemli bir parçası olan Set Top cihazlarında küçümsenmeyecek bir deneyim kazandı. Bu esasında önemli bir özellik. Çünkü Motorola 2010 yılında STB cihazlarıyla yaptığı ciro, akıllı telefonlardan daha yüksekti. Hatta Motorola’nın bu alanda pazar lideri olduğunu da söylemeliyiz.

Google TV, Motorola sayesinde hem yazılım hem de donanım alanına sahip olmasıyla birlikte büyük bir avantaj yakalıyor. Bu avantajı son kullanıcıya aktarabilirse, daha önce yaşadığı hayal kırıklıklarını yaşamayacağı kesin.

kullan

 Akıllı Telefon Pazarında Önemli Bir Avantaj Elde etti

 Akıllı telefon pazarı denildiğinde,  kuşkusuz ilk olarak akıla Apple iPhone ürünleri geliyor. Apple, bu pazarda her ne kadar lider olsa da iOS işletim sisteminin lisansını hiçbir zaman başka bir üreticiye vermeyecek. Google, Android pazarında ciddi bir yol katletti. Motorola’yı satın almasıyla hem yazılım hem de donanım işine el attı. Bu da Android’in yakında iOS gibi davranılacağı tahmin ediliyor. Böyle bir durumda, üreticiler sadece Microsoft’dan işletim sistemi lisansını alabilecek. Gerçi Microsoft, Nokia ile çok önemli bir anlaşma yaptı. Ama bu durum Apple ve Google ile aynı değil.

kullan

 Google’dan Güç Gösterisi

 Motorola Mobility’ye sahip olmak isteyen sadece Google değildi. Söylentilere göre HP, Dell ve Microsoft da bu firmanın peşine düşmüştü. Bu firmalar sadece  Motorola’nın patentlerine sahip olmak istemiyorlardı. Hepsinin hedefi Google ile aynıydı. Microsoft ciddi bir şekilde Motorola ile ilgilenince Google önce davrandı. Ne olursa olsun bu firmaya sahip olmak istiyordu. Hatta bunun için  başka bir firma ile işbirliğine bile hazırdı. İki firma Motorola’yı satın alıp patentleri bölüşmeye bile razıydı. Ama ne olduysa oldu Google, Motorola’ya komple sahip oldu.

kullan

Güç gösterisinin yanı sıra bu firmaya sahip olmanın diğer bir nedeni de, piyasadaki ilk Android Tablet’in Motorola tarafından piyasaya sürülmesiydi. Motorola bu tablet ile büyük bir başarı yakalamadı, ama Google’ın ilgisini çekti.

Şimdilerde Motorola, iPad’i zor durumda bırakacak bir ürün üzerinde çalışıyor. Google’ın güç kazanması ve Motorola ile ciddi bir ilgi çekmesi tüketicinin de gözünden kaçmadı. Google’ın ürünlerinin bundan sonra en az Apple kadar ilgi çekeceği tahmin ediliyor.

ecevit@scroll.com.tr
twitter.com/ecevitBIKTIM   

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat