Hayatta Kalsaydı Android'i Bitirecekti

  • GİRİŞ30.10.2011 09:28
  • GÜNCELLEME30.10.2011 09:28

Steve Jobs, hayatta kalsaydı Google'a inanılmaz bir savaş açacaktı. Öyle ki, tüm malvarlığını Android'i dünyadan yok etmek için harcayacaktı! 

Biograf Walter Isascon, Apple'ın efsane CEO'su Steve Jobs'un biyografisini hazırlamak için aylar öncesi kendisiyle röportajlar yapmıştı. 2009 yılında başlayan bu hazırlık için Steve Jobs ile toplam 40 röportaj gerçekleştirildi.

Bu röportajları bir kitapta toplayan Isascon, birçok kişinin bilmediği hatta tahmin edemeyeceği birçok sırrı ortaya koydu. Kitabı tanıtmak için bazı ayrıntıları şimdiden gün yüzüne çıkaran Isascon, 24 Ekim 2011'de çıkacak kitap için yeterli ilgiyi çekmeyi başardı.

Bunun en büyük nedeni de Steve Jobs'un Google ve Android hakkındaki düşünceleri.

kullan

Android'e Savaş İlan Etti

Dışarıdan bakıldığında Apple ve Google'ın ciddi bir düşman olmadığı görülüyor. Hatta son çıkan haberlere bakıldığında, Apple'ın daha çok Samsung ile uğraştığını söylemek mümkün. Samsung'a dava üstüne dava açan ve onu hırsızlıkla suçlayan Apple, tüm dünyada Samsung'u rezil etmesini bildi. Samsung'u düşman bilen Apple’ın, en hazmedemediği firmanın Google olduğunu kimse bilmiyordu.  

kullan

Elbette Apple ve Google arasında ufak tefek davalar oldu.  Hatta Android cihazları üreten firmalarla patent kavgaları olduğunu da biliyoruz. Buna en iyi örnek tabii ki Samsung. Ama Jobs, kafayı Google ve işletim sistemi olan Android'e taktı. Google'ın CEO'su Eric Schmidt'e savaş ilan eden Steve Jobs, yaptığı röportajda, Google'ı açık ve net hırsızlıkla suçladı.

Android'i Yok Etmek İçin 40 Milyar Dolar Harcayacaktı!

Eric Schmidt, 2006-2009 yılında Apple'ın yönetim kurulunda görev almıştı. O zamanlarda Microsoft'u hedef alan Apple, Microsoft'un Online servislerde yayılmasını ve mobil cihazlarında büyümesini engellemek için çalışıyordu.

Android’li akıllı telefonların piyasaya çıkması ile birlikte Apple'dan istifa eden Schmidt, ertesi gün saf değiştirdi. Steve Jobs, HTC'nin Ocak 2010'da yaptığı ilk Android telefonu lansmanında inanılmaz bir öfke kustu. Yaptığı bir söyleşide, bankada yer alan 40 milyar dolarının hepsini Android'i yok etmek için kullanacağını belirtti. Google'ın büyük bir hırsızlık yaptığını ve başlatılacak savaşın bir atom savaşı gibi ağır tahripler meydana getireceğini söyledi.

Google'ın CEO'su Schmidt, bu açıklamalardan sonra Palo Alto'da bir yerde, Steve Jobs ile buluştu. Bu buluşmanın ayrıntısı gizli kaldı. Ama bilinen şu ki, Steve Jobs kesinlikle barışmak istemiyordu. Jobs, hukuki olarak anlaşmak da istemiyordu. Hatta söylenenlere göre, Steve Jobs, Google'dan para da talep etmiyordu. 5 milyar dolar tazminat verilmesi durumunda da bu parayı istemediğini belirten Jobs, yeterince parasının olduğunu ve Google'dan, fikirlerinin çalınmamasını ve Android'te kullanılmamasını istediğini belirtti.

kullan

Savaşın Şiddeti Daha da Artacağından Korkuluyor

Apple ve Google, o tarihten beri kılıçları çekmiş durumda. Son kullanıcılar bu durumun pek farkında değil. Ama Apple çalışanları, inanılmaz bir savaşın içinde olduklarını hep dile getirmişlerdi.

Hatta Google, Steve Jobs'dan çekinerek hep arayı bulmaya çalışmış. En son bu yıl Google'ın kurucusu Larry Page, Steve Jobs ile buluşmuş. Fakat bu buluşmadan da herhangi bir sonuç çıkmadı. Söylenenlere göre Steve Jobs, Larry Page'e nasihatler vermiş. 

kullan

5 Ekim 2011 yılında vefat eden Steve Jobs, her ne kadar savaşı başlatmış olsa da, devamını göremedi. Apple'ın yeni yönetiminin bu savaşın şiddetini daha da artırıp artırmayacağı da meçhul. Ama bilinen şu ki Apple, Android üreticilerin ensesinde.

“Steve Jobs bunu istedi, son isteğini yerine getirelim” diye daha büyük bir tepki gelmesi muhtemel. Bunu en iyi Steve Jobs'un biyografisi piyasaya çıktığında göreceğiz. Çünkü Apple, bu kitabı alacak hayranlar yüzünden, bu savaşı çok daha farklı boyutlara getirebilir.

Ecevit BIKTIM
ecevit@scroll.com.tr
www.twitter.com/ecevitBIKTIM

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat