Bu, Nokia'nın Son Şansı!

  • GİRİŞ06.11.2011 09:08
  • GÜNCELLEME06.11.2011 09:08

Bu telefonun yazılımsal olarak geleceğinin olmadığını sizlere söylemiştik. Dünyada tutulmayan N9, şimdi de anlamsız bir hamle ile tekrar karşımıza çıktı. Uzmanlar bunun, Nokia’nın son şansı olduğunu iddia ediyor.

Nokia ve Microsoft işbirliği başladı. Microsoft, bir türlü istenilen etkiyi yaratamayan Windows Phone 7 işletim sistemini, Nokia ile tüm dünyaya yaymak istiyor. Nokia ise, şirketini Windows Phone 7 ile kârlı hale getirmek istiyor.

Her ikisinin de işi epey zor. Çünkü Microsoft, bu yeni mobil işletim sistemi ile pazardan pay alamadı. Nokia da yeni ürünleri tanıtarak büyük sükse yapmak istiyor.

kullan

Nokia N9 ile baltayı taşa vuran Nokia, bu sefer kullanıcıların sevilen markası olacak mı? Kaybettiği pazar payını alabilecek mi? En önemlisi Nokia, yazılım geliştiricileri nasıl ikna edecek?

Tüm bu sorular varken Nokia, geçen hafta Londra’da yaptığı Nokia World etkinliğinde yeni ürünlerini tanıttı. Heyecan büyüktü. Fakat ilk ürünler gün yüzüne çıktığında bu heyecan hemen söndü.

kullan

Yeni tanıtılan Nokia Lumia 800, birçok kişi için tasarımı tanıdık bir telefon olarak algılandı. Dış tasarım haricinde detaylara bakıldığında, Lumia 800 ve N9 arasında neredeyse hiçbir fark yok. İki cihazın kamerası birebir aynı. 800′de ekran boyutu biraz küçülmüş ve 3.7 inçe düşmüş ancak telefonun boyutları ve kullanılan teknoloji aynı. 

Nokia N9 ve Lumia 800’ü birbirinden ayıran en önemli özellik, ön kısımda bulunan Windows Phone tuşları ve Lumia 800’de ekstra olarak sunulan kamera tuşu.

Nokia Kullanıcısını Üzüyor

Tüm bunlara karşın Nokia, “yenilenme” adı altında çeşitli adımlar atarken yanlış politikalar uygulamaya da devam ediyor. Yıllardan beri uygun fiyatlı telefonlar üreterek geri kalmış ülkelerde “yardımsever” bir imaj çizen üretici, bu sınıf ayrımını daha da belirgin hale getiren kalın sınırlar çizmeye devam ediyor.

kullan

Buna göre Nokia, yeni duyurduğu Symbian işletim sistemine sahip akıllı telefonlarını bizim ülkemizin de dahil  olmak üzere üçüncü dünya ülkelerinde uygun fiyatlı olarak satışa sunacak. Windows Phone konusunda da ülkemizi ikinci plana atmış durumda.

Symbian demişken, Ağustos 2011′de tanıtılan Symbian Belle’li modellerden biri olan Nokia 600, apar topar ortadan kaldırıldı. Nokia’nın ”En yüksek ses sunan telefonu” olarak lanse edilen Nokia 600′ün sayfası Nokia sitesinden kaldırıldı. Ayrıca Nokia’nın resmi YouTube kanalından da bu modele ait videolar silindi.

Bu hamleler, Nokia 600′ün iptal edildiğini net biçimde gösteriyor. Fakat Nokia ilk başta resmi bir açıklama yapmadı. Ardından Facebook sayfasına mesajlar atan kızgın kullanıcılara cevaben, ”Dikkatli bir değerlendirmenin ardından bu telefonu piyasaya sürmekten vazgeçtik” dedi. 

kullan

Bu, Nokia’nın Son Şansı

Bir dönem mobil dünyanın tartışmasız bir numarası olan Nokia, şimdilerde büyük parçalar halinde pazar payını kaybediyor. Windows Phone yüklü ilk telefonlarını duyurarak bir parça dikkat çekmeyi başaran mobil devi için Microsoft tarafından satın alınacak iddiaları bile ortaya atılmıştı. Son açıklanan rakamlara baktığımızdaysa Nokia’nın içinde bulunduğu karanlık tablo tüm çıplaklığı ile gözler önüne serilmiş oluyor.

Strategy Analytics’in raporuna göre 2011 yılı üçüncü çeyreği itibariyle satış rakamları bazında Samsung’un 27.8 milyon ile açık ara farkla ilk sırada yer aldığını görüyoruz. İkinci sırayı devralan isim ise 17.1 milyon ile Apple. Nokia’nın sattığı akıllı telefon sayısı 16.8 milyonda kalmış. Diğer tüm üreticilerin sattığı cihaz toplamıysa 55.3 Milyon olarak gerçekleşmiş.

kullan

Tüm bu somut rakamlar da gösteriyor ki, artık Nokia için uç noktaya gelindi. Dolayısıyla Windows Phone da düzlüğe çıkabilmek için son bir şans. Eğer bu son hamle de büyük bir fiyasko ile son bulursa, Nokia adına karanlığın içinden çıkmak pek de kolay olmayacaktır.

Ecevit BIKTIM
ecevit@scroll.com.tr
www.twitter.com/ecevitBIKTIM

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat