ABD'nin ulusal güvenliği tehlike altında

  • GİRİŞ04.12.2011 11:18
  • GÜNCELLEME04.12.2011 11:18

Amerika birleşik devletlerinin gizli servisleri alarm durumuna geçti. Çinli telekomünikasyon şirketlerinin ciddi bir şekilde Amerika’da yayılması ulusal güvenliğinin her an tehlikede olacağı düşünülüyor. Bu yüzden de bu şirketlerin ciddi bir incelenmesi ve hangi verilere ulaşıp ulaşmadıklarının araştırılması isteniliyor.

Geçen hafta yayınlanan ve Senato’ya giden rapora göre Çinli firmaların Amerika birleşik devletlerinde oldukça fazla yayıldıkları ve bu firmaların ciddi alanlarda yatırım yaptıkları belirtildi. Özellikle telekomünikasyon alanında yatırımların artması bazı kişileri rahatsız etti. Öyle ki raporda özellikle iki markanın ön plana çıktığı ve araştırılması gerektiği vurgulandı. 

kullan

Oluşturulan komisyonda, Huawai ve ZTE adlı firmaların kritik altyapı yatırımlarının sahip oldukları ve bu altyapılar ile birçok bilgilere rahatlıkla erişebildikleri söylenildi. Bu endişe verici durumda özellikle bu iki firmanın ABD’deki faaliyetleri araştırılması gerektiği de vurgulandı.

ABD, Çinliler ve Ruslardan Korkuyor

ABD Senatosu bu durumu ciddi bir tehdit olarak görüyor. Çin hükümeti, bu firmalar aracılığıyla endüstriyel hırsızlık yapması kesin olarak görülüyor. Oluşturulan tehdit listesine göre, Huawei en başta bulunuyor. Bunun dışında birçok firmanın da mutlaka araştırılması gerektiği savunuluyor.

kullan

Gizli servisin verdiği bir rapora göre, özellikle Çinli ve Rus firmaların endüstri hırsızlığı alanında ciddi bir tehlike oluşturdukları söylenildi. ABD hükümeti bu yüzden olsa gerek, özellikle büyük Çinli firmalar karşısında önyargılı davranıyor. Huawei bunu çok acı bir şekilde yaşamıştı. Huawei, Amerikalı 3Leaf Systems’i satın almak istiyordu. Fakat bu satın alma hükümet tarafından engellendi. Ardından Amerilink ile bir işbirliğine gitmek isteyen Huawei, ciddi bir direnç ile karşı karşıya kalıp bu ortaklığını yapamamıştı.

ABD’nin Yurtsever Politikası

ABD’nın bu kadar kuşkulu olması kuşkusuz yurtsever politikasından kaynaklanıyor. ABD’nın yurtsever politikası (US Patriot Act), yerleşimi Amerika’da olan firmaların tüm bilgilerini haber vermeden erişebilen ve kontrol edebilen bir politika. Yurt dışı kaynaklı firmalar ABD’nin kurumlarına verilerini açmıyorlar. Daha doğrusu bir arka kapı açık bırakmıyorlar. Durum böyle olunca da bu hükümetin hiç de işine gelmiyor.

kullan

Zaten ABD’li firmalar da bundan rahatsız.  Bu politikadan kaçan firmalar, veri güvenliği konusunda daha hassas olan ve ABD hükümetine istediği zaman verileri açmayan Avrupalı veri merkezlerini tercih ediyor.

Neticede, ABD’yi ciddi bir korku aldı. Büyük bir güç olan ABD, bu gücü ciddi bir şekilde yükselen Çin ve Ruslara kaptırmak istemiyor. Daha doğrusu kilit noktalardaki teknolojilerin kendisi dışında başka birinde olmasından çok rahatsız ve bunu ciddi bir tehdit olarak görüyor.

kullan

ecevit@scroll.com.tr
www.twitter.com/ecevitBIKTIM

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat