2012 birçok kişi için zor geçecek

  • GİRİŞ08.01.2012 09:28
  • GÜNCELLEME08.01.2012 09:28

Nokia ve RIM’in geleceği tehlikeye girdi. Intel, ilk kez ARM’ı bir tehdit olarak görmeye başladı ve Chrome zirve yarışında liderliği kaptı. 2011 yılı birçok firma için çok zor geçti. 2012 yılında ise bu durum çok farklı olmayacak.   

2011 yılı oldukça hareketliydi. Birçok işletme ciddi bir değişim ile karşı karşıya kaldı. Intel, Sandy Bridge işlemcilerle dizüstü ve masaüstü sistemlerinde beklediği başarıya ulaştı. Buna karşın, özellikle akıllı telefon ve Tablet pazarında ARM’a karşı kan kaybetti. AMD, büyük sükse yaptığı Bulldozer işlemci mimarisi ters tepti. Öyle ki, pazar payında önemli düşüşler yaşadı.

Mobil işletim sistemlerinde Android ve iOS liderliği sırtladı. WebOS ve MeeGo buna karşın başarılı olmayarak bu yarıştan çekildiler. Fakat en çok ses getiren kuşkusuz Nokia ve RIM oldu. Her iki firma epey zor durumda. 2012 yılında bu firmaları oldukça zor bir dönem bekliyor.

Patent Savaşları Başarılı Ürünlere Gölge Düşürdü

2011 yılında en çok konuşulan olaylar, ne yazık ki patent davaları oldu. Firmaların başarılarına gölge düşüren bu davalarda, en çok Samsung Apple çekişmesi takip edildi. Samsung’un Galaxy 10.1 adlı tabletin birçok ülkede yasaklanması büyük tepki topladı. Ardından Google, Motorola’yı tüm hakları ile birlikte satın alması patent savaşını daha da büyüttü. Google, Motorola’nın patentleri ile Apple’a saldırdı ve kendisi ile işbirliği yapan firmalarla güven tazeledi.

Apple, Patent davalarıyla uğraşa dursun, iPad 2 ve iPhone 4S ile büyük sükse yaptı. Akıllı telefon pazarında Samsung ve HTC’de yeni nesil Android ürünlerle büyük avantajlar sağladı. Üst seviye akıllı telefon ürünlerinde çift çekirdekli ARM işlemciler standart hale gelmesi birçok kişiyi şaşırttı. Buna karşın Microsoft, Windows Phone 7 ile hâlâ istediği pazar payına ulaşamadı. Mango güncellemesi bile satışları artırmaya yetmedi.

Hacker’ların Yükselişi

Linux 20. yılını kutladı. Bu kutlamalarda yeni arayüz kavgası başladı. Linux geliştiricileri Gnome 3 ve Unity arasında seçim yapamadılar. Bir zaman en sevilen Linux sürümü olan Ubuntu, zirveyi Linux Mint’e kaptırdı. Microsoft cephesi de Windows 8’in Developer Preview sürümünü başarıyla tanıttı.

Google buna karşın hiçbir başarı yakalamayan Wave ve Buzz projelerini bitirdi. Facebook’a rakip Google +’ı çıkarmayı daha doğru buldu. Fakat en önemli olay sokakta yaşandı. Sokak protestolarının yerini dijital protestocular aldı. İnsanlar bilgisayarlarını Anonymous ve LulzSec gibi hacker gruplarına açtı. Bu hareket ile birlikte DDos saldırıları ciddi anlamda arttı. Siteler kullanılmaz hale geldi ve sunucular hack’lendi. Hükümetler elbette önlemlerini aldı. Hatta bazı tutuklanmalar da yapıldı. Bu da eylemlerin daha da çok artmasına neden oldu. Sony, George Hotz (GeoHot) adlı hacker yakalayıp mahkemeye verince, tüm Sony Entertainment ağı kısa bir süre sonra çöktü. Hacker’lar Sony’nin sunucularına girerek tüm şifreler çaldılar.

HP, Apple ve Microsoft

Yıllardır piyasada olan SSD disklere sonunda ilgi görmeye başlandı. Mekanik disklerin üretimi, Thailand’da yaşanan sel felaketi yüzünden zarar görmesi SSD’ye olan talebi artırdı.

Firefox, 2011 yılında 5, 6, 7 ve 8 sürümlerini piyasaya sürdü. Fakat bu değişim Firefox’un pazar payının artmasına neden olmadı. Çünkü Google, Chrome ile büyük bir çıkış yaparak ikinci sıraya yükseldi. Microsoft, tüm bu değişimlere rağmen Internet Explorer 9’u piyasaya sürdü. Ama bu sürümde IE’nin düşüşüne engel olmadı.

2011 yılını zor geçiren firmalardan biri kuşkusuz HP oldu. HP, yanlış kararlar veren CEO’su Leo Apotheker ile yollarını ayırdı. Şirket, Palm’i satın alması ve WebOS’un başarısız olmasıyla birlikte zor günler yaşandı. HP’nin gelecekteki stratejisini anlaşılamaz duruma düştü.

Apple’ın kurucusu ve CEO’su Steve Jobs’un ölümü herkesi üzdü. Ölümünün iPhone 4S lansmanından sonra açıklanması, kafalarda  ister istemez bir soru işareti bıraktı. Topa tutulan diğer bir CEO Steve Ballmer oldu. Microsoft’un CEO’su inovasyonlarla az ilgilendiği ve tüm ağırlığını Windows ve Office gibi eski teknolojilerine vermesi büyük tepkilere yol açtı. 

Akıllı Telefon ve Tabletlerin Yılı Oldu

Bir zamanlar bu alanın liderliğine soyunan Nokia ve RIM, 2011 yılında çok zor anlar yaşadı. Pazarda sürekli pay kaybeden bu firmalar, Android ve iOS’un karşısında savunmasız kaldı.

Netbook furyası sona erdi. Macbook Air her ne kadar büyük sükse yapsa da, Ultrabook konsepti herkesin ilgi odağı oldu.

Mobilitenin artması ile birlikte, firmaların IT yöneticileri zor anlar yaşadı. Tüm dünyada  "Bring Your Own Device" (BYOD), kısaca şirkete kendi cihazınla gel furyası başladı.  Çalışanlar mobil cihazlara şirket ağlarına bağlanarak işlerini yaptılar. IT yöneticileri de şirket ağını daha güvenli olması ve bu cihazların adaptasyonu sağlaması için elinden geleni yaptı.

3D teknolojisine baktığımızda da, bu alanda da istenilen başarı elde edilmediği görüldü. 3D gözlükler kullanıcılar tarafından sevilmedi. Gözlüksüz 3D teknolojisinin istenilen seviyede olmaması ilgiyi de düşürdü.

Neticede 2011 yılında zor bir dönem geçiren firmalar bu sene de aynı zorluğu yaşayacak. Davalardan tutun, firma satın almalar ve şirket içindeki küçülmeler tüm hızıyla devam edecek gibi duruyor.

Ecevit Bıktım / Haber 7

ebiktim@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat