Elveda BlackBerry, hoş geldin iPhone

  • GİRİŞ15.01.2012 09:06
  • GÜNCELLEME15.01.2012 09:06

ABD hükümeti iPhone dedi. BlackBerry’nin üreticisi RIM bakalım şimdi ne yapacak? Zaten olacağı da buydu. Çünkü RIM, BlackBerry telefonu ile birçok kişinin kabusu oldu. Şirketler, çalışanlarına bu telefonları alarak, 24 saat online olmalarını istedi. BlackBerry birçok kişi için en sevilmeyen telefon. Kaldı ki geçen dönemlerde yaşanan güvenlik sorunları RIM’in başını epey yaktı.

E-Postalarını kendi sunucusu üzerinden kullanıcılara yollayan RIM, bu postaları bazı hükümetlerin emrine amade etmesi, büyük bir skandala yol açtı. Kişisel veri güvenliğini yok sayan RIM, bu hareketi ile büyük zarar gördü. Buna ek olarak telefonların kullanımının zor olması ve işletim sisteminin pek güncellenmemesi, ABD hükümetini harekete geçirdi.

Devlet memurları ve güvenlik firmaları BlackBerry’den sıkılmışlar; iPhone ya da Android’li bir telefon kullanmak istiyorlar. Fakat bu iş istemekle olmuyor. Üreticilerin önce belli güvenlik standartlarını oluşturmaları şart. Özellikle de Google’ın bulut bilişim sistemi Google Cloud’un ve Apple’ın iCloud servisinin ciddi anlamda güvenli hale gelmesi gerekiyor.

Bu, esasında çok da zor bir şey değil. Hatta bazı üreticiler için de çok farklı ve kârlı bir pazar.

Son Kullanıcının Dediği Olacak

İnsanlar, iş yerlerine kendi cihazlarını getirmeye başlamaları, firmaları harekete geçirdi. Görülen o ki, kimse kurumsal ürünleri (Business Platform) almak istemiyor. Trend’e baktığımızda, özellikle tüketici ürünlerinin çok fazla tercih edildiği görülüyor. ABD hükümeti bu yüzden, bahsi geçen ürünlerin de belli güvenlik standartlarına sahip olmasını istiyor. Durum böyle olunca üreticiler bu alanda yeni güvenlik önlemleri geliştirecek. Bu gerçekleşince de, iPhone ve Android cihazlarının kurumsal alanda kullanılmaması için bir sebep kalmayacak. 

Bu, elbette altyapı ve güvenlik şirketlerinin de ilgisini çekiyor. Çünkü bu gelişme sayesinde pazarda çok ciddi bir hareketlenme olacak. IT endüstrisi bu gelişme ile birlikte yeni kaynaklara sahip olacak.

Büyük Firmalar Harekete Geçti

ABD hükümetinin bu isteği, birçok firmayı harekete geçirdi. Citrix, Juniper ve Cisco gibi firmalar ve onlarla birlikte çalışan işletmeler, bu işte ilk olmak için yatırımlarını bu yöne doğru çevirdi. Bakanlıklar, cihazlarının güvenlik önlemlerini artırmak için çeşitli şartnameler oluşturmaya başladı. ABD başkanı Obama, geçen yıl bakanlıklarını mobil çalışmaya sevk etmişti. Bunun anlamı, yüksek güvenlikli mobil cihazlarının bu alanda kullanılması.

Neticede, RIM bu pazarda ciddi bir kan kaybı yaşayacak. Kurumsal alanda yapılan yatırımlar birçok büyük firmanın iştahını kabarttı. Yakın gelecekte kurumsal işler için bir iPhone ya da bir iPad’in kullanıldığını görürseniz hiç şaşırmayın. Çünkü çalışanlar bundan sonra istedikleri cihazlarla iş yapmak istiyor ve yakında da istedikleri cihazlarla iş yapacaklar.

Ecevit BIKTIM
ecevit@scroll.com.tr
www.twitter.com/ecevitBIKTIM

Yorumlar1

  • asc 12 yıl önce Şikayet Et
    HEpsi hikaye... Samsung glalaxy i tek gecerim..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat