Kılavuzu karga olanın burnu...

  • GİRİŞ02.12.2009 12:18
  • GÜNCELLEME02.12.2009 12:18
Malum bayram haftasını geride bıraktık. Eskiden bayramlara özel yayın akışı düzenleyen televizyonlar, bayramda televizyon izlenmediğini fark ettikten sonra tekrar programlar, filmlerle idare ediyorlar.
 
Ekran Timi de bayramdır deyip televizyona bir kenara bırakınca malzemeden eksiltmiş olduk.
 
 
İlk olarak hemen bir Uğur Dündar yazısıyla başlıyoruz. Hemen kızmayın, okuyunca siz de hak vereceksiniz.
 
Bir de Kanal D alt yazısındaki ilginç bir kazaya gözümüz ilişti.
 
Ekran Timi, ‘Nerede eski bayramlar?’ diyerek çocukluğundaki bayramları özleyen büyüklerin ileride olmayacağını düşünüyor. Malum çocuklar artık bayramı ekran başında geçiriyor.
 
‘Ekran Tim’i ‘Mustafa Keser’i TRT ekranlarında gördü. Hayranları için acaba, bayramlık değil de sezonluk bir program olamaz mı diye soruyoruz.
 
Atv Samanyolu’na yaptığı tanıtımı neden Kasaba’ya yapmıyor diye de merak ettik. Varsa bir bilen beri gele… Ayrıca Samanyolu'nun reytingi Ekran Timi üyesini şaşırttı...
Konuların içinde yok ama girişte bahsetmek istedim. TRT Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı’na özel bir TV filmi hazırlatmıştı. Hepsini izleme fırsatım olmadı ama izlediğim kadarı oldukça keyifliydi. TRT’den ricamız bunları uygun bir zamanda tekrar vermesi. Malum bayramda TV izleme fırsatı pek olmuyor.
 
İşte Ekran Timi’ne takılanlar:
 
Kılavuz, burun meselesi…
 
Ekran Timi okurları diyecek ki her hafta bir Uğur Dündar yazısı var. Biz ne yapalım şimdi bunu yazmayalım mı? Arife günü haber veriyorsun, senede iki defa kılınan bayram namazını yanlış yazınca ne oluyor, senin haberini izleyen izleyici de namaza yetişemiyor.
 
Ey okur şimdi bunu yazmayalım da saklayalım mı? Uğur Dündar’ın sunduğu Star Ana Haber’de arife günü verilen bayram namazı saatlerinde Edirne’nin saati 20 dakika geç verildi. Bazı Edirneliler de bu saate inanıp namaza yetişememiş.  Yanılış elbette olur, insan hata yapar ama yılda iki kere kılınan bayram namazını verirken 5 tane ili veriyorsun ve biri yanlış. Hani art niyetli olsam, altında başka bir şey arayacağım!
 
‘Gizlice ayıldı’
 
Malum bayramda çok televizyon izlenmiyor. Kalabalık, gelen giden, ziyaretler derken televizyona sadece bakılıyor.

Bu görüntüler yakışmadı, acemi kasap, kaçan boğalar… Ve arada bir de kurbanlığın ayağını kesen vahşi kasaplar. Bu görüntüler gerçekten çok kötüydü. Birçok kanal dikkatle yayınladı ama görüntüleri kapatmadan yayınlayanlar da vardı.
 
Neyse bayramda çok televizyon izlemek mümkün olmuyor ama Kanal D’de geçen bir alt yazı gerçekten ilginçti. Fenerbahçeli futbolcu Colin Kazım trafik kazası geçirmişti. Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi gönderiyoruz. Futbolcu ameliyat sonrası hastaneden gizlice ‘ayılmış’… Ameliyat sonrası sanırım kimsenin haberi olmadan ayılmış olmalı diye yorumlarken kardeşim bastı kahkahayı. Meğerse hastaneden gizlice ayrılmış da Kanal D’nin alt yazısında bir harfi eksik yazan KJ Operatörü beni tuhaf düşüncelere sürüklemiş.
 
Kurban Bayramı’nı çocuklar ekran başında kutladı!
 
Kurban bayramını kimimiz ailemizle birlikte, kimimiz akraba ziyaretleriyle, kimimiz bir inziva halinde, kimimiz de ekran başında geçirdik. Öyle ya da böyle bayram coşkusu hepimizi bir şekilde içine aldı, sardı sarmaladı. Kurban bayramında yetişkinler bayram telaşından fırsat bulup ekrana bakabildi mi bilmem ama okullar tatil, havalar ise soğuk olunca bayram tatilinde çocuklar için çok alternatif olamadı.
 
Çocukluğumuzun bayramlarının da çoktan geride kaldığı günümüzde büyükler peyderpey bayram ziyaretlerini yaparken çocuklarımız adeta rutin tempolarından sıyrılıp sudan çıkmış balığa dönmüş gibiydiler. Neyse ki büyük televizyonlarımız da bayramlarda reyting umutlarını çocuklara bağlıyorlar ve televizyon imdatlarına yetişiyor da çocuklar her bayram ekran karşısında adeta mum oluveriyorlar. Dikkat eden var mı bilmiyorum, her bayram olduğu gibi ama bu bayram biraz daha fazla televizyon ekranları yine çizgi film ve animasyon sinemalardan geçilmiyordu.
 
Neredeyse Asteriks, Richie Rich, Pocahontas, Tavuklar Firarda türünden son dönem yapılmış bütün animasyon filmler ekranda arz-ı endam ettiler. Büyüklerin hallerinden pek de şikayetçi olduklarına şahit olmadım. Ayaklarına dolanmayan, ekrana kilitlenmiş çocuklar ne de olsa misafir ağırlama telaşındaki ebeveynler için can simidi gibi. Doğrusu çocuklar da ben de arada bir baygınlık geçiriyorlar hissi verseler de hallerinden memnun gibiydiler.
 
Fakat ben bayram gibi özel zaman dilimlerinin sıradan bir hafta sonu tadında geçirilmesi, ne anne babaların ne de çocukların hayrına değil diye düşünüyorum. Bayram gibi özel bir zaman diliminden ve bilinçten bihaber geçirilen bayramlar çocukların belleklerinde ileriki yıllarda nasıl bir bayram hatırası ya da izi bırakabilir? Örneğin çocukluğumuzun bayramlarına benzer anılar biriktiren çocuklar hala var mıdır merak ediyorum.
 
Kuzenler, yeğenler ekran başında o çizgi filmden bu animasyon filmine doğru seyahat ederken ben onları izleyip bunları düşündüm. Sahi var mıdır hala öyle çocuklar? Umarım vardır.
 
Bir de
 
Son zamanlarda ne zaman televizyonu açsam karşıma Ekranların Kralı Okan çıkıyor. Bu adam ne zaman uyur, ne zaman dinlenir, ne zaman çoluğuna çocuğuna zaman ayırır bilen var mı?
 
Bir de
 
Geçtiğimiz hafta Uzan’la ilgili yaptığı açıklamaların ardından işsiz kalan DJ Bülent’in işten çıkartılmasına ilişkin içi dolulara gün doğdu. Ortalık şenlik yerine döndü neredeyse. Her gün yeni bir söylenti ve her gün yeni bir açıklama. Bense DJ Bülent’in yıllarca bir televizyon ekranında kalabilmiş olmasına şaşırıyorum gün be gün.
 
“Haydi dostlar vakit tamam” ama…

Mustafa Keser… Türk Sanat Müziği’nin yaşayan en güçlü yorumcularından. Belleğindeki eser sayısı binlerle ifade ediliyor. Zaten ben de onu “Alooo ne okimmm” sözüyle tanıdım… Canlı yayınlanan programında telefonla arayıp istekte bulunanlar, parçanın bilinen adını anımsayamasa da ona melodisini mırıldamanız yeterdi…

Aradan geçen zamanda Mustafa Keser’i sadece davetli olduğu birkaç programda gördük. Elindeki beyaz mendiliyle yine resitaller sundu. Ama bunlar ara ara olan şeylerdi. TSM hastalarını kesmiyordu. 90’lı yılların ses getiren programına benzer formatta başlıktaki şarkı sözüyle TRT ekranında rastladım…

Haydi dostlar vakit tamam” diyen Keser bayramda, müzik bayramı yaptırdı. Ben bir ara Mustafa Keser artık TRT’de esecek diye heveslenirken, bunun bayrama özel bir program olduğunu anlayınca hayal kırıklığına uğradım.

Araştırdım ve sadece TRT’nin sitesinde şu ifadeye rastladım; “Türk Sanat Müziği’nin güçlü yorumcusu Mustafa Keser, canlı yayında isteklerinizi seslendiriyor. Saz sanatçıları ve fasıl grubunun eşlik ettiği, müzik dolu bir geceye hazır mısınız?”
Yani bu bayramlık tattı. Ama TRT isterse Mustafa Keser’e “Vakit tamam ve artık bu ekrandasın” diyebilir…

Alooo… Fena mı olur?

Kasaba yetim mi?

atv’de Kasaba diye bir dizi var… Antalya Şenköy’de, baştan yenilenen bir köyde çekiliyor.
Muhafazakar ve yalnız bir adamın (Muhafazakarlığı ney üflemesinden geliyor. Dizide namazda falan görünmüşlüğü yok!) İtalya'da yaşayan ve ailesi ölünce Türkiye'ye dönüp, annesini kaybeden küçük yeğenini de alıp, ata yadigarı konağa yerleştiği Kasaba’da başlayan hikayeye mevsimlik işçilerin lideri Haydar da (Murat Ünalmış) katılıyor. Sırlarla dolu ilginç bir hikâye. Kanal D’de biten Asi’nin sevilen karakterlerinin bir bölümü de Kasaba’da oynuyor. Dizi, senaryosu ve oyuncu kadrosu ile kaliteli olmasına kaliteli ama atv tanıtımda zayıf. Bülent Kayabaş, Nur Sürer, Murat Ünalmış, Lale Yavaş, Talat Bulut’lu müthiş kadrosuyla Kasaba’yı atv göz ardı ediyor. Özcan Deniz’in başrolündeki Samanyolu’na verdiği önemin onda birini verse Kasaba ihya olurdu. Resmen yetim muamelesi görüyor.

Kuşlar yolunu şaşırmış!!!
 
Uçankuş’un ana sayfasında: FLAŞ!... TV’DE DÜN!... TOTAL’DE “GENİŞ AİLE” , AB’DE “CANIM AİLEM” BİRİNCİ!... YANİ “AİLE DİZİLERİ” ZİRVEDE!... “ENSEST” KONUSUNUN İŞLENDİĞİ “SAMANYOLU” İSE TOTAL’DE 15’NCİ, AB’DE 9’NCU!... İŞTE TÜRK HALKININ TERCİHİ!... (NOT: ÖZCAN DENİZ GİBİ BİR STAR’A YAZIK EDİYORLAR!..) MEDYAPIM’IN “KAHRAMANLAR” DİZİSİ İSE 10 SHARE’İ BİLE GÖRMEDEN İLK BÖLÜME BAŞLADI!.. (ZATEN SONUÇLAR ÇIKMADAN UÇANKUŞ, SONUÇLARIN BÖYLE OLACAĞINI SABAH YAZMIŞTI!...) şeklinde başlık atılmış.
 
Evet günlerdir Samanyolu dizisinin tanıtımı yapılıyor. Ben oyuncu kadrosunu beğenmedim ama Ay Yapım onca başarılı diziden sonra kendine çok güveniyor olmalı dedim. Ancak reyting sonuçları Samanyolu’nun çuvalladığını gösteriyor. Peki ben buna inanıyor muyum? Elbette hayır! Bu dizi Kanal D ya da Show TV’de yayınlanmış olsaydı tartışmasız gecenin birincisi olurdu. Bu da insanın aklına türlü sorular getiriyor. Acaba ölçümlerle ilgili bir durum mu var diye? Ne de olsa ölçümleri yapan AGB şaibeli. Daha geçenlerde yine Uçankuş’ta okumuştum hapis istemiyle yargılandıklarını.
 
Bir de “ensest” konusunun işlendiği diye not düşülmüş Uçankuş’ta. Zaten hikayenin orijinalini hepimiz biliyoruz. Orada gerçek teyze çocuklarıdır ancak bu sorun değildir. Nejat bir türlü açılamaz Zülal’e. Sonra da arkadaşına kaptırır. Ayrıca ensest: dinen ve kanunlarca evlenmeleri yasak olan aile içi ilişkilere deniyor. Ay Yapım nedense buna takmış durumda. Aşk-ı Memnu dizisinde de gerçek kuzen değiller vurgusu yapıldı Nihal ve Behlül karakterleri için. Oysa ne dinimiz ne de kanunlarımız kuzenlerin evlenmesine yasak koymamış. Ancak tavsiye de edilmemektedir. Fakat bunu ensest ilişki diye sunmak da büyük hakarettir bana göre. Zira halkımız arasında akraba evliliği türlü nedenlerden dolayı oldukça yaygın.
Okurdan Gelen: 
 
Okurumuz Dilek Cengiz ekranda yakaladığı bir çelişkiyi bizlerle paylaşmış. Biz de sizinle paylaşıyoruz:
Eğer yanılmıyorsam Canım Ailem dizisinde bir çelişki fark ettim. Önceki bölümlerde arabası arıza yapan bayanla Ali’nin ilk karşılaşmasında bayan,’’acelem var, hastam bekliyor veya hastama yetişeceğim’’ gibi bir laf etti. Bu diyalogdan diziye yeni giren bayanın DOKTOR olduğu sanıldı. Oysa son bölümde bu kişinin AVUKAT olduğu anlaşıldı. Tabi eğer yanılmıyorsam.
Ekran timine selamlar…
Dilek CENGİZ
 
Bir de ‘Bir Okur’ rumuzuyla bir okurumuz bir yazı göndermiş… Çok uzun olduğu için değerlendiremedik.  Bir daha ki hafta özetleyerek köşemize almayı planlıyoruz.

EKRAN TİMİ - Haber 7
ekrantimi@haber7.com
  

Yorumlar2

  • Mimiga 14 yıl önce Şikayet Et
    &quotBir&quotlerle benim de başım dertte. Bir türlü orta yolu bulamıyoruz. Hangisini bıraksam hangisini göndersem... Bazen işin içinden hiç çıkamıyorum:)
    Cevapla
  • Düşünen Adam 14 yıl önce Şikayet Et
    Namaz Vakitleri ve Mekkede yasaklar.... Sadece Edirne değil, diğer illerin namaz vakitlerini de yanlış verdi, Uğur Dündar yönetimindeki star haber... Bir de Kanal1 AnaHaberde, geçen haftalarda, bir haber yapıldı: "Mekkede yapılan lüks bir otelde tırnak kesmek, cinsel ilişki ve traş olmak yasak." diye. Gariplerim bilmiyor ki, bunlar otelin yasakları değil, hac ve umre yapanlar için geçerli olan ihram yasaklarıdır diye... Konuya uzak olunca böyle hatalar yapılıyor. Gazeteler için gündeme gelen "dini konularda danışman" bütün medyaya lazım...
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat