Çocuğunuz duvarı boyarsa bu çizgi filmi izleyin

  • GİRİŞ20.01.2010 14:24
  • GÜNCELLEME20.01.2010 14:24
Aşk-ı Memnu’nun Behlül’ü Kanaltürk’te konuk olduğu programda sanatçıyım diye geçinen birçok kişiye taş çıkartarak nefis bir Ahmet Kaya şarkısı söyledi. Yakında teklifler gelir.
 
Çocuğunuz elindeki pastel boyayla duvara resim çizse ne yaparsınız? Bırakın o kulağı hemen! Bakın Caillou’nun anne ve babası ne yapıyor.
 
Bu hafta en çok atv’yi konuk ettik. Atv’nin diziler hakkındaki inişli çıkışı yayın politikası Ekran Timi’ni bezdirdi. Ne, ne zaman, nerede? Öğrenmekte güçlük çekiyoruz. Hele o web sitesi yok mu! Hiçbir şeyden haberi yok. Heyyyy uyanın, Ezel pazartesi atv’de yayınlanacak!
 
Okurumuz yakalamış. Show TV’nin ‘Kahramanlar’ından iki sahne biri ABD’de yayınlanan Lie To Me dizisinin ikinci sezon dördüncü bölümünden ‘esinlenme’, diğer sahne de Cehennem Silahı 1’den. Esinlenme olsun diyor da, CTRL+C+V olmasın…
 
Bir de televizyonlardan kısa kısa bölümü var: Kapalıçarşı’ya ne olacak? Canım Ailem’i geri istiyoruz. Star TV ‘Ağca haberi’nden başka haber bulamadı mı? Ses çıkaran muhabir haber için yeterli!
 
İşte Ekran Timi’nden değerlendirmeler:

Behlül’den Ahmet Kaya türküleri…

Kanaltürk
’te Cuma akşamları ekrana gelen hafiften talk show ile NTV formatlı söyleşi arasında gidip gelen bir program var. Bir iki kere rastladığım “İster Dinle İster Seyret” isimli programda geçtiğimiz Cuma akşamı son yıllardaki dizilerin vazgeçilmez isimlerinden, ünü sınırlarımızı aşan oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ ile yine Yaprak Dökümü dizisiyle yıldızı parlayan oyuncu Kıvanç Kasabalı konuktu. İsmi Dilara Endican olan programı sunucusunu açıkçası daha önce hiç duymadım ve görmedim, ama bu camiaya uzak olmadığı her halinden belliydi.
Her ne kadar üzerinde taşımaya çalıştığı imajıyla bende bir zorlama hissi bıraksa da programa hakimiyeti ve rahatlığıyla programı izlenir kılıyordu. “İster Dinle İster Seyret” isimli duble  ‘Kıvanç’lı programda dizilerin arka planına dair keyifli bir sohbet yapılıyordu. Elbette klasik sorular ve onlara verilen klasik cevaplar yine sıkıcıydı. Bir dizinin tutması için en önemli 5 faktör nedir gibi… Fakat birden sohbetin ortasında bir bağlamacı çıktı geldi stüdyoya ve hadi bakalım bize canlı yayında ne söyleyeceksiniz diye buyur etti programın sunucusu iki konuğuna birden.

Böylece programın isminin de neden “İster Dinle İster Seyret” olduğunu kavramış oldum! Meğer program hem göze hem kulağa hitap ediyormuş. Yani seç beğen durumu var ortada. Allahtan canlı yayında gelen bu teklife konuklar hazırlıklı gibiydi. Kıvanç Kasabalı’nın bu konuda pek eskilerin deyimiyle istidadı yoktu fakat Kıvanç Tatlıtuğ sanırım hem müziğe ilgili hem de bunu göstermekte bir sakınca görmüyordu. Ahmet Kaya hayranlığından konu açılarak böylece olayın seyrinin nereye varacağı izleyiciye de hissettirildi ve bir anda Behlül karakteriyle ekranda oldukça farklı bir prototip sergileyen Kıvanç Tatlıtuğ sesiyle ve Ahmet Kaya türkülerine getirdiği yorumuyla ekrana dikkat kesilmeme neden oldu.
 

Program boyunca sergilediği mütevazı ve kendini bilen tavırlarına birde Ahmet Kaya şarkılarını ekleyince Behlül nere, Kıvanç nere gibi bir durum çıktı ortaya. Program oyuncuların dizilerde canlandırdıkları karakterlerden ibaret olmadıklarını göstermesi acısından önemliydi, birde müzisyenim deyip televizyonlara çıkıp sonra playback yapan şarkıcılara inat çıplak sesle ve provasız söylediği üstelik de Ahmet Kaya gibi iddialı bir isimden okuduğu parça ile Kıvanç Tatlıtuğ takdiri hak etti. Yalın, sade fakat etkileyici bir yorumdu. Bana kalırsa albüm teklifleri çok geçmez kapısını çalar genç oyuncunun. Ne diyelim yeteneği olan kazansın…

Caillou büyükleri de eğitiyor

Yumurcak’ın küçük yumurcağı ‘Caillou’ (Kayu) daha önce Ekran Timi’ne konuk olmuştu. Ekranların bu sempatik yumurcağını bir kez daha konuk etmek istedim. İzleyenler bilir Caillou her gün bir şeyler öğreniyor, bir yerlere gidiyor, merak ediyor, soruyor, bazen kırıyor, dağıtıyor, yaramazlık yapıyor. Kendisinden iki yaş küçük kardeşini kıskanıp onu hırpalayan bir çocuğun, Calliou’yu izledikten sonra onu örnek alıp hırpalamaktan vazgeçtiğini biliyorum.

Benim burada değinmek istediğim başka bir nokta var. Evde küçük bir çocuk olunca ister istemez bu çizgi filmi takip etmek zorunda kalıyoruz. Caillou’nun çocuklara öğrettiği kadar büyüklere de bir şeyler öğrettiğini düşünüyorum. Eminim ki ülkemizdeki birçok aile elleriyle duvarı boyayan çocuğu anlayışla karşılamayacaktır. Ama bu çizgi filmde çocukların yaptığı yaramazlıklar karşısında ailelerin nasıl davranması gerektiği de anlatılıyor. Bu yöntemlerin etkili olduğunu da bizzat kendimden biliyorum. Caillou’da hangi durumda nasıl davranılması gerektiği çok güzel bir şekilde anlatılıyor.

Şimdiiiii gelelim asıl meseleye. Şu girizgahı sırf şu eleştiriyi yapmak için yazdım… Şaka şaka, sakın ciddiye almayın. Ama yazmasam patlarım. Sıkı film takipçileri aynı zamanda mantıksal bütünlük de isterler. Dizilerde sıkça yapılan devamlılık hataları bazen sinema filminde de olur. Bugüne kadar hiç çizgi filmde rastlamamıştım. Geçen gün çizgi filmin bir bölümünde Caillou’ya yeni bir ayakkabı almaya giderlerken Caillou’nun ayağında çorap yoktu. Ama ayakkabıları denerken çorap vardı. Böylece bir çizgi filmde devamlılık hatası bulan ilk kişi olarak tarihe geçmek istiyorum…

Alooo dizi Pazartesi atv’de yayınlanıyor

Bu sezonun ses getiren dizisi Ezel atv’ye geçti. Show TV’nin patronu Mehmet Emin Karamehmet, maç yayın ihalesinde açık arttırma yaparken bir baktık ki Ezel’in kanalı değişmiş. Açıkça söylemeseler de ödemeler konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle transferin gerçekleştiği söyleniyor. Sanırım yapımcılar ‘Maç yayını için o kadar parayı buluyorsun da bize mi bulamıyorsun!” diyerek diziyi transfer ettiler.
Dizinin kanalı değişti ama yapımcı firmanın (Ay Yapım) web sitesinde hala ‘Ezel Pazartesi 20.00’de Show TV’de’ yazıyor. Dizinin resmi web sitesinde www.ezel.tv’de ise yayın günü ve kanalla ilgili bir bilgi bulunmazken sadece aşağıda atv logosu yer alıyor. kullan

Atv’nin web sitesi ise tam komedi. Sitede diziyle ilgili iki satır bilgi bulmak imkansız. Ondan geçtik ‘Canım Ailem’in fanatikleri siteye girip ya ne oldu bu diziye diye bilgi almak istediklerinde dizinin ne yayın günü var, ne tekrarıyla ilgili başka bir şey. Dizi hakkında genel bir tanıtım metni metnin en altında da “
Canım Ailem yeni bölümleriyle atv'de!” diye bir cümle. Gel de çık işin içinden. Atv’nin web sitesine girmişken… Haber videolarını izleyebilirsiniz deniyor ama bir tane bile konulmamış.

Merak edenler için söyleyelim dizi atv’de Pazartesi günü saat 20.00’de yayınlanacak.
 

NOT: Haberimiz yayınlandıktan sonra Ay Yapım'ın sitesinde düzeltme yapılmıştır. Gerçi fotoğaf hala Show TV logolu ama bu da bir gelişmedir.

Esinlenmeye evet, CTRL+C+V’ye hayır

Okurumuz Kemal Karsız Kahramanlar adlı dizideki birkaç sahnenin ABD’de yayınlanan Lie To Me adlı diziden birebir alıntı olduğunu söylemiş. İşte okurumuzun tespit ettiği bazı ‘esinlenme’ sahneler:
 
SHOW TVDEKİ KAHRAMANLAR DİZİSİ SENARYOSU ÇALINTI

Sayın Haber7 editörü, önceki akşam Show Tv'deki Kahramanlar dizisine gözüm takıldı ve ben bu sahneleri bir yerden hatırlıyorum derken Amerika’da yayınlana Lie To Me dizisinden birebir alıntı olduğunu fark ettim.
 
Kısaca şöyle; esas kız, karısını öldürdüğü söylenen adamın kız kardeşinin evine gittiği sahneden itibaren, arabaya binen saldırgan sahnesi, esas kızın kaçırılması, "ben karımı öldürmedim" ve bunun devamındaki replikler, sonra emniyete gitmeleri ve buralardaki replikler, emniyet müdürünün "kızı bırak beni esir al" repliği ve devamı vs. vs. vs... Bunların tamamı Lie To Me Dizisi 2. Sezon Bölüm 4'ten birebir alınmıştır. Sebebini çok merak ediyorum? Esinlenme ayrıdır, birebir kopyalamak ayrıdır. Sorarım senaristlere, niye böyle bir yola girdiler? Hiç bilmezler mi sadece kendileri mi yabancı dizileri izlerler de başkaları saf saf Türk dizilerini izlerler. Yazık tek kelimeyle...

Okurumuz videonun linkini verdikten sonra bir eklema daha yaptı; “Bir genç kız intihar etmek için çatıya çıkıyor. Ve kahraman polisimiz kızı kurtarmak için çatıya çıkıyor. Bu intihar sahnesinin birebir olmasa da neredeyse aynısı Cehennem Silahı 1'den alıntı. 
 
Samanyolu dizisinde ‘Yerin mi Dar’ sorunu!
 
Atv’de büyük bir prodüksiyonla ekrana gelen Samanyolu dizisine zoraki bakıyorum. Çünkü ne zaman izlemeye kalksam aklıma bir şey takılıp kalıyor. Böylesi bir zenginlik ve refahın habire gözümüze sokulup durduğu dizide ve o kocaman köşkte Allah aşkına bir tane banyo mu var ve neden sadece bütün odaların ve hatta banyonun açıldığı antrede geçiyor bütün dizi. Tamam, köşkteki antikalar şahane, koltuklar halılar, perdeler tablolar vs… Antrenin de dekorasyonuna diyeceğim yok ama insan kocaman bir köşkte bile rahat bir banyosunu yapamayacaksa ve her seferinde bornozunu sarınmışken birilerine yakalanacaksa o kocaman köşkte yaşamanın ne lüksü ve rahatı kalır ki geriye… Ama dizide bir oyuncu var ki oyunculuğuna şapka çıkartıyorum. Köşkün kahyası Evsed karakterini canlandıran Ayça Bingöl’ün oynadığı sahneler bana göre dizinin en güzel kısımları…

Televizyonlardan kısa kısa:
Bir de…
 
Ezel ATV’ye geçmiş. Kendi gününde ve saatinde önümüzdeki pazartesi kaldığı yerden devam ediyor. Hayırlı uğurlu olsun.
 
Bir de…
 
Ezel’in saatinde ATV’de Kapalıçarşı vardı. O’nun ne olacağı meçhul görünüyor. Zaten geçtiğimiz bölümünde başrol oyuncusunu öldürdüler. Nejat İşler’in disiplinsizliği nedeniyle diziden ayrılması üzerine böyle bir yol seçmişler. Ancak karakteri öldürmek ve başka bir karakterle devam etmek yerine, Cemal rolünü başka birine oynatmak daha mantıklı olurdu bence. Çünkü bütün hikaye bu karakterin üzerine kurulmuştu. Bakalım ATV bu diziyi ne kadar tutabilecek.
 
Bir de…
 
Bugün ATV’den gidiyoruz ama sanırım ben en çok ATV seyrediyorum. Özellikle de dizilerini. Caaanım Ailem dizisi yok ortalarda. Üç haftadır ne yayınlanıyor ne de tanıtımları dönüyor. Aşk ve Ceza yayınlanıyor onun saatinde. Tamam Aşk ve Ceza da iyi iş yaptı, her hafta biraz daha yükseliyor ama ATV’nin Canım Ailem gibi marka bir diziyi elinde tutması lazım. Canım Ailem’i geri istiyoruz…
 
Bir de…
 
Dün Star Haber’de ilginç bir şeyle karşılaştım. Şehit yakınlarına ve gazilere Devlet Nişan Madalyası verilmek üzere Cumhurbaşkanlığı Köşkünde düzenlenen törende bir şehit babası bayılmış. Bunu detay haber olarak saatlerce verdiler. Sonra ben uzun süre diğer kanallarda gezindim. Tekrar Star habere döndüğümde yine aynı haberi gördüm. Acaba daha çok reyting alacağını düşündükleri için habere tekrar mı yer verdiler. Yoksa yeterli sayıda haber mi yapamadılar?
 
Bir de…
 
Muhabir arkadaşlarım alınmasınlar ama İletişim Fakültesinde okurken, bir hocamız bize “muhabirin ses çıkartabilmesi yeterli, başka bir vasfa gerek yok” demişti. Şaşırtıcı bir tanımlama. Oysa biz yerinden haber almayı önemseriz ve bu haberin detaylarının iyi aktarılması da önemlidir. Ama muhabirliğin de aşamaları var tabi. Herhangi basit bir haberi aktarmakla, bir savaşı aktarmak aynı şey değil tabi.
 
Son zamanlarda gözüme çarpan bir muhabir türü daha var. Afet muhabiri. Sel felaketinde, depremde ya da çığ düşmesinde olay yerine gidip canlı bağlantı yapan muhabirler. Bunun neresi yeni diyeceksiniz. Evet felaket yerine gidip haber yapmak yeni değil ancak boğazına kadar sel sularının içine girip haber vermek, yine battığında çıkamayacağın karın içine girip haber vermek yeni moda oldu. Dün akşam da kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarının haberini yapmak üzere yola çıkan Show Haber Ekibi mahsur kalmış. Ama her şeye rağmen canlı bağlantı yapıldı ve biz de köy yolunun kapalı olduğunu yerinden, canlı canlı öğrenmiş olduk. Türkiye’de habercilik gelişiyor anlaşılan!

EKRAN TİMİ - Haber 7
ekrantimi@haber7.com
  

Yorumlar7

  • Hasan Mol 14 yıl önce Şikayet Et
    haberi tam okuyun sonra yorum yapın. Bazıları haberi ,bana göre yorumu, küçümsemiş.Memleket meselesimiymiş ..Evet memleket meselesi hem de en büyüğünden.Bu aşağılıkların ve doğruların yazılması lazımki memleket düzelsin.Sanki memleket iyi medya okur-yazarı dolu.şu sarı saçlı sakallıyı tanımam. Türkü de fena değil ...ama.... Şu satırlarda Kayunun geçmesi bile büyük bir olaydır.Tabi izlemediyseniz naapalım artık...Ekran timine teşekkürler.
    Cevapla
  • alisarac 14 yıl önce Şikayet Et
    paramız olsa da.... paramız olsa CAİLİO nun sinama filmini yapsak.bayagı tutara galiba.özellikle çocuk izleyicisi çok fazla.evde digirürk var plazma var ama bizde çocuklar için mecburen CAİLİO ya bakıyoz.Filminin yapsak en az çocukalr kadar velileride gelir.:)
    Cevapla
  • Fatih Koçak 14 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl yani?. Siz bugüne kadar Kıvançı Behlül mü bilirdiniz?
    Cevapla
  • Mustafa Kemal 14 yıl önce Şikayet Et
    Bıktık behlül haberlerinizden.. arkadaş biz zaten behlülden bıktık neyse ama sizin behlül haberi vermeniz asıl sinir bozucu. Artık olumlu yada olumsuz yazmayın şu adamı diziyi senaryoyu ..
    Cevapla
  • ahmet ahmet 14 yıl önce Şikayet Et
    ahmet kaya sarkılarını baskası soyleyınce nedense emanet duruyor yusuf hayaloglu bıle olsa hep eksık soylenıyor. kurt te degılım ahmet kayanın olumlu yada olumsuz fıkırlerınede katılmıyorum ama bır gercek var sarkılarını sadece ahmet kaya kendı soyleyınce anlam kazanıyor.halbukı yıllar once ahmet kayaya cok buyuk haksızlık yapılmıs.adam bır sey dememıstıkı kurtce kaset yapacagım demıstı sımdı tv bıle var behlul kıvanc hıkaye bunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat