Sanal Cinnet

  • GİRİŞ21.05.2012 09:07
  • GÜNCELLEME21.05.2012 09:07

Fikir namustur, yazı haysiyet. Tefekkür, Allah'ın omuzlarımıza emanet ettiği çetin bir vazife. Yazarken bin kere düşünmek lazım ki ne kendimizi mahcup duruma düşürelim, ne sevenlerimizi. Tarih, her bir satırın hesabını sorar. Cesaretinizi, sabrınızı, basiretinizi, ferasetinizi sorgular. Sonra size bir not verir ma'şeri vicdan. O not kalibrenizi belirler.

Bir de O'nun huzurunda verilecek hesap var. Orada diliniz tutulur, kalbiniz konuşur, ameliniz sükût eder, niyetiniz devreye girer. Ân-ı seyyale içinde kalbinizden geçenlerden dolayı belki mesul tutulmazsınız; ancak yazıya dökülen ve kamuoyuyla paylaşılan her harf, bir gün şaşmaz/şaşırmaz bir terazinin kefesine konur. O yüzden mümin olan erbab-ı kalem, hesap verecek olmanın ağırlığını her daim yüreğinde duymaya mecburdur. Zaten inanan insanların medyaya katacağı yeni boyut da budur. Evrensel meslek ilkelerinin ve yasaların bıraktığı boşluklardan yararlanarak hak hukuk tanımamak, inanç taşıyan insanların yapabileceği bir kurnazlık olamaz; olmamalı!

Aslında sanal ortam, insanlar arasındaki iletişimi hızlandırıyor, paylaşımı artırıyor. Ne var ki pek çok konuda olduğu gibi internet üzerinden gerçekleştirilen iletişimde de anormal eğilimler göze çarpıyor. Yalan yanlış bilgiler, alelacele yapılan yorumlar, edepsizce sarf edilen küfürler, nezaketten mahrum sataşmalar, nezahetten nasipsiz söylemler...

Bazı insanlar düşünmeden yazıyor internet ortamında. Fikretmeden, hazmetmeden, sancı çekmeden, akıl süzgecinden geçirmeden... Nerdeyse 24 saat bir bilgisayar/telefon ekranının başında tünüyor gibi pozisyon alınır, her lafa, daha şaşaalı bir laf yetiştirmek istenirse ülkenin varacağı yer karanlık bir dehlizdir.

Atmosfer bu kadar oksijensiz kalınca koca koca adamlar bile nefes alamaz hâle gelir ve asgari ahlak kurallarını çiğneyiverir. Ne fikrin namusu kalır ortada, ne üslubun kıymeti. Bu feci durum karşısında bilgi de değerini yitirir hikmet de. Tefekkür Kaf Dağı'nın arkasına atılır ve Gulyabanilik efkâra hâkim olur. Böyle bir durumda kitlelerin kâbuslarla sarmaş dolaş yaşaması kaçınılmaz hale gelir.

Açık söylüyorum: Dünyanın hiçbir yerinde Twitter bu kadar kötücül maksatlar için, hoyratça kullanılmıyor. Bilgi ve duygu paylaşımı için tesis edilen o düzlemde insanlar ferdî tecrübelerini dostlarıyla (takipçileriyle) paylaşıyor. Bizdeki kadar ideolojik saplantılara, psikolojik harekât yalanlarına, karalama kampanyalarına, hakaret mesajlarına rastlayamıyorsunuz.

Bizde her mevzu bir çatışma vesilesi haline getiriliyor. Hakaretin haddi hesabı yok. Sokakta karşılaştığında yüzüne bakamayacakları adamlara internetten en galiz küfürleri sıralayan insanların sayısı belirsiz. Maskeli iletişimin verdiği sahte cesaret yüzünden illegal örgütler bile sanal ortama kümelenmiş durumda. İnsanları linç etmekten kurumları kara propagandaya maruz bırakmaya kadar her türlü operasyon yapılıyor. Yazık değil mi, günah değil mi!

Şu absürt tartışmaya bakın lütfen. Önce örgütlü bir propaganda ile "Cemaat Fener'i ele geçirmek istiyor." lafını uydurdular. Sonra da o lafın üzerinden güya insanları kendini savunmaya çağırdılar. İyi de 'zırva tevil götürmez' dememiş mi atalar. Zırva! Cemaat ne yapsın bir futbol kulübünü? Bunları gümbür gümbür söyleseniz bile birileri, bir türlü "tatmin" ve "ikna" olmuyor. Daha öte açıklama istiyor güya.İyi de kardeşim görmüyor musun; bu 'cemaat' içinde ne kadar Fenerli varsa; ondan da fazla Beşiktaşlı var, Galatasaraylı var, Trabzonsporlu var...

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz
Ekrem Dumanlı / Zaman

Yorumlar5

  • Meftun 11 yıl önce Şikayet Et
    mütebessim kardeş. işte siz busunuz cemaate biat etmeyenleri hemen darbecilerle bir tutar her konuyu ergenekona , balyoza getirirsiniz. futbol dini fener mezhebi diyerek milyonlarca fenerliye hakaret ediyorsun yazıklar olsun sana. sen bu ifadenle milyonlarca fenerliyi ateist yaparak bizleri küfürle itham ediyorsun . hadisi şerife göre kafir olmayanı küfürle itham eden kendisi kafir olmuştur sen bir aciz meftunu değil milyonları küfürle itham ettin ve belkide korkarımki milyonlarca kez küfre düştün yerinde olsam helallik isterdim. seninle ahirette görüşicez !!!!!
    Cevapla
  • başar uyandıran 11 yıl önce Şikayet Et
    beyefendi cemaat bir algıdır.medyada resmi olmasa bile cemaatin olduğuna. inanılan gazete dergi ve tv ler vardır.pek tabii olarak bu basında yazan, her fırsatta hocaefendinizi öven ve selam yollayan yazarlar.cemaat sonuçta bi dernek değil.buraya üyeyle adam alınmıyor.ama 3 temmuzdan beri.sizin gazetenizde çıkan manşetler.mehmet baransunun yazıları, şamil tayyarın hakaretleri ,kütahyalı ve alçı biraderlerin bğırıp çağırmaları bu algının böyle oluşmasına yol açtı.siz ne yaparsanız yapın artık.iş işten geçti.halk, emniyette ve yargıda güçlü bir cemaat yapılanması olduğuna inanıyor.eeee bu sürecide onlar başlattı.en çok sahiplenende, cemaatin basını olduğuna inanılan kurumlardı.şimdi ne olduda geri adım atıyorsunuz.1 haml daha yapabilemk içinmi
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Mütebessim 11 yıl önce Şikayet Et
    meftun kardeş, gerçekten el insaf!. yahu bu yazıdan nasıl becerdin de öyle bir sonuç çıkardın? gerçekten "el insaf"! yazıyı okumadığın belli. yorumunlar ilgili: koca koca generaller tutuklanırken de bazıları şaşırmıştı, ne yani, fenerbahçe başkanı, haşa, peygamber mi ki hiçbir suç işlemez, günahsız bir insan olsun? ne yazık ki, futbolu din, fener'i de mezhep seçenler, herhalde aziz yıldırım'ı da hiç olmazsa bir mezhep imamı gibi görüyor olmalı ki gözleri tamamen körelmiş!
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • mehtap 11 yıl önce Şikayet Et
    şampiyonnnn. sivassssssssss şampiyonnnnnnnn
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Meftun 11 yıl önce Şikayet Et
    fenerbahçe başkanını çete lideri yapmak çok ayıp !. ne yani dün kongrede binlerce oy veren kongre üyeside bu çeteye üyemi yani ? ya biz milyonlarca taraftar çete üyesimiyiz. el insaf !
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat