Madımak-Başbağlar: Acıları tokuşturmak!

  • GİRİŞ18.03.2012 11:01
  • GÜNCELLEME18.03.2012 11:01

Kürt sorununun çözümünde önemli adımlar atmaya kararlı Turgut Özal’ın ölmesinden Uğur Mumcu cinayetine, Bingöl’de 33 erin şehit edilmesinden Sivas ve Madımak’ta yaşanan katliamlara kadar ülke bir yangının içindeydi. * Dolayısıyla 1993 yılında yaşananları çözemezsek ve yaşanan olayların üzerine gidemezsek tüm sorunlar ‘tartışma malzemesi’ olmaktan öteye geçemez.

Hasan Cemal diyor ki: Tamam, “İkisi de insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Madımak da, Başbağlar da kıyımdır, birini görüp ötekini pas geçmek olmaz, olmamalı”. “Ama” diyor, “Acıları karşı karşıya getirmek” de olmaz.

Peki, o yıllardaki büyük oyunu anlayabilmek adına, “sadece Madımak deyip durmayın, Başbağlar’a ve hatta o dönemdeki bütün olan bitene bakalım” demek “acı tokuşturması” yapmak mıdır?

Dolayısıyla Madımak ve Başbağlar’ı birlikte anmak iki acıyı karşılaştırmak değil, yıllardır gerçek faillerin bilinçli bir şekilde “görmezden” gelindiğini hatırlatmaktır.

Bilakis toplumu bölmek, ayrıştırmak, birbirine düşman etmek için düzenlenen bu kanlı tezgahı planlayanların oyunlarını birlikte bozalım ve üzerlerine gidelim diyorum ben... Bu da ancak yaşanan tüm acılara sahip çıkarak yapılabilir.

“Dindarlar özür dilesin” diyen Oral Çalışlar’a “Mesele özür müdür?” diye sormuştum. Çalışlar da, Sivas katliamının Alevi-Sünni güvensizliğini körüklemesi açısından başarılı bir operasyon olduğunu kabul ediyor. (16 Mart 2012, Radikal) Fakat bunun bir operasyon olduğunu kabullenirken, dindarların özür dilemesi konusunda ise geri adım atmıyor. Ve ısrarla “Madımak otelinin etrafını çevirenler, Cuma namazından çıkmış tekbir getiren ve kendisini dindar olarak tanımlayanlardı” diyor.

28 Şubat sürecinde ortaya sürülen Ali Kalkancı da bir tarikat şeyhi olarak sunulmuştu. Danıştay’a saldıran kişi ‘dindar’ olduğunu söylerek o saldırıyı gerçekleştirdiğini söylüyordu...

Şunu baştan söyleyeyim, bir dindar olarak hiçbir zaman Sivas Katliamı’na ‘olay’ demedim, Sivas’ta yapılan da katliamdır, zulumdür; Başbağlar’da yapılan da...

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Elif Çakır - Star Gazetesi

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat