Kurtlar Vadisi, psikolojik tedavide böyle kullanıldı

  • GİRİŞ10.07.2009 06:49
  • GÜNCELLEME10.07.2009 06:49

KURTLAR VADİSİ ETKİSİ

Rol model alacağımız kimseler renkli cam tv çıkmadan evvel en yakın kişilerden seçilirdi. Mahallenin en delikanlısı, saçını en iyi tarayanı, racon keseni, en saygı duyulanı, sözü kanun, kendi hakim olanı…

 Artık bireyler ağabey ve ablalarını, kankasını ekrandan seçiyor, mahalle bize dar geldi artık, ya da biz o model şahsiyetlerden uzaklaştık modernleşme adına.

Vahit bana danışmak için engelli çocuğunun tedavisi ile ilgilendiğim ablası aracılığıyla geldi.

Her gün alkol aldığı, şişesi cebinde gezdiği, iki çocuğu ve hanımına ekmek götürmenin çok da önemli olmadığı koca  sekiz yılı, çocukluğuna inmeden bir çırpıda anlatıverdi bana. İşini sorduğumda Kurtlar Vadisi’ndeki adamların yaptığı işi yapmak gibi kutsal bir görevi olduğunu söyledi. Derin devlet işi mi, derin kötü işler işi mi bunu iş hanesine yazamadık tabii ama derinlerde yaşadığı hayatın onu mutlu etmediği belliydi ki bir psikologa ihtiyaç duymuştu.

‘Alkolü ve yaptığım işleri bırakmak istiyorum abla’ diye söze başlamıştı Vahit. Bizler terapide bazen abla bazen bacı, bazen hocam, bazen doktor hanım gibi isimlerle anılırız, bu hitap da bunlardan biriydi sadece…

Vahit’e  alkol tedavisi aldırmak için İzmir ve İstanbul amatemi (alkol ve madde bağımlılığı tedavi merkezi) aradım, sosyal güvencesi olmadığı için tedavisinin ücretli karşılanabileceğini söylediler, çok şaşırdım. Alkolü bırakmak için çırpınan bir insan var karşımda ve tedavisini üstlenecek bir kurum bulurken dokuz doğruyoruz.

Oturduğu ilçenin kaymakamlığına bir dilekçe yazmasını söyledim, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu böyle bir tedavi yardımını üstlenebilirdi belki. Dilekçenin sonucunu 2-3 ay bekledik.

Güvercinlere evler yapan ecdadım, sadaka taşlarının mimarı atalarım, bu tarz bireyler için alkol tedavi fonu oluşturulması STK temsilcileri için iyi bir hayır ve çalışma sahası bence.

Tüm bu bekleyişler sürerken bir gün Vahit’i telefon terapiyle de desteklemem gerektiğini düşündüm. Ve onu aradım, cingılı cendere idi, yani Kurtlar Vadisinin hit müziği. Aslında çok da şaşırmadım. Kalıp, üslup, giyim kuşam yani özdeşim kurduğu kişilik Polat Alemdar’dan başkası değildi. Telefonu açtı “Vahit” dedim, “Sen  Polat’ı çok mu seviyorsun?”

‘Öl desin ölürüm abla’dedi.

Peki dedim sen hiç Polat’ın içki içtiğini, alkol aldığını gördün mü veya Abdülhey’in?
‘Hayır asla. O Ömer Babanın oğlu, hiç öyle şey yapar mı’ dedi.

“Bugün sana ödev veriyorum Vahit” dedim. “Kurtlar Vadisi’nin sitesine girip Ömer Baba  diyaloglarını izliyorsun tekrar tekrar.”

Tam o sırada öğle ezanı okunmaya başladı.

Vahit ne zamandır bir camiye girmedin? dedim.

‘Abla biz orada çarpılırız sarhoş halimizle, kanımızda kaç promil alkol var bilir misin abla?

Sen git şadırvanda bir güzel abdest al, cemaatin arkasına bir dur, kanından önce  ruhunu arındıralım. (Bu psikoloji  dışı bir yöneltme sadece)

Dinlemiş sözlerimi, önce en yakındaki camiye gitmiş, akşama kadarda bir internet kafede Ömer Baba diyaloglarını ,özellikle Polat ile olan diyalogları defalarca izlemiş, dinlemiş, dinlemiş.

Hidayet mi, mucize mi bilemem, Kurtlar Vadisi şok etkisi mi hiç bilemem, üç oğlum olmasına rağmen evde su tabancası bile yok. Ama  tesir tam tesir. Keramet bizden değil.

Vahit kendine göre bir rol model bulmuştu. Onunla ilgili pozitif farkındalığını arttırınca özdeşim kurduğu bireye benzeme çabası, onun gibi olma gayreti, onun alkolü bırakmasında müessir oldu.

Bu terapi metodu bazı üstatlarımıza bilimsel gelmeyebilir ama insanların dönüşümünde bazı amiller, şahsiyetler ciddi rol oynayabilir. Bireyin bir gün öncesi bir gün sonrası bambaşka olabilir, yeter ki, zihinsel hazırlık olsun yeter. Kalplerin sahibi biz değiliz ki.

Kaldı ki danışan canı gönülden istiyordu kurtulmayı, beyin hazırdı, biz sadece ruhu uyandırdık.

Şu anda Vahit evine aş götüren, çocuklarını kapıda kucaklayan bir baba

Eşi bunun bir büyü olduğunu düşünüyor ve bozulmasından korkuyor.

İç Ege de bir söz var.’Bir adam eve pırasa getirdi mi o adam adamdır gari’.

Vahit adam oldu, artık tüm varlığı ailesi.

Medyada üretilen kahramanların sihirli etkisi belki de bu. Vahit artık vadinin neresinde ne iş yapıyor bilemem ama birey olarak baba ve eş olarak olması gereken yerde.


Psikolog Emel YILDIRIM / Haber 7
e_psikolog@hotmail.com 

Yorumlar7

  • hababam vokal grubu 14 yıl önce Şikayet Et
    Oyunu kuralına göre oynayabilmek... çoğu biliminsanı malesef her şeye bilimsel yaklaşıyor.akıl ve mantıkları tamamen kitaplarla sınırlı.bu da maneviyatlarını köreltiyor.maneviyatı körelen insan da karşısındakiyle anladığı dilden konuşamıyor.sadece kendi anladığı dilden konuşuyor.
    Cevapla
  • necdet alpna 14 yıl önce Şikayet Et
    panzehir. emel hanım burada kurtlar vadisini bi yılan olarak kullanmış. bu yılan vahit beyi sokmuş. emel hanımda panzehir olarak kullanmış kurtlar vadisini. bizim her kötü bildiğimiz şeyde bir hayır varmış. bu hayrı da emel hanım bulmuş. kutlarım...
    Cevapla
  • Osman Kurt 14 yıl önce Şikayet Et
    Model alma!!!. Eger bu is bu kaadar kolay olasaydi, yapilirdi soylekiyak diziler herkez kuzu gibi olurdu memlekette!!!! gecelim bunlari gecelim, birakin da agiz keyfimizle dizimizi izleyelim, adam olmayacak adama dizi izlettirsen ne izlettriemesen ne, o kendine hir balta bulur kafa goz yaracak, sorun , cocuken egitim, aile, erdem , ahlak vs vs, gerisi hikaye!!!!!!
    Cevapla
  • Kemal Çetin 14 yıl önce Şikayet Et
    Rol modeli. Keske herkes birer Polat Alemdar olabilse. Taklit etmek isteyen arkadaslara tavsiyem, onu gerçekten taklit edin. Onu taklit etmeyi basarin. Çünkü onu taklit ederken onun disinda herseye ve herkese benzeyen birilerini görmekten bikmaya basladim. Efendiligini taklit etmekle ise baslayin.
    Cevapla
  • Mehmet Selim 14 yıl önce Şikayet Et
    kapak olsun.... gunlerce tv lerde toplumda siddeti artıryor soyle oluyor boyle oluyor(sanki kurtlar vadisi olmasa toplum cok ahlaklı ve duzenli birbirine karsı hosgorulu olacak) diyenlere tv tv dolasıp cocuklarımızı kurtarın bu filmden diyenlere KAPAK OLSUN BU OLAY...sizin içiniz fesatsa baska seyleri bahane ederek hayat surdurmeye devam...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat