Ekmek mi, Ekmel mi?

  • GİRİŞ11.07.2014 10:28
  • GÜNCELLEME11.07.2014 10:28

Dün yapılan açıklamaya göre İhsanoğlu, Köşk yarışında, "Ekmek için Ekmeleddin" sloganını kullanacak.
Duyduğumda ağzım açık kaldı. Şaşırmamın birkaç sebebi var. Anlatmaya çalışayım:
Bu tip yarışlarda, önce bir konsept (temel fikir) ve ona uygun strateji belirlenir. Sloganlar ve simgesel ögeler o stratejiye göre tasarlanır.
Başbakan Erdoğan'ın kurmak istediği "Başkanlık Sistemine" ... CHP ve MHP itiraz etmiyor mu?
"Hayır, yürürlükteki parlamenter sistem devam etsin. İcraat yetkisi Çankaya'da değil, başbakanda olsun" demiyorlar mı? Zaten İhsanoğlu da tarafsız olacağını, herkesi kucaklayacağını söylemiyor mu?
O halde slogan da buna uygun olmalı. Halbuki "Ekmek için Ekmeleddin" apaçık şekilde "icraatı" çağrıştıran bir slogan. Hani 1960'larda, 70'lerde partiler "İş ve aş için bize oy verin" derlerdi ya... Bu da aynen öyle...

Hani Köşk icraatçı olamazdı?
Ee, peki, hani İhsanoğlu, "icraatçı" devlet başkanına karşıydı? Hani toparlayıcı ve dengeleyici olacaktı? Bu slogan, "Köşk icraat makamı olacak, vatandaşa ekmek (yani iş-aş) sağlayacak" demekte... Çankaya millete iş bulacaksa, başbakan ne yapacak? Onun görevi ne olacak?
Hani İhsanoğlu, "Parlamenter sisteme devam" diyenlerin adayıydı? Bu slogan onu Tayyip Erdoğan'ın kulvarına sokuyor: "İcraatçı Çankaya" yani "Başkanlık Sistemi".
Seçilen logo da slogan kadar vahim:
Buğday başaklarından oluşan bir Türkiye görüyoruz. Yani sanayileşme ve kentleşmeyle birlikte gelen çeşitlen- menin, renklenmenin yok sayıldığı bir Türkiye...
Bu logo köylülüğe göndermede bulunuyor. Köşk yarışının değil de, adeta "Cumhuriyetçi Köylü Partisi'nin" logosu.
Onun yerine demokrasiye, adalete veya güvene vurgu yapan bir slogan ve logo seçilebilirdi. Mesela İhsanoğlu'nun, "Kızlarımıza 'sıkmabaş', gençlerimize 'çapulcu' dedirtmem" şeklinde bir sözü var. Buradan hareketle, "Taraflı Çankaya" fikrine karşı "Tarafsız Çankaya" öne çıkarılabilirdi.

"Ekmel Bey" kafidir!
Bitmedi... İhsanoğlu'nun ismi de siyaset yarışı açısından sorunlu. Ne yalan söyleyeyim, "Ekmeleddin" kelimesini ben bile doğru dürüst, şöyle gönül rahatlığıyla telaffuz edemiyorum.
Onun yerine "Ekmel Bey" tabiri tercih edilebilirdi. "Bey" kelimesi adaya ciddiyet, saygı, sevgi ve tecrübe katardı.
Köşe yazılarına bakarsanız, birçoğunda "Ekmel Bey" dendiğini görürsünüz. İnsanların bunu tercih etmesi boşuna olmasa gerek.

Yazının tamamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat