Salgın, yeni bir sosyal politika anlayışına olan ihtiyacı arttırdı

  • GİRİŞ15.02.2021 11:24
  • GÜNCELLEME15.02.2021 11:24

Covid-19 döneminde sosyal politika araçlarının, gelir kaybı yaşayan ve geliri olmayan kesimler için sosyal riski azaltmada ne kadar önemli olduğunu gördük.

Şu bir gerçek ki sosyal politika araçlarına sahip olan ve bu araçları kullanabilecek kaynağı olan ülkelerde salgının neden olduğu ekonomik sıkıntıların azaltılması ve dolayısıyla sosyal riskin en aza indirgenmesi sağlanırken, sosyal politika alanında zayıf ülkelerin salgın döneminde çok zorluk yaşadıkları görüldü.

Bu nedenle, hem salgının etkisini sürdürdüğü bu dönemde hem de ilerleyen yıllarda yaşanabilecek benzeri pandemi ve çeşitli kriz dönemlerinde devlet tarafından sağlanacak koşullu desteklerin yerine kurumsal bir hale gelen bir sosyal politika sisteminin hayat geçirilmesi önemli.

ASGARİ GELİR DESTEĞİ

Asgari Gelir Desteği, birçok ülkede uygulanan önemli bir sosyal politika uygulamasıdır. Asgari Gelir Desteği, ihtiyaç sahiplerine düzenli olarak yapılan, hak temelli ve destekten faydalanan kişilere bu desteğin karşılığında bir çalışma yükümlülüğü şart koşmayan, diğer bir ifadeyle koşulsuz, garantili bir yaşam standardı sunmayı amaçlamaktadır.

Dünyada başta refah devletleri olarak adlandırılan Avrupa ülkelerinde farklı şekillerde uygulanmaktadır. Bu ülkelerde Asgari Gelir Desteği ile uzun süre devam eden salgın kısıtlamaları süresince gelir kaybına uğrayan ya da gelirden yoksun kesimlere önemli miktarda destekler verildi.

Bu destekler sayesinde salgın nedeniyle artan sosyal risklerin azaltılması sağlandı.

ASGARİ GELİR DESTEĞİ’NİN FAYDALARI

Asgari Gelir Desteği ile hedef kesimler olan ihtiyaç sahiplerine kısa sürede ulaşmak daha kolay hele geliyor.

Asgari Gelir Desteği, yeni durumlara ve koşullara göre sayısı hızla artan yardımların neden olacağı karmaşıklığın giderilmesine önemli katkılar sağlıyor.

Asgari Gelir Desteği sistemi sayesinde tüm yardımlar tek elde toplanmış olacaktır. Bu bağlamda ilgili kurum bu sistemi tek elden yürüteceğinden daha etkin bir sosyal yardım sitemine ulaşmak kolay olacaktır.

Sosyal yardım verecek kurumların sayısının azaltılması ve sosyal yardımların tek elde toplanması sosyal yardımlarda mükerrerliğin önüne geçerken daha fazla kaynağın oluşmasına da katkı sağlar. Dolayısıyla hem daha çok ihtiyaç sahibi kişiye ulaşılacağını hem de daha fazla sosyal yardım verileceğini söyleyebiliriz.

Ayrıca, Türkiye’de son dönemlerde belediyeler ile hükümet arasında yaşanan sosyal yardımı kimin vereceği konusundaki anlaşmazlıkların önleneceği gibi yardımların hak eden kişilere verilmesi de kolaylaşacaktır.

Bu sistem sayesinde artan yardım miktarı ile ihtiyaç sahibi kesimlerin yoksulluk sınırına uygun yardım alması sağlanabilir.

Asgari Gelir Desteği ile çalışmak isteyenleri çalışmaya teşvik edecek bir mekanizmanın tasarlanma imkânı olacaktır. Yani sosyal yardım ve istihdam arasında daha güçlü bir bağ kurulacaktır.

En önemlisi de sosyal yardımlarda mükerrerliğin azalması nedeniyle tüm yardımların izlenebilmesi sağlanacak ve bu sayede sosyal yardımların etkinliği ölçülebilecektir.

TÜRKİYE’NİN İHTİYACI NEDİR?

Türkiye’de artan sosyal yardımlar ve sosyal yardımların farklı kurumlar tarafından verilmesi gibi nedenlerle meydana gelen mükerrerlik, yeni bir bakış açısını, diğer bir ifadeyle yeni bir sosyal yardım sistemini zorunlu kılıyor.

Bu nedenle, “Asgari Gelir Desteği” sistemi, Türkiye’de sosyal politika araçlarının daha kurumsal hale gelmesini, talep edenden ziyade direkt olarak ihtiyacı olan kimselere bu sosyal yardımların ulaştırılabilmesini sağlayabilecektir. Böylelikle Asgari Gelir Desteği sistemi sosyal devlet fonksiyonunun daha da güçlenmesine önemli katkılar yapacaktır.

Yenişafak

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat