Putin haklı mı? Ukrayna-CIA ilişkisinin öteki yüzü

  • GİRİŞ29.04.2024 09:05
  • GÜNCELLEME30.04.2024 09:20

Amerika'nın ve dünyanın en prestijli gazetesi New York Times, CIA'in savaş sürecinde Ukrayna'da yürüttüğü faaliyetlere ilişkin bir araştırma haberi yayımladı.

ABD, Avrupa ve Ukrayna'daki istihbarat çevrelerinden kaynaklarla görüşen gazete, CIA'in Ukrayna'da 12 gizli casusluk üssü kurduğunu yazdı. Haberde, CIA ve diğer Amerikan istihbarat servislerinin, Rus birliklerinin hareketlerini takip ettiği, füze saldırılarıyla ilgili bilgi topladığı ve kurulan üsler yardımıyla casusluk ağlarını yönettiği öne sürüldü.

Gazete, ABD'nin neredeyse 10 yıldır "yeni nesil Ukrayna casusları" yetiştirmek için Kiev'e yardım ettiğine dikkat çekti.

CİDDİ BAŞARILAR ELDE EDİLDİ

İki ülke arasında kurulan bu ilişki, Ukrayna'yı Washington'ın en önemli istihbarat ortaklarından biri haline getirirken, Ukraynalı casusların da bu süreçte ciddi başarılar elde ettiğine vurgu yapıldı.

İddiaya göre, Ukrayna istihbaratı savaş öncesi dönemde, ülkedeki ABD'li istihbaratçılardan daha fazla bilgi toplamayı başardı. Gazete, savaş sürecinde Ukrayna istihbaratının, Rus yetkililerin iletişimine CIA'in Rusya'daki üssünden daha fazla müdahil olmayı başardığını yazdı.

BAŞKANLAR DESTEKLEDİ

CIA'in Ukrayna'daki casusluk üslerinin 8 yıl önce kurulmaya başlandığını öne süren gazete, bu üslerin Barack Obama, Donald Trump ve Joe Biden yönetimleri sırasında parça parça oluşturulduğunu yazdı.

ABD BAŞTA KARŞIYDI

New York Times'ın haberinde, ABD istihbaratının ilk etapta Kiev'le çalışmaya gönülsüz olduğu belirtildi.

Buna göre CIA, Ukrayna istihbaratı içinde Sovyetler döneminden kalma çok fazla isim olduğunu ve bunların Rusya'ya bilgi aktarabileceğini düşündü. Ayrıca CIA'in Kiev'de faaliyet yürütmesinin Moskova'nın tepkisini çekme ihtimali de temel endişelerden biriydi.

2014-2015 ARASINDA TÜM DÜŞÜNCE DEĞİŞTİ

Ancak bu düşünce 2015'te değişmiş. İddiaya göre dönemin Ukrayna Askeri İstihbarat Şefi Valeri Kondratyuk, ülkedeki CIA temsilcisine birçok gizli belgeyi teslim etti. Bundan sonra da Ukrayna istihbaratı, bir güven ilişkisi kurmak için ABD'li yetkililere düzenli olarak istihbarat sağlamaya devam etti.

Gazetede yer alan haberde, Ukrayna istihbaratının 2014'te Malezya Havayolları'na ait uçağın düşürülmesine Rusların dahil olduğunu kanıtlayacak bilgiler sunduğu ve 2016'daki ABD seçimlerine müdahale eden Rus casusların yargılanması için yardımcı olduğu ifade edildi.

ÖZEL BİRİM BİLE KURULDU

Bu gelişmelerin ardından iki ülke arasında bir güven ilişkisi tesis edildiğini belirten New York Times, CIA'in Ukrayna Özel Kuvvetleri'ni eğitmeye başladığını ve "Birim 2245" isimli bir tim kurduğunu yazdı. Bu tim, CIA yetkilileri tarafından "tersine mühendislik", "Moskova'nın şifreleme sistemlerini kırma", "Rus İHA ve iletişim ekipmanlarını ele geçirme" gibi konularda eğitildi.

Şu anda Ukrayna askeri istihbaratının başında bulunan Kirilo Budanov'un da bu birimin içinden çıktığı belirtildi.

Bir ABD'li yetkili New York Times'a, "Casus üslerinin bir sonucu olarak, Kiev'deki ABD Büyükelçiliği, Rusya hakkında en iyi bilginin kaynağı haline geldi." dedi.

PUTİN HAKLI MIYDI?

Rusya'nın Ukrayna'yı geniş çaplı işgali öncesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, CIA ve MI6'in Kiev'i kontrol ettiğini ve komşu ülkeyi "Moskova'ya karşı operasyonlar için bir köşe başı" olarak belirlediğini söylemişti.

Putin sık sık, Rus yanlısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in, 2014'te devrilmesinin CIA'in desteğiyle gerçekleştiğini iddia ediyordu.

Tabii haberdeki bilgileri referans alırsak, CIA'den ziyade Ukrayna devleti ABD'nin ülkeye gelmesini istemiş.

CIA'nin Ukrayna'ya zorla girmediği, ABD'nin ilk başta Ukraynalılara güvenmediği anlaşılıyor; hatta Kremlin'i kışkırtmaktan endişe duydukları da haberde anlatılıyor.

Bunlara rağmen, CIA'in Kiev'i bir şekilde ağına düşürüp başta da isteksizmiş gibi davrandıktan sonra Ukrayna'ya girmiş olma ihtimali de yabana atılmamalı.

Sağlıcakla kalın.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat