Öğrenciler Gazze’ye umut olabilir mi?

  • GİRİŞ12.05.2024 16:14
  • GÜNCELLEME16.05.2024 16:18

Tarih, 4 Mayıs 1970. Yer, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio eyaletindeki Kent Eyalet Üniversitesi.

Amerikan yönetiminin Vietnam’daki savaşı Kamboçya’ya genişletme kararı, öğrenciler tarafından protesto edilir. Kampüs meydanına giren Ulusal Muhafızlar, yaklaşık 3 bin öğrenciden oluşan kalabalığın üzerine ateş açar. 4 öğrenci oracıkta hayatını kaybeder; 1’i kalıcı felç geçiren toplam 9 yaralı uzun süre tedavi görür.

Kent Eyalet Üniversitesi’nde yaşanan olaylar, ülke çapında bir eylem dalgasına yol çar. Birçok uzmana göre bu, Başkan Richard Nixon’ın siyasi hayatını bitiren bir başlangıcıydı.

Amerika’daki öğrenci olaylarının devlet kurumlarının üzerinde yarattığı etki, her defasında reformlara ya da bazı politika değişikliklerine yol açtı.

Şubat 1960’da, Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesi’nde ırkçı uygulamalara karşı eylemler başlar. Gösterileri başlatan 4 siyahi öğrenci, bazı siyasi bariyerlerin yıkılmasına önayak olur. Öğrencilerin, Greensboro’daki bir lokantada sadece beyazlara ayrılan bir masaya oturması ve yemek siparişi etmesi, gördükleri baskıya rağmen oturdukları yerden kalkmaması, Amerikan tarihini değiştiren bir hareketi başlatır. Oturma eylemine, 3 gün içinde yaklaşık 300 kişi daha katılır. Ülkede oturma eylemleri, 5 ayda 50’den fazla kente yayılır. Çoğu öğrencilerden oluşan 70 binden fazla kişinin katıldığı oturma eylemleri sonunda, federal yasalarda düzenlemeye gidilir. 1964 tarihli “Sivil Haklar Yasası”, kamuya açık konaklama yerlerinde ırk ayrımının kaldırılmasını zorunlu hale getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, öğrencilerin başlattığı sosyal hareketler, çoğunlukla yasal düzenlemelere gidilmesiyle sonuçlandı.

Peki, Vietnam Savaşı’nda, Amerikan yönetiminin siyasetini de değiştiren bu kitle eylemleri, günümüzde Gazze özelinde bir umut ışığı olabilir mi?

Amerika’nın siyasi ve ekonomik hayatında etkili olan Yahudi kuruluşları nedeniyle, Gazze’de bir ateşkes ve Filistin ile İsrail arasında iki devletli bir çözüm temeline dayanan bir politika değişikliği yakın zamanda mümkün görünmüyor.

Sağlıcakla kalın.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat