Gazze yapay zekayla bombalanıyor
- GİRİŞ23.04.2025 07:39
- GÜNCELLEME01.05.2025 09:12
İsrail tarafından geliştirilen ve 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze'deki savaş sırasında Hamas liderlerinin yerini tespit etmek için kullanılan yapay zeka teknolojileri İsrail'e askeri bir avantaj sağlayarak feci sonuçlara yol açıyor.
İsrailli subaylar, yapay zeka tabanlı askeri teknolojiyi ilk kez 2023 yılının sonlarında, 7 Ekim 2023 saldırılarının planlanmasına yardımcı olan Hamas'ın üst düzey liderlerinden Ibrahim Biari'ye suikast düzenlemek için kullandı.
İsrail İstihbaratı, Gazze Şeridi'nin altındaki tünellerde saklandığına inanılan Biari'nin yerini başlangıçta tespit edemedi.
Daha sonra "Birim 8200" mühendisleri, yapay zeka aracını devreye aldı.
İsrail Biari'nin aramalarını dinledi ve yapay zeka kısa süre içinde aramaların yapıldığı yerin yaklaşık konumunu tespit etti.
İsrail de bu bilgiyi kullanarak 31 Ekim 2023'te bölgeyi vurdu, Biari de öldü.
Ancak İsrail'in bu saldırısı önemli sivil kayıplara yol açtı.
Biari suikastı için düzenlenen hava saldırısında 125'ten fazla sivil öldü.
Bu da yapay zeka destekli askeri teknolojilerinin dünyanın daha önce hiç görmediği bir hızda test edildiğinin ve saha da uygulandığının en çarpıcı örneği oldu.
BU TEST İSRAİL'İ DAHA DA CESARETLENDİRDİ
Yapay zekanın işe yaradığını göre İsrail, bu teknolojiyi daha sonra yüz tanıma yazılımına entegre etti.
Potansiyel hava saldırısı hedeflerini gruplandırmak için yapay zekayı kullandı.
Mesajları, sosyal medya gönderilerini ve Arapça diğer verileri toplayıp analiz edebilen bir sohbet robotunu güçlendirmek için Arapça bir yapay zeka modeli oluşturdu.
Bu model, "Birim 8200"de görevlendirilen askerler ile Google, Microsoft ve Meta gibi teknoloji şirketlerinde çalışan yedek askerler arasında bir ortaklığın önünü açtı. Bu yedek askerler "The Studio" adı altında bir çatıya dönüştürüldü.
"Birim 8200"deki askerler ile "The Studio"daki yedek askerler arasındaki bu işbirliği, hızla yeni yapay zeka teknolojileri gelişmesine olanak sağladı.
"The Studio"daki İsrailli yedek askerler, İHA ve veri füzyonu (bilgi bütünleştirme) alanlarında inovasyonu teşvik eden kilit unsurlar haline geldi. Yedek subaylar teknik bilgi birikimi ve orduda bulunmayan kilit teknolojilere erişim sağladılar.
İsrail ordusu, İHA filosunu güçlendirmek için de hızla yapay zekayı kullandı. Hedefleri uzaktan tanımlayan ve takip eden İHA'lar geliştirmek için yapay zeka algoritmaları kullanıldı.
Onlardan biri de "The Studio" tarafından geliştirilen "geniş dil modeli" olarak tanımlanan Arapça yapay zeka "chatbot"tu.
İsrail bu chatbot'u, Arapça kısa mesajlar (SMS), telefon görüşmeleri ve sosyal medya paylaşımlarını baz alarak geliştirdi. Arapça'nın hemen hemen lehçesi bu modele eklenmeye çalışıldı.
Bu chatbot, Arapça sorgular yapmak için kullanıldı; multimedya veri tabanlarıyla entegre edilen ve analiz yeteneği eklenmeye çalışılan bu yapay zeka modeli, İsrailli askerlerin elini rahatlat için üretildi.
Yapay zekaya kolaylık sağlamak için İsrail, 7 Ekim 2023'ten sonra Gazze'nin kuzeyi ve güneyi arasında kurulan geçici kontrol noktalarına, Filistinlilerin yüksek çözünürlüklü görüntülerini tarayıp yapay zeka yazılımına gönderme özelliğine sahip kameralar yerleştirmeye başladı.
Ancak bu yapay zeka modeli, yüzlerini gizlemiş kişileri tanımlamakta zaman zaman zorlandı. Bu durum, yüz tanıma sistemi tarafından yanlışlıkla teşhis edilen Filistinlilerin tutuklanmasına ve sorgulanmasına yol açtı.
Bu Arapça destekli chatbot, İsrail'in beklediği kadar da mükemmel çalışmadı.
İsrail geçtiğimiz eylül ayında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a suikast düzenlediğinde, bahsi geçen chatbot Arap dünyasındaki tepkileri analiz etti.
Teknoloji, halkın tepkilerini ölçmek için Lübnan'daki farklı lehçeleri ayırt ederek, İsrail'in karşı saldırı başlatmak için kamuoyu baskısı olup olmadığını değerlendirmesine yardımcı oldu.
Ancak chatbot bazen, İngilizceden Arapçaya çevrilen bazı modern argo terimleri ve kelimeleri tanımlayamadığı; bu da İsrailli istihbarat subaylarının çalışmasını zorlaştırdı.
Ezcümle; İsrail, yapay zekayı Gazzeliler üzerinde deniyor ve geliştiriyor. Avrupalı ve Amerikalı savunma yetkilileri de başka hiçbir ülkenin yapay zeka araçlarını bir savaşta denemede İsrail kadar aktif olmadığını ve bu teknolojilerin gelecekteki savaşlarda nasıl kullanılabileceğine dair bir fikir verdiğini söylüyor.
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol