Elon Musk'ın Amerika Partisi hakkında ne biliyoruz?
- GİRİŞ09.07.2025 15:25
- GÜNCELLEME10.07.2025 15:32
Dünyanın en zengin iş insanlarından, Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk, 1,2 milyon kişinin katıldığı X anketi sonrası Amerika Partisi'ni kurduğunu duyurdu. Peki Amerika Partisi'nin önerdiği politikalar hakkında neler biliyoruz?
Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Büyük, Güzel Tasarısı" geçerse parti kuracağı sözünü tuttu ve Amerikan Partisi'ni resmen kurdu. Musk, Trump'ın yasa tasarısını imzalamasından bir gün sonra, 5 Temmuz Cumartesi günü sosyal medya platformu X üzerinden, "İkiye bir oranında yeni bir siyasi parti istiyorsunuz ve onu elde edeceksiniz! Ülkemizi israf ve yolsuzlukla iflas ettirmeye gelince, demokraside değil, tek partili bir sistemde yaşıyoruz. Bugün, Amerika Partisi size özgürlüğünüzü geri vermek için kuruldu." dedi.
Trump ise, 6 Temmuz Pazar günü Truth Social platformu üzerinden yaptığı açıklamada şunları yazdı:
"Elon Musk'ın son 5 hafta içinde tamamen raydan çıkarak adeta bir tren çarpmasına dönüşmesini üzülerek izliyorum. Hatta Amerika Birleşik Devletleri'nde hiçbir zaman başarılı olamamış olmalarına rağmen üçüncü bir siyasi parti kurmak istiyor. Sistem onlar için tasarlanmamış gibi görünüyor. Üçüncü partilerin iyi olduğu tek şey, tam bir bozulma ve kaos yaratmaktır ve güvenlerini ve akıllarını kaybetmiş olan radikal sol demokratlarla bunu yeterince yaşadık!"
Hangi politikaları savunuyor?
Amerika Partisi'nin politikaları resmi olarak açıklanmadı. Fakat Musk, X üzerinden takipçilerinin parti politikaları hakkında sorularını yanıtlayarak partinin duruşuna dair genel bir tablo çizdi.
Musk, bir X kullanıcısının, "Silah sahipleri Amerika Partisi’nin silahlar konusunda nerede durduğunu bilmek istiyor." sorusuna "İkinci Değişiklik kutsaldır." cevabını vererek Amerika Partisi'nin Trump'ın partisi Cumhuriyetçi Parti gibi silah taşıma hakkını desteklediğini belirtti.
The Second Amendment is sacred
— Elon Musk (@elonmusk) July 6, 2025
Partinin temel programlarını anlatan bir X paylaşımı da Musk tarafından alıntılanarak paylaşıldı. Bu paylaşımda yer alan başlıklar şöyle:
Borcu azaltmak, sadece sorumlu harcama yapmak,
Ordunun yapay zeka ve robotik teknolojilerle modernize edilmesi,
Teknoloji odaklı yaklaşım, yapay zekada öne geçmek,
Tüm alanlarda, özellikle enerji sektöründe daha az regülasyon,
İfade özgürlüğü,
Pro-natalizm (doğum oranlarını artırmaya yönelik politikalar),
Diğer tüm konularda merkeze yakın politikalar.
America’s Party will be focused on:
— Tesla Owners Silicon Valley (@teslaownersSV) July 6, 2025
-reduce debt, responsible spending only
-modernize military with ai/robotics
-pro tech, accelerate to win in ai
-less regulation across board but especially in energy
-free speech
-pro natalist
-centrist policies everywhere else
Are you… pic.twitter.com/7u55mH5jmw
Musk'ın bu gönderiyi "Amerika Partisi'nin odaklanacağı alanlar" diyerek paylaşmadı ancak alıntılaması bu yönde bir programı benimsediğini gösteriyor.
Tüm bu başlıklara göz atıldığında, retorik olarak Trump'ın da bu maddelerin bazılarını desteklediğini söylemekte fayda var.
Düşük regülasyon, güçlü ordu ve ifade özgürlüğü gibi başlıklar, Trump'ın da sık sık vurguladığı temalar arasında yer alıyor. Savunma sanayine yatırım konusunda Trump olumlu yaklaşsa da, ileri teknolojiyi merkeze alan yapay zeka odaklı bir modernleşme sadece Musk'ın gündeminde.
Amerika Partisi neden kuruldu?
Kendini uzun süre Demokrat olarak tanımlayan Elon Musk, 2024 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilere verdiği destekle siyasi pozisyonunu belirgin şekilde değiştirdi.
Peki bu geçiş ani mi oldu? Hayır.
Musk, özellikle son yıllarda ifade özgürlüğü, teknoloji regülasyonları ve sansür politikaları üzerinden Demokrat Parti'yi ve sol çevreleri sert bir şekilde eleştirdi. Bu dönemde kendisini daha sağa yakın olarak konumlandırmaya başladı.
5-6 Kasım 2024'te düzenlenen başkanlık seçimlerinde Trump'ın en büyük destekçilerinden biri Musk oldu. Mitinglere beraber katıldılar, Trump'ın kampanyasına büyük miktarlarda bağış yaptı ve daha niceleri. Seçimi kazanmasının ardından da Trump, Musk'ı Kamu Verimliliği Dairesi'nin (DOGE) başına atadı ve Musk bu görevi mayıs ayına kadar sürdürdü.
Görev süresi boyunca Musk, Trump'ın hükümetteki israfı azaltma vizyonunu hayata geçirmesiyle tanındı, binlerce federal çalışanı işten çıkarttı.
Trump ve Musk'ın ilişkisi, Trump'ın vergi yasa tasarısını duyurması ve Musk'ın kamuoyu önünde bu tasarıyı desteklememesiyle bozuldu. Elektrikli araç üreticisi Tesla'nın CEO'su olan Musk, bu tasarının hem şirketine zarar vereceğini hem de devletin ekonomi üzerindeki etkisini gereksiz yere artıracağını düşündüğü için karşı çıktı.
Musk, DOGE'den ayrılacağını açıklamadan kısa bir süre önce, mayıs ayında CBS News'e verdiği röportajda yasa tasarısına mesafeli yaklaşarak, "Bir yasa tasarısı büyük olabilir ya da güzel olabilir. Ama ikisi birden olabilir mi, bilmiyorum." dedi.
Haziran başında eleştirilerini sertleştiren Musk, tasarıyı "devasa, çirkin ve çıkar gruplarıyla dolu bir iğrençlik" olarak nitelendirdi. Takipçilerine seslenen Musk, "Senatörünüzü, Kongre üyenizi arayın... bu tasarıyı durdurun!" dedi.
By a factor of 2 to 1, you want a new political party and you shall have it!
— Elon Musk (@elonmusk) July 5, 2025
When it comes to bankrupting our country with waste & graft, we live in a one-party system, not a democracy.
Today, the America Party is formed to give you back your freedom. https://t.co/9K8AD04QQN
Tasarı geçerse yeni bir parti kuracağına söz veren Musk, sözünde durdu ve partisini resmen duyurdu:
"2'ye 1 oranında, yeni bir siyasi parti istiyorsunuz ve buna sahip olacaksınız! Konu ülkemizi israf ve yolsuzlukla iflas ettirmeye gelince, demokraside değil tek partili bir sistemde yaşıyoruz. Bugün, Amerika Partisi size özgürlüğünüzü geri vermek için kurulmuştur."
Amerika Partisi'nin resmi politikaları önümüzdeki süreçte daha da belirginleşecek.
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol