Piyasalarda kalıcı yükselmelere daha seneler var!

  • GİRİŞ30.03.2009 10:39
  • GÜNCELLEME30.03.2009 10:39

Geçen hafta sorunlu bankacılık sistemi ve global ekonomide en kötünün görülmüş olabileceği ümidinin canlanması dünya hisse senetlerinin yine coşkulu bir hafta yaşamasını sağladı. Haftalık bazda yüzde 7 yükselen S&P 500 endeksi 1987 yılından bugüne aylık bazda en sert yükselişini sağlamış oldu.

Avrupa’daki yatırımcılar ise dünyanın geneline nazaran daha az iyimserdi. Haftalık bazda FTSE Eurofirst 300 endeksi sadece yüzde 2.7 yükselirken, Nikkei 225 endeksi yüzde 8.6 değer kazandı.

Gelişmekte olan piyasalar olumlu gidişattan ziyadesiyle etkilendi. MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi aylık bazda tarihinin en ciddi yükselişini gösterdi. Seçime kilitlenen Türkiye’de de genel seyir olumluydu. IMKB – 100 endeksi haftalık bazda yüzde 5.2 yükseldi. Global piyasaların etkisine ek olarak, hükümetin uyguladığı vergi indirimleri de piyasayı olumlu etkiledi.

Geçen hafta piyasalar Tim Geithner’ın sorunlu varlıkları temizlemek için hazırladığı planın ümit verici etkisiyle başlamıştı. Kurulacak kamu-özel yatırım fonunun kötü dönemden kalan kredi ve varlıklarının satın alınması, bankacılık sistemine likidite enjekte edilmesi ve varlık fiyatlarını güvence alarak fiyatların normal seviyeye taşınması gibi hedefler planın yatırımcılar tarafından olumlu karşılanmasında etkili oldu.

Piyasa algılamasının özellikle açıklanan olumlu veriler sonrasında iyice güçlendiği. Özellikle ABD ev yapımı sayısında göze çarpan sert yükseliş olumlu gidişat için çok önemli olduğuna hiçbir şüphe yok. Geçen hafta açıklanan veriler sonrasında resesyonun yavaşladığını düşünebiliriz.

Özellikle emtia piyasalarında ciddi bir hareketlenme göze çarpmakta. ABD petrol fiyatları son dört ayın en yüksek seviyesini gördü. Baz metallerde de ciddi bir hareketlenme gözlenmekte. Eğer olumlu seyir etkinliğini devam ettirirse emtia fiyatlarında sert yükselişler devam eder.

Nisan Vadeli IMKB – 30 endeksi yüzde 4.5 yükselerek 32.175 puandan kapandı. IMKB – 100 endeksi 12 Mart tarihinden bu güne yüzde 13.8 yükseldi. Global piyasalarla birlikte gelişmekte olan piyasalar bir ralli yaşıyor. Bu rallinin kalıcı mı yoksa ayı piyasası tepkisi mi olduğu çok önemli. Global krizin sonuna gelindiği yönünde yorumlara rastlamak mümkün.

Fakat biz yaşananların kısa süreli ayı piyasası tepki hareketi olduğunu düşünüyoruz. Dip seviyelerin görülüp, görülmemesinden ziyade piyasanın kalıcı alımları ne zaman göreceği çok önemli. Kalıcı yükselmeye daha senelerin olduğunu düşünüyoruz.

Yarın büyüme rakamları açıklanacak ve büyüme rakamlarının çok kötü gelmesi bekleniyor. Bu durumda stresli bir hafta geçireceğimizi tahmin ediyoruz. Eğer süpriz bir IMF anlaşması haberi gelmediği takdirde kötü bir hafta yaşayabiliriz.

Herhangi bir sorunuz olursa bizimle telefonla veya e-mail yoluyla bağlantı kurabilirsiniz.        

M. Ersagun Şimşek / Haber 7
esimsek@terabrokers.com
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc
      

Yorumlar2

  • HÜSEYİN TEZYAL 15 yıl önce Şikayet Et
    başlıksız. içimiz karardı ne yapacağımızı şaşırdık
    Cevapla
  • Onur Çetin 15 yıl önce Şikayet Et
    negatif orumlar. yahu bir kerede iyi bir şey duyalım sizden sn şimşek.hep aşağı,hep aşağı.bu inişin bir dibi yok mu?
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat