Günümüzün en belirgin yatırımcı psikolojisi; KORKU

  • GİRİŞ31.03.2009 20:47
  • GÜNCELLEME31.03.2009 20:47

Ayı piyasalara özgü yatırımcı tedirginliği devam ediyor. 2008 yılından itibaren en belirgin yatırımcı psikolojisi; KORKU. ABD otomotiv endüstrisinde batıkların geleceği haberleri piyasaları alt üst etti. Global bankacılık sistemindeki belirsizlik iyimser havanın oluşmasını engelliyor.

Dün de uzun zamandır görmeye alışık olduğumuz bir durum gerçekleşti. Tedirginlik ve korkunun yükselmesi ile birlikte hisse ve emtia fiyatları sert düştü. Kredi spreadleri genişlerken güvenilir liman olarak görülen devlet tahvilleri, yen ve dolar değer kazandı.

Barack Obama’nın General Motors ve Chrysler için ek yardım talebini reddedip, yeniden yapılandırma planları istemesi 1.5 senedir görmeye alıştığımız piyasa senaryolarının gerçekleşmesine sebebiyet verdi. Bankalar aşağı yönlü seyrin hızlanmasında etkili oldu. S&P 500 endeski yüzde 3.5 ve FTSE Eurofirst 300 endeksi yüzde 3.9 geriledi. Asya sermaye piyasaları geçen haftanın kazanımlarının bir kısmını geri verirken, Nikkei 225 yüzde 4.5 ve Hang Seng yüzde 4.7 değer kaybetti. MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksi yüzde 4 değer kaybetmesine rağmen aylık bazda hala 1993 senesinden bugüne en ciddi yükselişini göstermekte.

Pazartesi günü IMKB – 100 endeksi yüzde 2.15 değer kaybederken, Nisan vadeli IMKB – 30 endeksi yüzde 0.8 değer kaybetti. Kısa vadeli periotta IMF beklentisi piyasalara direnç kazandırmakta. Pazartesi günü yapılan işlemler yukarı yönlü bir hareketin habercisi. Fakat bu durum kesinlikle kalıcı bir yükseliş değil. Kısa ve net bir biçimde ayı piyasası tepki hareketi.

Olumsuz yazdığımız ile ilgili eleştiriler gelmeye devam ediyor. Kasım başında yüzde 4 büyümeden dem vuranlar şimdi yüzde 5 küçlmeyi konuşuyorlar. Hep söylediğimiz gibi gene M. Akif’in dizelerini tekrar ediyoruz;

“Viraneler yasçısı baykuşlara döndüm,
.......................................................,
Gül devrini görseydim, onun bülbülü olurdum,
Ya Rabb, beni evvel getireydin ne olurdu?”


İki, üç sene evvel yazıyor olsaydık yazılarımız bu şekilde olmazdı. Fakat krizin görüpte es geçmek yatırımcıya yapılacak en büyük kötülüktür.



M. Ersagun Şimşek / Haber 7
esimsek@terabrokers.com
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc
      

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat