İyimser hava ne kadar devam eder?

  • GİRİŞ20.04.2009 09:11
  • GÜNCELLEME20.04.2009 09:11

Geçen hafta sermaye ve kredi piyasaları yükselişlerini devam ettirdi. Dünya genelinde birçok hisse senedi piyasası altı hafta üst üste yükseldi.Global ekonomi ve finans kurumlarında normalleşme eğilimleri görülmeye başladı.

Risk algılamasındaki değişiklikler Sterling ve emtiaların en iyi performans sergileyen ürünler olmasını sağlarken, altın ve ABD dolarına olan ilgi çok azaldı.

Hisse senedi piyasalarının olumlu seyrine Goldman Sachs, JP Morgan ve Barclays’den gelen beklenti üzeri sonuçlar destek verdi. Haftalık bazda yüzde 2.5 yükselen FTSE 100 endeksinde FTSE bankacılık endeksinin haftalık bazda yüzde 5 yükselmesi ilgi çekiciydi. ABD’de S&P 500 endeksi geçen hafta yüzde 1.5 yükselerek Mart ayı başından bugüne kazanımını yüzde 28.5 seviyelerine yükseltti.

Global piyasalarda haftalık en iyi performansı yüzde 4.2’lik yükselişle FTSE Eurofirst 300 endeksi sergilerken, Nikkei 225 yüzde 0.6 gerileyerek düşüş gösteren sayılı endekslerden biri oldu.

IMKB -100 endeksi geçen hafta yüzde 2.3 yükseldi. IMKB -100 endeksi Ocak ayında gördüğü 22.600 seviyelerinden yüzde 30’a yakın yükseliş göstererek 30.000 puan seviyelerine yaklaştı.

Bu hafta ayı piyasasının sonu olabileceğini düşünüyoruz. Fakat az bir ihtimalle yükseliş devam ederse de yükselişin daha güçlü olacağını ve boğa piyasası etkisini gösterebileceğini düşünmekteyiz.

Kredi krizinin ve bunun sonucu olarak oluşan global ekonomik resesyonun etkisiyle hükümetlerin ciddi kamu açıkları vereceğinin ve yıllarca büyük borçlarla uğraşacağı bir gerçek. Bu durum normalleşmeyle birlikte vergi olarak geri döneceği ve harcamalar üzerinde etkin olacağı görülebiliyor. Piyasalarda  görülen bahar havasına rağmen resesyonun etkinliğinin uzun süreceği piyasa tarafından gözlemleniyor. Örneğin geçen hafta İngiltere enflasyonu beklentilerden iyi gelmesine rağmen artan işsizlik ve azalan tüketici harcamaları reel ekonomide toparlanmayı konuşmak için çok erken olduğunu gözler önüne seriyor.

İngiltere’de gözler önüne serilen sıkıntı global ekonominin sıkıntısı. Unutmayalım resesyon etkinliğini devam ettiriyor. Dünya Mart başında beri devam eden yükselişlerin ayı piyasası rallisi mi yoksa gerçek bir boğa piyasası mı olduğunu konuşuyor. Biz bu güçlü yükselişin devam edeceğini düşünmüyoruz.

Kasım ayında IMKB’nin dip yaptığını yazılarımızda belirtmiştik. Kasım ayındaki seviyeleri bir daha görmeyeceğimizi düşünmeye devam ediyoruz. Fakat ayı piyasasının etkinliğini yakında yeniden göstereceğini beklemekteyiz.

Herhangi bir sorunuz olursa bizimle telefonla veya e-mail yoluyla bağlantı kurabilirsiniz.    


M. Ersagun Şimşek / Haber 7
esimsek@terabrokers.com
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat