IMKB'de bundan sonra ne olacak?

  • GİRİŞ30.04.2009 11:25
  • GÜNCELLEME30.04.2009 11:25

Çarşamba günü global hisse senedi piyasaları, domuz gribi korkularının azalması sonrasında düşüşe son verdi. Özellikle FED’in ABD’deki resesyonda en kötünün görüldüğünü açıklaması piyasalarda coşkulu bir gün yaşamasında etkili oldu.

Wall Street son 3 aylık süreçte en yüksek seviyeye yükselirken, İngiltere ve Avrupa hisse senetleri 2,5 ay önceki seviyelerine yeniden yükseldi. Bütün bu sonuçlara rağmen sermaye piyasalarında potansiyel aşağı yönlü riskler etkinliğini devam ettiriyor. İlk çeyrek karlılıkları, ABD bankalarına yapılacak stres testleri ve geçen resesyonlara nazaran ekonomik toparlanmanın çok yavaş kalması tedirginlik oluşturuyor.

Dün, FTSE 100 yüzde 2.3 yükselirken, FTSE Eurofirst 300 endeksi banka ve havayolları hisse senetlerinin toparlaması ile birlikte yüzde 1.9 yükseldi. New York’ta Dow Jones yüzde 2.1, S&P 500 yüzde 2.2 değer kazandı.

Piyasaların şimdilik kötü haberlere tepki vermediğini rahatlıkla görebiliyoruz. ABD ekonomisinin 2008 yılının son çeyreğinde yüzde 6.3 daralmasından sonra 2009 yılı ilk çeyreğinde yeniden yüzde 6.1 daralması bütün moralleri bozdu fakat piyasaların değer kaybetmesine engel olamadı.

IMKB – 100 endeksi yüzde 4.3 yükselişle 30.000 puan seviyesini aşarken, Nisan vadeli IMKB – 30 endeksi yüzde 5.8 yükseldi. IMKB, özellikle vade sonunun yaklaşması ile birlikte global piyasalardaki düşüşlerde dirençli kalırken, en ufak yükselişlere olumlu yönde sert tepki veriyor. Yurtiçi piyasaların nisan vadesinin sonuna kadar dirençli seyrini devam ettireceğini belirtmiştik.

Fakat gün sonu itibari ile aşağı yönlü baskılar artacaktır. Gün içerisinde tepe nokta gözlenmeli, gelecek haftaya ve bir sonraki vadeye  kısa pozisyon açarak girmenin mantıklı olacağını düşünmekteyiz. IMKB – 100 endeksi 5.5 ay önceki seviyeleri kadar yükseldi. Kasım ayında yaşadığımız sert düşüşü geri kazandı. Kasım ayında gördüğü dip seviyeden bu güne yüzde 47 değer kazandı.

Reel ekonomide düzelme adına ciddi hiçbir şey görülmüyor. Bu durumda yükselişin devam edeceğini zannetmiyoruz. Mayıs ayında aşağı yönlü seyrin hakim olacağını düşünüyoruz.

İzlenecekler
- Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporu
- Mart’09 Dış ticaret verisi (Bekl: $1.3mr)
- Amerika Mart’09 Kişisel Gelirler ve Harcamalar
- Amerika Nisan’09 Chicago PMI
- Zordaki otomotiv şirketi Chrysler’in alacaklıları, sendikalar ve Italyan Fiat arasında anlaşma için son gün (anlaşma olmaması durumunda Chrysler iflas ile karşı karşıya kalabilir)
- 1 Mayıs tarihinde resmi tatil nedeniyle piyasalar kapalı olacak.
- Kabine değişikliği ile ilgili gelişmeler olacak mı?

M. Ersagun Şimşek / Haber 7
esimsek@terabrokers.com
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc

Yorumlar1

  • gazi akan 14 yıl önce Şikayet Et
    imkb nereye kadar. türkiye borsası neden yükseliyor, yada başka bir deyişle borsalar neden yükselir bunu sormak lazım irdelemek lazım malesef ülkede düzelen ekonımi yok ama borsa yükseliyor bence 2010 yılının ortalarına kadar borsa aşağılara gelecek daha dip görünmedi ellerinde mal olan satmak için bir yukarı bir aşağı yapacak borsaya girmek çok riskli bu aralar özellikle yaz aylarında durgunluk daha da artacak kanısındayım siz dikkatli olun paranızı kaptırmayın sonra kime kaptırdığınızı da bilmeden dizinizi döversiniz
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat