IMKB'deki sert yükselişte sona gelinirken!

  • GİRİŞ05.05.2009 15:44
  • GÜNCELLEME05.05.2009 15:44

Pazartesi günü dünya genelindeki sermaye piyasaları ABD ekonomisinin normalleştiği düşüncesinin oluşturduğu güvenle yükseldi. Yatırımcılarda dünyanın beklenenden daha hızlı toparladığı yönünde oluşan izlenim, piyasaların kazanımlarını hızlandırdı. 

Çin’de üretim 9 aydan sonra ilk kez büyürken, Avrupa cephesindeki daralmanın hızının kesildiği görüldü. ABD cephesinden gelen Mart ayı konut inşası verisi yatırımcıları cesaretlendirirken, en kötünün görüldüğü düşüncesi yeniden canlanmaya başladı.

Japonya ve İngiltere sermaye piyasaları dün kapalıydı. Fakat dünyanın genelini saran iyimser hava Asya sermaye piyasalarında hem hisse, hem de emtia fiyatlarının sert yükselmesinde etkili oldu. Asya cephesinde birçok endeks son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Piyasalarda kalıcı toparlanma ümidi – biz bunun için çok erken olduğunu düşünüyoruz – emtia sektörlerinin de umutlanmasında etkili oluyor. Global üretimin artması halinde sert yükseliş göstermesi beklenen ham madde ve enerji fiyatlarında şimdiden kıpırdanmalar görülmeye başlandı. Ham petrolün fiyatı varil başı 53 dolar seviyelerini geçti.

Rusya ve Brezilya’da endeks emtia temelli hisselerin etkisiyle yükselişini devam ettirdi. Almanya’da DAX yüzde 2.79’luk yükselişle 4902 puana yükselirken, ABD’de S&P 500 yüzde 3.39 yükselerek 900 puan seviyesini kırdı.

Mart ayının başından bugüne kadar dünya piyasalarının yaşadığı ralli 1870’lerden bugüne dünyanın gördüğü 6 büyük toparlanma hareketinden biri oldu. Nisan ayında görülen ralli dünya endekslerinin 1987 yılından, gelişmekte olan piyasalar endekslerinin 1993 yılından sonra gördüğü aylık bazda en sert hareketti.

IMKB – 100 endeksi Mart başından bu güne % 42 değer kazandı. Bu tür sert toparlanma hareketleri daha önceki krizlerde de görüldü. Mayıs ayı ile birlikte düşüşün hız kazanacağını belirtmiştik. Bu düşüncemizi halen koruyoruz. Fakat bütün piyasanın düşüşe kilitlendiği bu ortamda kolay kolay endeks yönünü aşağı çeviremez. Fakat bu özellikle kısa pozisyonda olanları sıkıştırmaya yönelik alımların etkinliğinin en fazla 1-2 gün daha sürebileceğini düşünmekteyiz.

Yatırımcı Mayıs ve Haziran ayında çok dikkatli olması gerekli. Aniden ve hızlı bir şekilde sert satış dalgası geldiği takdirde yetişebilmelerinin çok zor olduğunu düşüyoruz. Bu sebeple ya flat yada kısa pozisyonda beklemekte fayda var. Özellikle bugünkü açılıştan sonra sert satışlar gelmeye başlayabilir. Endeksin başladığı yere dönebilmesi için yüzde 30 gerilemesi yeterli.

Vob da, büyük yatırımcının, panik alımlar ve satışlar sayesinde para kazandığı rahatlıkla görülebilmekte. GARAN ve ISCTR dün satış yerken Vadeli IMKB – 30 endeksinde ciddi bir direnç görüldü. 300 puanda 25000 kontrat işlem yapılırken endeks sadece 4000 kontratla 1000 puan yukarı çekildi. Yatırımcıların piyasanın direnç gösterdiği yerlere konsantre olmasında fayda var.

Herhangi bir sorunuz olursa bizimle telefonla veya e-mail yoluyla bağlantı kurabilirsiniz.

M. Ersagun Şimşek / Haber 7
esimsek@terabrokers.com
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc

Yorumlar2

  • Hürkan 14 yıl önce Şikayet Et
    Yukarı gidemez. ne kadar yükselmeye çaışsa artık olmaz.çünkü çok daha aşağılardan başlamıştı yükselmeye. 1 ileri 3 geri artık. Azmı çektik biz o borsa belasından. Hastalıktan başka birşey değil. Belki kar da edersiniz ama stresiniz, geriliminiz hiç bitmez. aman eksik olsun o para...
    Cevapla
  • Onur Çetin 14 yıl önce Şikayet Et
    piyasalarda neler oluyor.... arsagun bey;gene mi yanıldınız!?
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat