Piyasalarda satış beklentisi devam ederken

  • GİRİŞ16.05.2009 11:41
  • GÜNCELLEME16.05.2009 11:41

Perşembe günü ABD ve Avrupa borsaları bir önceki günkü sert düşüşün ardından temkinli bir tepki hareketi yaptı. Yatırımcıların tedirgin yapısı devam ederken, piyasalardaki riskin devam ettiği görüldü.

Çarşamba günü ABD perakende sektöründen gelen olumsuz veriler sonrasında global ekonomi ile ilgili iyimser hava yara almıştı. Bu durumun etkisiyle hisse, kredi ve emtia piyasaları geriledi.

Piyasalardaki değişken havaya rağmen dünya genelinde makro ekonomik verilerde ciddi değişiklik olmadığını söyleyebiliriz. İngiltere Merkez Bankası, İngiltere Ekonomisinin görünümünün tedirginlik verici olduğunu açıklamıştı. Fakat makro ekonomide dip seviyelerin görüldüğü yönünde görüşler çoğaldı.

Bütün bu yapıya rağmen piyasalardaki sert dönüşlerin sebebi 2008 yılında zedelenen yatırımcı psikolojisi. Birgün sert düşen piyasalar ertesi gün bahanesiz sert alışa geçebiliyor. Yükselişlere rağmen tedirginlik azalmıyor ve kırlganlık beklentisi artarak devam ediyor.

Yurtiçi ve yurtdışında uzman ve yatırımcıların ortak görüşü yükseliş sürecinin son bulduğu yönünde. Bu beklenti sonrasında oluşan psikoloji, piyasaların düşmesini engelleyen en ciddi etken. Fakat satış başladığı zaman panik satışları ile çok dip seviyeler görülebileceği unutulmamalı.

Yatırımcılarda tedirginliğin faydalı olacağı bir sürecin içinde bulunduğumuzu bilmek lazım. Mayıs ayının ilk günlerinde gelen alımların sayesinde IMKB – 100 endeksi, Mayıs ayında yüzde 3.4 yukardan işlem görürken, Dow Jones yüzde 2.3 değer kazandı.

Mart ayında başlayan ve Nisan ayında tepe yapan iyimser havanın etkinliğinin Mayıs ayı ile birlikte azalmaya başladığını görebiliyoruz. Kredi kriziyle ilgili kötü haberlerin devam edip edemeyeceğini bilmek imkansız. Fakat endeksin artık yükselemeyceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yatırımcılara tavsiyemiz günlük ve kısa vadeli alım satımlarla düşük karlar hedeflemeleri. Endeksin yönü belli olmadan ciddi alımlara ve yüklü pozisyona girmemeleri. Bizim beklentimiz ise önümüzdeki günlerde sert satışların gelebileceği yönünde.

Yorumlar4

  • Bülent AKSOY 14 yıl önce Şikayet Et
    İmkb Hk.. Sayın yazar bey siz bu yazıyı yazdıktan sonra bile endeks 35 000 oldu hala beklemeye devam edin.Düşecekkk elbet bir gün ama sizin yazılarınızı yazdığınız zamanda değil.
    Cevapla
  • Bülent AKSOY 14 yıl önce Şikayet Et
    Çok Bilmişler. Evet bazı köşe yazarları sürekli endeksin düşeceğini yazıyorlar yaklaşık 1,5 aydır endeks 24500 den 34 000 oldu hala aynı nakaratı tekrarlıyorlar. Bu yazarların aklına uyupta 27 000 lerde satış yapanlardan birisi olarak sallamayın artık diyorum
    Cevapla
  • TESTERE NECMİ 14 yıl önce Şikayet Et
    fırtına öncesinin sessizliği.... amerika ekonomisine ait birçok değer negatif durumdayken,birçok avrupa ülkesi resesyon trendine girmişken ve bankaları sallantıdayken borsaların yükseliş içinde olması gerçekten anormal bir durum olarak gözüküyor.önümüzdeki bir iki hafta içinde tüm dünya borsalarının,kar satışlarıyla birlikte anormal düşüşlere sahne olacağını düşünüyorum.dövizdeki düşüşe aldanmayın,panikle bozdurmayın,yakında ibre tersine dönecek.......
    Cevapla
  • Onur Çetin 14 yıl önce Şikayet Et
    piyasalrdaki anormal dağılım. sn ersagun;neredeyse 1,5-2 aydır sürekli yazılarınızda bir düşüş beklentisi içerisindesiniz.belki kısa zamanda gerçekleşen aşırı yükseliş bu düşünceyi akla getiriyor.ve de reel ekonomide de bir türlü iyileşme oluşmayınca düşünce iyice pekişiyor.ama neden bu tablo var bir türlü anlayamıyorum.bizim bilmediğimiz bir şeyler mi var piyaslarda!
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat