En kötü görüldü mü?

  • GİRİŞ26.05.2009 08:40
  • GÜNCELLEME26.05.2009 08:40

Global piyasalar, ekonomi ve finans ortamındaki iyileşmelerin etkisiyle Mart başından bugüne bahar havası yaşıyordu. Devletlerin borç seviyelerindeki sert tırmanışın gündeme gelmesi olumlu havanın bozulmasını sağladı. Geçen hafta piyasalar, güçlü yapılarını devam ettirmelerine rağmen yatırımcılardaki tedirginliğin yükseldiği gözlerden kaçmadı.

Geçen haftanın kilit olayı S&P’nin İngiltere’nin AAA olan notunu kaybedebileceği yönünde yaptığı açıklamalardı. S&P, İngiltere’nin artan borç seviyesinin risk oluşturduğuna dikkat çekti. Aynı olayın ABD’nin de başına gelebileceğinin düşünülmesi ABD dolarını ve devlet tahvilerinin değer kaybetmesini sağladı.

Bu sene İspanya ve İrlanda, artan bütçe açıkları ve GSMH’ye oranla ciddi yükseliş gösteren devlet borçlarının etkisiyle S&P’nin AAA notunu kaybetmişlerdi. Şimdi benzer bir durum İngiltere için söz konusu. Esas tehlike ABD’nin notunun da düşme ihtimalinin bulunması. Çünkü ABD’de bütçe açığı ve devlet borç stokunun sert tırmanışını devam ettiriyor.

Dünya finans sistemi çok zor günler geçirdi. Krizin bittiğini söylemek çok yanlış olur. Fakat en kötünün görüldüğünü defalarca söylemiştik. Makro planda da en kötülerin sonuna geldik. Bütün bunlara rağmen Mart başında başlayan ayı piyasası tepki hareketi kimseyi yanıltmasın, bu çok uzun sürecek bir durum değil.

Şu an içinde bulunduğumuz iyimser hava özellikle emtialara çok olumlu yansıdı. Emtia fiyaları 2009 yılının rekor seviyelerinde. Petrol varil başı 62 dolar seviyelerini gördü. Özellikle bu yükselişte Çin’den gelen talebin artması çok etkili oldu. Özellikle emtialardaki yükseliş talebin canlanmasıyla ilgili olduğundan olumlu bir gelişme olarak kabul edilebilir.

Global endekslerde ciddi değişklikler olmazken, IMKB – 100 endeski yüzde 4.1 değer kazandı. Özellikle Türkiye’de dünya geneline göre ciddi bir iyimserlik var. Bu bizim için ciddi bir endişe oluşturmakta. Garanti ve İş Bankası hisseleriyle piyasaya yön verilebiliyor. Vadeli opsiyonlar borsasınının ciddi kazançlar sağlaması, yurtiçinde rasyonelliğin kaybolmasında etkili oluyor.

Ben yatırımcıya mayıs başından beri dikkatli olun diyorum. Genede söylemeye devam edeceğim. Bu ortamda akşama kesinlikle malda gidilmez. Gün içerisinde işlem yapılabilir fakat sert satış geldiği takdirde yakalamak çok zor olabilir. Endeks kağıtları yerine yan kağıtlara yönelmek faydalı olur diye düşünüyoruz.

Bol kazançlar....

M. Ersagun Şimşek / Haber 7
esimsek@terabrokers.com
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc

Yorumlar3

  • Abdullah Narin 14 yıl önce Şikayet Et
    Türkçe.... Birde Türkçe yazmayı öğrenebilsek.Olumsuz bir anlatımda sağladı değil neden oldu kullanılır.
    Cevapla
  • mehmet tokat 14 yıl önce Şikayet Et
    krizin çözümü: zekat ve infak. yapın kriz mriz kalmaz. bu da ancak türk islam birliği olunca olur. hemen kurulmalı o yüzden bu birlik.
    Cevapla
  • Onur Çetin 14 yıl önce Şikayet Et
    beklentiler ve süprizler. sn ersagun;yorum ve değerlendirmelerinizdeki iyi niyetinizden şüphem yok.yalnız son ralli de (25 000 den 35 000 e) insanları yanılttığınızı düşünüyorum.bu sefer ki biraz beklentilerin dışında bir gelişme.borsa da her zaman beklenti değil süpriz gerçekleşir.beklenti sizin yaptığınız idi.süpriz ise buraya kadar gelmesi idi. bence şu an beklenti 30 000 e hatta 28 000 e çekilmesi,süpriz ise yukarı tırmanması. sanırım azıcık bir düzeltme ile yoluna devam edecek.yatırım tavsiyesi değildildir.tamamen kişisel yorum
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat