IMKB'de yön aşağı döndü mü?

  • GİRİŞ04.06.2009 09:35
  • GÜNCELLEME04.06.2009 09:35

Emtia ve sermaye piyasaları Mart ayından beri devam eden yükselişlerine Çarşamba günü sert bir ara verdi. Ümit kırıcı veri akışı ve FED başkanı Bernanke’nin endişeli açıklamaları piyasadaki iyimser havanın bir anda kaybolmasında etkili oldu.

Litvanya’daki bono ihalesinin başarısızlıkla sonuçlanması ve ülkenin para biriminde devalüasyon konuşulmaya başlanması, yatırımcılara yeniden 2008 yılındaki günlere mi dönüyoruz düşüncesini yerleştirdi. Litvanya’da yaşananların bütün gelişmekte olan Avrupa ülkelerine yayılma ihtimali uzmanlar tarafından değerlendirilmeye başlandı. Böyle bir durum İsveç başta olmak üzere bütün Baltık Bankalarını derinden etkileyecektir.

Fakat esas sıkıntı verici durum ise gelişmiş ülkelerin makro ekonomik verilerinde beklenen toparlanmanın olmayışı. Bernanke’nin toparlanmanın sadece momentum kazandığını fakat gidilecek daha çok yolun olduğu yönündeki açıklamaları piyasadaki risk algılamasının değişmesinde etkili oldu.

Hizmet sektörü verilerinden kötü etkilenen Avrupa borsaları sert düşüşler gördü. FTSE eurofirst 300 endeksi yüzde 2, FTSE 100 endeksi ise yüzde 2.1 düştü. Wall Street’te de satış hakimdi. S&P 500 endeksi yüzde 1.4 değer kaybetti. Özellikle gelişmekte olan piyasalar satışların en hakim olduğu piyasalardı. Brezilya (Bovespa) yüzde 3.5, Rusya (RTS) yüzde 4.5 ve Arjantin (Merval) yüzde 4.06 değer kaybetti.

IMKB -100 endeksi 36.200 puan seviyelerini gördükten sonra düşüşe başladı. IMKB – 100 endeksi Çarşamba günü yüzde 2.5 değer kaybederek 34.932 puandan kapandı. 36.000 seviyeleri 2008 Ekim ayında banka batıklarıyla başlayan sürecin öncesine geliyor. Yani IMKB Lehman Brothers adlı yatırım bankasının batışının yaşandığı çalkantılı günleri geride bıraktı.

Fakat yeniden aşağı yönlü bir dalganın gelmesi muhtemel. Çok aşağıların artık zor olduğunu görebiliyoruz fakat bir düzeltmenin olmayacağını söylemek imkansız. Ayı piyasası devam ediyor. Bu durumda bankacılık hisselerinden uzak durmak lazım. Yan kağıtlar iyi takip edildiği takdirde para kazanılabilir. Fakat bundan sonra IMKB’de yön aşağı ya dönmüştür.

Haziran vade 30 kontratlarında dün en yüksek 45,575’i gördükten sonra, yüzde 3,79 kayıpla 43,775 uzlaşma ile kapattı. Açık pozisyon sayılarında 1889 kontrat azalma görüldü. Bir miktar long pozisyonlarının kapatıldığı satışların yoğun olduğu bir seans yaşandı. Bugünde aşağı yönlü hareketin dış piyasalara parelel olarak devam edeceğini düşünmekteyiz. Vadeli IMKB -30 endeksinde zaman kısa zamanıdır.

Herhangi bir sorunuz olursa bizimle telefonla veya e-mail yoluyla bağlantı kurabilirsiniz.     


M. Ersagun Şimşek / Haber 7
esimsek@terabrokers.com
Director, Institutional Sales & Trading
Tera Stock Brokers Inc

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat